Bülent Tunç “Et Sanayicisi ve Zincir Marketler Vatandaşın Kanını Emiyor”


Ette üretim artıyor, fiyat düşmüyor.

 

Et üretimi 2012’nin son çeyreğinde % 85, yılın tamamında % 18 arttı. KETBİR Başkanı Tunç,”Hükümet, çok teşvik verdi. Üretim arttı ama sanayicinin kâr tutkusuyla dünyanın en pahalı etini yiyoruz” dedi

 

Et üretimindeki artışa rağmen fiyatların bir türlü düşmemesi et sanayicisinin yüksek kâr marjıyla çalıştığını kanıtladı. SABAH gazetesinin gündeme getirdiği ‘Ette kâr marjı yüzde 80’ haberinin ardından Ulusal Et Konseyi Başkanı Ahmet Yücesan’ın “Ette kâr marjımız yüzde 15-25 civarında” şeklindeki açıklaması fiyatların neden düşmediğini ortaya koyuyor.

 

MİLLETİN KANINI EMİYORLAR

 

Bu durumu Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verileri de teyit etti. TÜİK verilerine göre Türkiye’nin Çtoplam kırmızı et üretimi 2012 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 17.9 artarak 915 bin 845 ton oldu.

 

Toplam kırmızı et üretimi, geçen yılın dördüncü çeyreğinde bir önceki döneme göre yüzde 86.3 Çartarken, 2011 yılının son çeyreğine kıyasla yüzde 33.2 arttı. Kırmızı Et Üreticileri Birliği (KETBİR) Başkanı Bülent Tunç, “Et sanayicisi ve zincir marketler vatandaşın kanını emiyor. Kâr marjları hiçbir vicdanın kaldırmayacağı şekilde yüksek” şeklinde konuştu.

 

‘PAHALIYSA İYİDİR’ İMAJI YARATILDI

DİĞER HABERLER
Anuga Köln'de kapılarını açtı

 

Et ithalatı ve üreticilere verilen teşviklerle üretim artışının bile fiyatları düşüremediğini belirten Bülent Tunç, “Sanayiciler et ya da sucuğun kilosunu 20-25 liradan satsa bile kazanır. Ancak 60 liraya kadar sucuk satılıyor. Vatandaş, kasaba ya da markete gittiğinde 20 liraya kıyma almak istemiyor. Çünkü kalitesiz olduğunu düşünüyor. Bunu insanların aklına yerleştirdiler” diye konuştu.

 

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı ve KETBİR Başkanı Yardımcısı Nazif Karabulut da toptan et fiyatının geçen yıla göre 1.5 lira ucuzlayarak 13 liraya indiğini söyledi. Karabulut, “Et fiyatı üretici için düştü. Tüketici ise bu düşüşü hissetmedi” dedi.

 

 


15 Şubat 2013. 17:02
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
AYDOSLU
AYDOSLU
11 yıl önce

Yanlış bilgi verip kamuoyunu yanıltmak moda oldu nerede 13 liraya karkas et var allah aşkına İstanbul piyasasında düzgün vatandaşın düşünmeden yiyebileceği karkas dana fiyatı 15.50-16.00 lira arasında bunun KDVsi kemiği firesi maliyet 21 lira işletme maliyeti +%25 kar marjı satış fiyatı=29.00 liradır.aksini iddia eden ya hesap bilmiyor yada bunu bilerek yapıyordur.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x