Helal’e,Haram Karıştırdılar


Dolandırıcılar kendilerini yabancı firma gibi gösterip, gıda firmalarına sahte helal sertifikası satmaya başladı

Dünyada hızla yayılan ve 2 trilyon doları bulan helal ürünler pazarı, dolandırıcıların da ilgi odağı oldu. Organize sanayi bölgelerini (OSB) mesken tutan sahte sertifikacılar, kendilerini Yeni Zelanda, Malezya, İran veya Endonezya merkezli şirketler gibi gösterip, 1 saatte helal sertifika veriyor. 5 ila 10 bin dolar arasında fiyat biçilen bu belgenin, Türkiye’de denetimini gerçekleştirecek hiçbir mekanizma ise bulunmuyor.

TSE UYARDI

İstanbul’ un yanı sıra Konya, Kayseri, Bursa ve Ankara gibi illerde örgütlenen ‘helal sertifikacılar’, özellikle Ortadoğu ve İslam ülkelerine ihracat yapan firmalara yöneliyor. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Müdürü Hulusi Şentürk, çantacı sertifikacılara ek olarak, dernek çatısı altında da bu tarz belge verenlerin bulunduğunu söyledi. 5 bin firmanın faaliyet gösterdiği ve çantacı sertifikacıların hedef tahtasına yer alan İkitelli ve İmes sanayi bölgeleri de dolandırıcılara karşı önlem almaya çalışıyor. İmes Başkanı Kemal Akar, firmaların ihtiyatlı olmalarını ve helal sertifikaları konusunda TSE’nin belirlediği çizgide ilerlemelerini öneriyor. Sanayi Bakanlığı da konuyu araştırıyor.

DÖNERDE DOMUZ ETİ

Dolandırıcı sertifikacılar, sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da da faaliyette. Rotterdam Üniversitesi’nin araştırmasına göre; Almanya ve Hollanda’da helal sertifikalı dönerler üzerinde yapılan kontrollerde ürünlerin yüzde 71.6’sında domuz eti çıktı.

DİĞER HABERLER
Marmara Hamsisi de Kendini Aratıyor

KIRMIZI ET’TE KORKUNÇ İDDİA

Macaristan’dan ithal edildi diye gösterilerek deli dana riski taşıyan ülkelerden hayvan ithal edildiği ortaya çıktı

Hayvan hastalıklarından ari olduğu için “güvenli” bulunarak hayvan ithaline izin verilen Macaristan, hayvan vurguncularının da yeni kapısı oldu. Macaristan’dan getirilen “ithal sığırlarla” ilgili belgelerde tahrifat yapılarak suiistimal edildiğinin belirlenmesi üzerine, Macaristan’dan hayvan ithalatı durduruldu. Bakanlığın araştırmaya başlattığı iddialar ise korkutucu nitelikte.

Radikal’den Hacer Boyacıoğlu’nun haberine göre bazı firmaların, Türkiye’nin deli dana gibi hastalıklar açısından riskli olduğu için ithalat yapılmasına izin vermediği ülkelerden aldığı hayvanları, Macarlı yetkililerin de göz yummasıyla “Macar sığırı” olarak gösterdiği ve Türkiye’ye soktuğu iddiaları doğrulandı ve araştırma genişletildi. Macaristan bu iddiaların gündeme geldiği tek ülke de değil. Bulgaristan’dan ithal edilen koyunlarla ilgili olarak da benzeri suistimaller görüldü ve ithalat askıya alındı.

SUİİSTİMAL EDİLDİ

Edinilen bilgiye göre, Macaristan’dan yapılan büyükbaş hayvan ithalatıyla ilgili iddiaların başında, başka ülkelerden getirilen hayvanların “Macar sığırı” olarak gösterilmesi bulunuyor. Türkiye, hayvan ithalatını sıkı kurallar çerçevesinde gerçekleştiriyor ve başta deli dana olmak üzere hayvan hastalıkları açısından riskli olan ülkelerden hayvan ithalatına izin vermiyor. Ancak Macaristan’a getirilen diğer ülke sığırlarının Macar sığırı olarak gösterilmesiyle, bu kural ihlal edilmiş oluyor. Bir anlamda “sağlık” açısından Türkiye’nin önem verdiği bir kural ihlal edilerek, bazı firmalar başka ülkelerin sığırlarını Macar sığırı olarak Türkiye pazarına sokuyor. Macarlı yetkililerin de, konuya yeteri kadar hassasiyet göstermemesi nedeniyle bu suiistimalin yaşandığı belirtiliyor.

DİĞER HABERLER
Fiyatı artık "çerez parası" değil

Macaristan’dan hayvan ithalatında yaşanan usulsüzlüklerin belirlenmesinin ardından, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu ülkeden yapılan ithalatın durdurulduğunu açıkladı. Bakanlık kararın gerekçesi olarak da, Macaristan’dan gelen hayvanların sağlık sertifikalarında bazı sıkıntılar olduğunun belirlenmesini gösterdi.

MACAR HEYETİ 20 ARALIK’TA GELİYOR

İddialarla ilgili olarak Macar yetkililerin dönem dönem uyarıldığı, ancak bugüne kadar gerekli düzenlemelerin yapılmadığı belirtildi. İthalatın geçici bir süreyle durdurulması kararının verilmesinin ardından ise Macaristan, Türkiye ile temasa geçip sorunları görüşmek istediğini belirtti. Bu çerçevede 20 Aralık’ta Macaristan’dan gelecek bir ekiple, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin görüşmesi bekleniyor.

TOPLAM 1 MİLYON 156 BİN HAYVAN GİRDİ

30 Eylül 2011 itibariyle, Avustralya, Bulgaristan, Macaristan, Uruguay ve Yunanistan’dan 1 milyon 156 bin baş kasaplık haiyvan girişi oldu. Yetkililer ise Macaristan’dan yapılan ithalatla ilgili özel bir veri bulunmadığını, verilerin toplu olarak tutulduğunu belirtti.

BULGARİSTAN KOYUNLARINDA DA AYNI SIKINTI VAR

Macaristan’dan gelen hayvanlarla ilgili olarak ortaya atılan iddialar sadece bu ülkeyle sınırlı değil. Bulgaristan’dan yapılan küçükbaş hayvan ithalatında da, aynı usulsüzlükler belirlendi. Bulgaristan’dan büyükbaş hayvan ithalatı ise yapılmıyor. Suiistimalin belirlenmesinin ardından bu ülkeden yapılan küçükbaş hayvan ithalatı da durduruldu.

DİĞER HABERLER
Hamburger hakkında bilmeniz gereken 20 şey

 

 

 


9 Aralık 2011. 12:40
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x