‘Çakma Köy Tavuğu’ Uyarısı
Son zamanlarda yemek ve sağlık programlarında sık sık “Köy Tavuğu ve Yumurtası”tavsiye edilmekte ve bunun çok sağlıklı ve lezzetli olduğu tüketicilerin dikkatine sunulmaktadır.
Bu çağrıyı daha çok yemek programlarında tanınmış ve dünya literatürüne adını yazdırmış usta aşçılarının yapması akıllara durgunluk vermektedir.Bunların başında da Samanyolu Televizyonunda Yeşilelma Yemek Programını yapan tanınmış milli aşçımız Oktay Aymelek ve büyük uzman diye bizlere yutturulan bazı diyetisyenler gelmektedir.
ÇAKMA KÖY YUMURTASI
Köy Tavuğu ve yumurtası” adı altında bazı sahtekarların semt pazarlarında nasıl ve ne şekilde bu ürünleri sattıklarını anlatacağız.
Köy yumurtasının birinci satılma olayı şöyle;Sahtekarlar çiftlik yumurtalarını viollerle alıp bunları piliç gübresine bulayarak köy sepetleri ile pazarlarda tüketiciye iki kat fiyata satarak büyük kazanç sağlamaktadırlar.Bunun adına da sağlıklı ürün diyebiliyorlar.
ÇAKMA KÖY PİLİCİ
Ülkemizde çıkma tavuk diye adlandırılan ekonomik ömrünü tamamlamış yumurtacı tavuklar , yumurta üreten çiftliklerde yumurta verimleri kar sağlayıcı düzeyin altına düşene kadar bakılarak daha sonra elden çıkarılan yaklaşık 1,5 yaşındaki tavuklardır.Bu tavuklar bulundukları çiftliklerde sıkı güvenlik önlemleri altında her türlü hastalıktan korunarak bakılmakta, en fazla verimi alabilecek şekilde beslenmekte, verimleri düştükten sonra elden çıkarılmaktadır. Her türlü dış etken ve hastalıktan uzak şekilde bakılmış olan bu hayvanlar dış ortama gerekli uyumu sağlayamadıkları için bulundukları çiftlikten çıktıktan sonra hastalıklara karşı son derece hassas hale gelirler. Bunun dışında satış amacı ile dolaştırılan bu tavuklar bir çok yere gidip gelmekte, genellikle açık kafeslerde araba üzerinde satılmaktadırlar. Bu durumda onları daha çok hastalık tehlikesi ile karşı karşıya getirmekte ve bu hastalıkları bir yerden bir yere nakletme ihtimallerini arttırmaktadır.
İşte bu konusunu ettiğimiz tavuklar pazarlarda “Köy Tavuğu”diye pazarlanmatadır.Ev kadınlarımız bu kart tavukları 2-3 saat kadar kaynatmakta ve bu tavukların kemikleri etinden fazla olduğu da gözlenmektedir.Dünya teknolojisi ile sağlıklı yetiştirilen piliçlerin iki üç 1fiyatına satılan bu “Çakma Köy Tavuk”ları da halkımıza sahtekarlar tarafından yutturulmaktadır.
Halen bazı yerlerde kaçak olarak satışı yapıldığı gözlemlenen ve duyulan çıkma tavuk satışı ve nakli yasak olup , satış yapanlar yakalandığı takdirde kaçak hayvan nakli muamelesi görmekte ve 3285 sayılı kanun gereği idari para cezasına çarptırılmaktadır.Ülkemizde ve bölgemizde daha önce görülerek can kaybına ve ekonomik zarara neden olan Kuş Gribi ile tekrar karşılaşma tehlikesini azaltmak için bu hastalığı yayma ve bulaştırma açısından risk taşıyan çıkma tavukların vatandaşlarımız tarafından satın alınmaması, bu tip hayvanların satışını yapanların görüldüğü takdirde Jandarma ,Polis,Zabıta veya Tarım Müdürlüklerine haber verilmesi gerekmektedir.
Köy tavukları sayısının artmasındaki en büyük tehlike çıkma tavukların canlı olarak köylerde satılması ile yumurta yönlü kuluçka hizmeti veren işletmelerin erkek civcivlere %10-20 oranında dişi civciv karıştırılarak köylerde tamamının dişi civciv adıyla satılmasına aracılık etmeleridir. Bu suretle köy tavuğu sayısı doğal olmayan yollarla büyük miktarda artış göstermekte ve kontrolü de imkânsız hale gelmektedir.
Çıkma tavuk kesiminde canlı ağırlık düşük, randıman düşük ve üretim de şok dondurmalı yapıldığı için kesim maliyeti oldukça yüksek olmaktadır. Halbuki bir yumurtacı işletmeden bu tavukları tanesi 1YTL’den toplayan bazı aracılar bunları köylerde tanesi 4-5 TL gibi fiyatlardan satarak çok büyük paralar kazanabilmekte ve ülke hayvancılığına büyük bir risk oluşturulmasının yolunu açmaktadırlar. Çıkma tavukların köylerde canlı olarak satılmasına karşı kesinlikle ve ciddiyetle zabıta önlemlerinin alınması ve bu tavukları kestiğini beyan eden kesimhanelerin de gerçekten kesip kesmediklerinin ciddi şekilde izlenmesi şarttır. Benzer şekilde, yumurtacı civciv üreten kuluçkahanelerin de erkek civcivleri kesinlikle imha ettikleri izlenmeli ve köylerde aracılar eliyle civciv satışı kesinlikle önlenmelidir.
YUMURTA ÜRETİCİLERİNİN
ÇIKMA TAVUK RAHATSIZLIĞI
Yum-Bir Başkanı Derya Pala, çıkma tavuk satış yasağına uyulması için yumurta üreticilerini uyardı
2005–2006 yılarında görülen Kuş gribi vakalarından sonra 60 haftadan büyük yaştaki yumurtacı tavukların mezbahalar dışına satışı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yasaklanmıştır. Ancak 2009 yılından bu yana gerek Bakanlık denetimlerinin yetersizliği, gerekse üreticilerin duyarsızlığı nedeni ile çıkma tavuklar, aracılar vasıtasıyla doğrudan ya da çıkma tavuk mezbahalarından köylere satılmaya başlamıştır. Artan köy tavuğu populasyonu hem kanatlı sağlığını tehdit etmekte, hemde köy tavuğu yumurtası üretimi yoluyla yumurta fiyatlarının aşırı düşmesine neden olmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yıllık 2 milyar adet olan köy yumurtası üretimi, toplam ticari yumurta üretiminin 1/6 sınına ihracatımızın ise 1,5 katına tekabül etmektedir. Kısacası bazı üreticler yasaklara uymayarak köylere üretim materyali sağlamakta ve kayıtlı üretim yapan ve vergi veren sektöre ve diğer üreticilere zarar vermektedir. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği olarak çıkma tavuk satışlarının engelllenmesi ve denetimlerin artırlıması için Bakanlık merkez teşkilatı ve İl Müdürlükleri nezdinde girişimlerimiz artarak devam edecektir. Ancak siz üreticilerin de yumurta sektörünü olumsuz etkileyen çıkma tavukların mezbaha dışına satılmaması konusunda duyarlı olmanız gerekmektedir. Bu hem yasal bir zorunluluk hemde ahlaki bir sorumluluktur.
Yerli ticari yumurtacı
ırklara ilgi artıyor
Yum-Bir, Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen yerli yumurtacı damızlık ebeveynlerden üretimde yararlanmak üzere girişim başlattı.23 Haziran 2010 tarihinde Tavukçuluk Araştırma Ensitüsü uzmanları Merkez Birliğine davet edilerek, ticari kahverengi ve Beyaz yumurtacı ırklar hakkında bilgi alındı. Tüm Birlik Başkanlarının katıldığı toplantıda ırkların performans değerleri ayrıntıları ile tartışıldı. ATAK,ATAK-S ve ATABEY olarak adlandırılan ırkların bazı işletmelerde denenmesine karar verildi
30 Ağustos 2010. 08:56
Tavuk üreticileri bu durumdan gerçekten çok rahatsız
şirketler çiftlik yumurtası üretiyor,beyaz hindi üretiyor beyaz hindinin yediği nedir şişirme yem mera hindisinin yediği ne….işinizmi baltalanıyoır rantınızmı?köy tavuğu popilasyonunun artması size neden rahatsızlık veriyor hastalıkmı bilinçsizler yüzünden dürüst insanları karalayamazsınız…çiftlik dergisiiiii
Biz dergi olarak mal satmıyoruz.Ne zamandan beri gariban halkı çiftlik yumurtasını pisliğe bulaştırıp 4 kat fiyattan satan sahtekarlığın avukatlığını üstleniyorsunuz? Sokaklarda ürettiğiz sbir kaç tavuk ile 74 milyonu nasıl doyuracaksınız.Kuş gribinin nasıl geldiğini bir soruverin.Anlaşıldığı kadar siz de bu işi yapıyorsunuz.Pislik yiyen domuzu haram deyip,paynı pislik yiyen tavuğu helal mi ilan edeceksiniz.
Dünya teknolojisinin uygulandığı bir sektöre pislik atıp pislik içinde üretilen malları da kötüleyeceksiniz.
Siz ve sizin gibilere hayırlı bol kazanç dileriz.
siz yaptığınız başkalrının işni baltalamak çünkü biliyoruz ki bu ülkede köy tavuğu bakan ve yumurtasını üretip satan insanlar var.Tabi ki bu işi layıkıyla yapanların yanında sizin dediğiniz gibi yapanlarda vardır.Fakat genelleme yapıp BU İŞİ GERÇEKTEN ZEVKLE YAPAN İNSANLARIN EKMEĞİYLE OYNAMÖANIZA GEREKTE YOK.ayrıca entegre üretim yapan firmaların tamamının sağlıklı üretim yaptığını söylemek saçmalık en basit şekilde yumurta paketlerinin üzerinde yazan üretim tarihlerinin doğru olmadığını sanırım bu işin içinde olan herkes biliyor.üretim tarihi yerine depoda paketlenene kadar bekledikten sonra ve paketlenirken üretim tarihi konması gibi ayrıca canlı satılan yada köy tavuğu diye satılan tavukların etlerinde en azından enjeksiyon uygulaması yapılmamaktadır.ve piliç etine… Read more »
İsim vermek zahmetinde bulunmadığınız için size ne diye hitap edeceğimi bilemedim kusuruma bakmayın..! Dergiinin kurucusu ve yönetmeni olarak 28 yıldır bu işi yakından takip eden biri olarak haberde okunan tüm gerçekleri bizzat yaşadım.Çarşıdan alınan yumurtaları tavuk gübresine bulayarak saman dolu sepetlerde 3 kat fazla fiyatla satanlar hala mevcut.Köy yumurtası yaptığınızı söylüyorsunuz.Sizin gibi bu işi kaç kişi yapıyor ki 74 milyon insanın ihtiyacını karşılayacaksınız. Yumurta paketlerinin üzerindeki numaralardan internette bbile üretimin hangi tarinhte yapıldığının farkında bile değilsiniz.İspat e tmeden suçlamak kolayınıza geliyor.İmal ettiğiniz tavuklarının civcivlerinin ne ırkı olduğunun bilincinde misiniz?Bu çıkma tavukların etlerinin ihraç ve işlenmiş ürünlerde kullanılmasının sakıncasını da anlamış… Read more »
polemiği biraz geç okudum ama olsun . menfaati için nekadar eğilen yukardaki yazınızda gayet açık sektörle bir ilgim yok ama bütün köylüyü küçük işletmeciyi emekçiyi karalayarak sahtekarlarlaaynı kefeye koyarak birilerine diz çökmüş gibi gibi görünen apaçık ortada
30 yıla yakın süredir bu sektörün içindeki bir kişi olarak bu yazılanların tümüne şahidim. 74 milyon insana yetecek bahçelerde üretilen kanatlı ürünlerini bulmanız mümkün mü?Bu sahtekarlıkların tümü hala tüm satış yerlerinde uygulanıyor.Markalı ürünler hariç.Biz üreticinin bir yayın organı olarak emekçileri değil,sahtekarları ele alıyoruz.Bunun olmadığını iddia edebilir misiniz:bilmediğiniz bir konuda yazıda olmadığı halde ürüticiyi karalamak olarak tanımladığınız yazıyı bir kez daha okumanızı tavsiye ederim.Sektörün sivil toplum örgütleri bile bunu kınarken sizin sahtekarlık yapanların yanında durmanız düşündürücü.
Ben de baya geç okudum kusura bakmayın. Ben de klasik Demirel cevabı gibi fikrimi söylemek istiyorum. Her iki tarafta haklı ama çocuğum annem babam kendim için ben de gerçek köy tavuğu ve yumurtaları yedirmek istiyorum üretmeye de çalışıyorum. her iki taraftada rant uğruna çalışanlar ahlaki değer tanımayan var ama büyük para büyük kazanıyor, istediği gibi oynuyor.
Sorarım hangimiz daha sağlıklı olanı yemek istemez. Önce sağlığımıza uygunu seçelim ve onun tercih edelim.
Derginizde başarılı çalışmalar…
Türkiye’de herkes köy tavuğu ve yumurtası yemek ister.Fakat 74 milyonunun şu anda tüketimine cevap verecek durum yok.Bi kaç bilimden yoksun kendilerine bilim adamı adını yakıştıran bu imkansızlığı bildiği halde dünya ülkelerinin kullandıkları teknoloji ile üretilen tavuk ürünlerini yememeleri için halkımızı uyarıyor. En ucuz ve bol protein kaynağı yumurtayı bile GDO kullanılıyor ikezi yapıyorlar ve yemeyi yasaklıyorlur.Dünyada olduğu gibi Türkiyede de GDO kullanımı yasak.Temennileriniz için teşekkür ederiz. Halka sağlıklı olduğu kadar ucuz gıdalarda yedirmeliyiz.Devletin denetimi bu yolda da olmalı.Dün CNN verdi Kayseride en iyi pastırma Kayseride 35 lira iken İstanbul’da hem de mısır çarşısında bu pastırma 98 lira.Bunu da göz önünde… Read more »
Tamamen size katılıyorum.
Sevdiklerinize ve Kendinize iyi bakın, hayırlı günler.
Elimizden geldiğince bu eksikliği gidermeye çalışıyoruz. Doğal Çiftlik Trabzon
Doğasıyla ve doğallığıyla ünlü Trbazondan merhabalar. Hobi olarak başlayan işimiz yoğun talep dolayısıyla büyüdü ve doğal gezen tavuk tesisine döndü. Toptan ve perakende dağıtımımız vardır. Bizi Facebook’tan takip edin ve gerçek doğallığı görün. Facebook:doğal çiftlik Trabzon