Hüseyin Amcanın Bahçesinde Beslediği Tavuklardan Doğan Dev Şirket


HÜSEYİN AMCA’NIN CİVCİV HOBİSİ İLE EMEĞİ,BUGÜNÜN DEV ŞİRKETİ ŞEKER PİLİCİN TEMELİNİ BELİRLEDİ

 

 

 

ERKAN KONURALP

 

(Fotograflar Çiftlik Dergisi Arşivi)

Şirketin kurucusu Hüseyin Bor ve işe çocukları Ali ve Osman ile

Şirketin kurucusu Hüseyin Bor ve işe çocukları Ali ve Osman ile

 

 

 

Hayvancılık ile ilgili hiçbir ilgisi olmayan lojistik şirketi bulunan Hüseyin amca’nın(Hüseyin Bor),un çocukları ile verdiği emek,bugünün dev entegre şirketi Şeker Piliç’i yarattı.     1958 yılında Bandırma’nın en önemli lojistik firmalandan birine sahip biri olan Hüseyin Bor,arsasının üzerine kurduğu microsoft10 kümeslerde hobi olarak civciv beslemeye başladı. Neden 225 civciv diye merak ederseniz,o yıllarda kümeslere giren hastalık tümünü yok ediyordu.   İşe 225 civcivle başlayan Şeker Piliç, AB’ye ihracat yapan ilk firmalardan oldu
Balıkesir’in Bandırma ilçesinde bulunan Şeker Piliç’in Pazarlama Koordinatörü Kaan Bor, 1958 yılında dedesi Hüseyin Bor’un bahçesinde kurduğu küçük bir kümeste yetiştirdiği 225 civcivle 210-060 başlayan ticari girişimin, bugün yıllık 290 milyon lira ciro yapan büyük bir tesise dönüştüğünü söyledi. Bor, Avrupa Birliği (AB)’ne ilk beyaz et ihracatı yapan şirketlerden biri olarak tarihe geçtiklerini belirterek, 35 hektarda 7 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösteren tesiste, günde 500 ton piliç eti işlendiğini kaydetti.

Osman Bor civciv dağıtımında

Osman Bor civciv dağıtımında

‘KAPI KAPI DOLAŞARAK YUMURTA SATTIK’

 

Dedesi tarafından kurulan kümeste üretilen yumurtaları kapı kapı gezerek sattıklarını anlatan Kaan Bor, zamanla işlerin büyüdüğünü ifade etti. Şeker Piliç’in ilk kümesinin 1960 yılında Emek Tavukçuluk adıyla kurulduğunu belirten Bor, “Dedemin vefatıyla babam Osman Bor ve amcam Ali Bor, işin başına geçti. Bir kümesle başlayan ticari girişim, büyüyerek devam etti. ” dedi. Ailenin üçüncü kuşak fertleri olarak kardeşi Satış KoordinatörüWindows 10 Professional product Key sale Hakan Bor ve kuzenleriyle birlikte çalıştıklarını ifade eden Bor, entegre tesis bünyesinde damızlık civciv tesisleri, kuluçka üniteleri, yem fabrikası ve kesimhaneler bulunduğunu anlattı. İlk yem fabrikasını 1990 yılında devreye aldıklarını belirten Bor, “1994 yılında ise kuluçka tesislemizi büyüttük. Eskişehir’de de damızlık tesislerimiz var.

Satış Koordinatörü Hakan Bor

Satış Koordinatörü Hakan Bor

Ayrıca Bandırma’nın köylerinde, bize fason üretim yapan bin 500 kişi var. Tesislerimizde toplam bin 600 kişi çalışıyor. Ayrıca taşeronlar, dışarıdan iş yapanlar 200-355 ve bunların ailelerini de katarsanız toplamda 12 bin civarında istihdamımız var. Pazardaki payımız, yüzde 7 civarında. Entegrasyonun son halkası ve merkezi konumundkia kesim tesisleri, 1995 yılında hizmete girdi.” şeklinde konuştu.

DİĞER HABERLER
Tavukçuluk Dünyamızda Sigortacıların Emeği Büyük

 

‘AVRUPA’YA İLK BEYAZ ET İHRACATI YAPAN FİRMALAR ARASINDA’

 

Şeker Piliç’in kesim tesislerinin, 2003 yılında Tarım Bakanlığı tarafından yapılan denetlemeler sonucunda AB ülkelerine ihracat yapabilecek altı tesisten biri olarak seçildiğine dikkat çeken Kaan Bor, 2009’da AB’ye ilk beyaz et ihracatı yapan şirketlerden biri olarak tarihe geçtiklerini söyledi. 2010 yılında 7 bin tonluk ihracat yaptıklarını belirten Bor, şunları kaydetti: “Bunun büyük kısmı, bütün piliç olarak ihraç edildi. İran, Almanya, Çin ve Tayland’a 12 milyon dolarlık ihracat yaptık. 2011 yılında 15 milyon dolar hedefliyoruz. İstanbul Sanayi Odası’nın,Türkiye’nin en büyük 500 firması listesinde, 1997 yılında 493. sırada yer aldık. İlerleyen yıllarda üst basamaklara tırmandık. Hedefimiz. ilk 100 firma arasına girmek.”

 

‘HELAL GIDA BELGESİ ALAN ÜÇ FİRMADAN BİRİYİZ’  

 

Satış Koordinatörü Hakan Bor ise Türkiye’nin helal gıda sertifikasına sahip üç entegre tavukçuluk firmasından biri olduklarını belirterek, insanlara güvenli ve huzurlu ürün sunduklarını söyledi. “Tesislerimiz modern ve istenen seviyede olduğu için dört ay gibi kısa bir sürede bu belgeyi aldık.” diyen Bor, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ)’ne üye ülkelere daha çok ihracat yapmayı ve dünyada 2 trilyon dolar olarak ifade edilen helal gıda pazarından pay almayı planladıklarını vurguladı. Tesislerinde İslami kurallara uygun kesim yapıldığını ve bunun Bandırma İlçe Müftülüğü tarafından belgelendirildiğini ifade eden Hakan Bor, “Detaylı incelemeler sonucunda, Şeker ürünlerinin temiz ve helal olduğu, yenmesinde dinen hiçbir sakınca bulunmadığı konusunda belge verilmiştir. İlçe müftülüğü, her yıl periyodik olarak konuyla ilgili incelemelerini yapmaktadır. Şeker Piliç olarak bugüne kadar kesim ve işleme konusunda, insanların gönül rahatlığıyla yiyebileceği üretim anlayışıyla, İslami usullere uygun çalışma hassasiyetimizi en üst düzeyde tutuk. Başvurumuzun sonucunda ‘Helal Gıda’ belgesi aldık. Bu süreçte tesisimiz, baştan aşağıya incelendi. Sertifikayla öncelikle hassasiyetlerimizi tescil ettirdik. Ayrıca ihracat faaliyetlerinde elimizi güçlendiren bir belgeye kavuştuk. Amacımız, uluslararası pazarlarda var olan prestijimizi daha da artırmak.” dedi.

DİĞER HABERLER
Türk Tavukçuluğunun Gözdelerinden ŞEN TAVUK

 

 

 

 

EMEK TAVUK-ŞEKER PİLİÇ

 

Türk Tavukçuluk Tarihi ile ilgili yayınımızın ilk bölümlerinde et ve yumurta yönlü beyaz et ürünlerinin kırsal kesimlerde üretildiğini hatırlatmıştık.Kırsal bölgelerde doğal ortamda beslenen bu tavuklarında ekseriyetle Balıkesir-Bandırma yöresinde yoğunlaştığı dikkat çeker.Bu yetişen tavuklar tahta kafeslere konulur ve Bandırma merkezde satıldığı gibi büyük çoğunluğu da gemi ile İstanbul Tophane semtine nakledilirdi.Bandırma’dan gelen bu tavuklar Tophane semtindeki iptidai odalarda roman vatandaşlar tarafından kesilip,yolunur ve kafaları üzerlerinde kalmak suretiyle içleri temizlenir ve sepetlere konularak sabaha karşı İstanbul http://www.achaten-suisse.com/ Beyoğlu semtinde bulunan Balıkpazarı kasaplarına dağıtılırdı.   Bu yıllarda Bandırma yöresinin tanınmış nakliyecilerinden Hüseyin Bor,hobi olarak bahçesinde tavuk yetiştirme kararı alır ve 225 civciv ile bu işe başlar.Bandırma yöresinde herkes tarafından sevilen Hüseyin Bor, tüm işinden arta kalan zamanını civcivlerine ayırır.(1958)   Türk Tavukçuluk tarihimizin büyük uzmanlarından Veteriner Hekim Nurettin Gürsoy ile yaptığım bir söyleşide bana çok ilginç bilgiler vermişti bu konuda.Bu yıllarda Balıkesir Gönen’de bulunan Devlet Üretme Çiftliğine Kiliseler Birliği tarafından damızlık bir süre hibe edilir.Bu sürü üretme çiftliğinde üretime geçikrilir veTürkiye’nin ilk damızlık civcivi piyasaya verilir.Daha sonra da aynı çiftliğe Amerikan Marshall yardımı çerçevesinde New Hampshire ırkı damızlık verilir.

 

 

 

YETİŞTİRİLEN CİVCİVLER CİNSİYET TAYİNİ YAPILMADAN ÜRETİCİYE VERİLİRDİ

 

Şeker, 1960 yılında Emek Tavukçuluk adıyla kuruldu. Söz konusu dönemde kırsal bölgelerde beslenen tavukların yumurtaları şehirlere getirilip satılır ve halkın ihtiyacı bu şekilde karşılanırdı. Devlet çiftliklerinde, Amerika’dan Marshall yardımı çerçevesinde Türkiye’ye getirilen New Hampshire tavukları vardı. Bu tavukların yumurtalarından cinsiyet tayini yapılmadan civciv çıkarılır ve satılırdı. Sektördeki bu boşluğu fark ederek profesyonel bir yaklaşımla işe başlayan Emek Tavukçuluk, artan damızlık ihtiyacı karşısında kuluçka makinelerine yatırım yaptı. 1973 yılında, haftalık yumurta kapasitesini 14 bin adede yükselterek hedef büyüttü. 1983 yılında, 230 bin 400 yumurta kapasiteli Hollanda yapımı kuluçka makineleri ithal ederek, hızla büyüdü. Amerikan Hy-Line firması ile yapılan ortak çalışmalar sonrasında kurulan damızlık kümeslerinde etlik ve yumurtalık tavuk üretimine geçildi.   Damızlık kümes yatırımlarının artmasıyla 1990 yılında bir yem fabrikası kuruldu. Yatırımlarla hızla büyüyen Emek Tavukçuluk, kuluçka tesisleri ve kesimhanenin kurulması, çiftliklerin artmasıyla 1999 yılında unvan değiştirerek Şeker Piliç adını aldı.   Türkiye’nin halka açık iki beyaz et firmasından biri olma özelliği taşıyan Şeker Piliç’in hisse senetleri 22 Şubat 2000’de İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem görmeye başladı. İstanbul Sanayi Odası’nın yaptığı ve Türkiye’nin en büyük 500 firmasının belirlendiği çalışmada ilk kez 1997 yılında 493’üncü sırada yer aldı. İlerleyen yıllarda da listenin üst basamaklarına tırmanarak başarısını sürdürdü.   Şeker, 2008 ve 2009’da yeniden yapılanma çalışmalarını hızlandırarak, bir taraftan yeni yatırımlarla kapasitesini artırdı, diğer taraftan da markasına önemli yatırımlar yaparak logosunu değiştirdi.   2009 yılı sonunda yeni yüzüyle tüketicisiyle buluşan Şeker, ihracat pazarlarındaki atağıyla da sektörün öne çıkan isimlerinden biri oldu. Yatırımların tamamlanmasıyla üretim kapasitesi 100 bin tona ulaşacak Şeker, 2010 yılında 14 bin metrekarelik kesimhanesini faaliyete geçirecek. İleri işlenmiş ürünlerde ise şu anda 6 bin ton olan üretim kapasitesi yatırımların tamamlanmasının ardından 12 bin tona yükselecek.   Türk halkının hak ettiği güvenilir ve sağlıklı piliç eti ve ürünlerini üretme hedefiyle sürekli kendini yenileyen Şeker, Türkiye’nin ve dünyanın lider üreticilerinden biri olma felsefesiyle hareket ediyor.

DİĞER HABERLER
Gelişen Tavukçuluk Sektörümüzde Ekipman Sektörünün Başlaması

 

İşte sizlere bir ailenin emeği ile ortaya çıkan “şeker Pili甑in öyküsü


3 Ocak 2014. 11:12
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
İlker HOŞGÖR
İlker HOŞGÖR
12 yıl önce

ŞEKER gibi bir firma, ve EMEK yoğun bir geçmiş ile sadece Bandırma değil aynı zamanda Türkiye için bir gurur kaynağı.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x