Banka Çeklerine Sigorta Hazırlığı


İTO Başkanı Yalçıntaş, “Mali Risk Sigortası olursa, çek karşılıksız çıktığında çek bedelini sigortadan tahsil edilebilecek” dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, çeke itibarının kazandırılması için ”Mali Risk Sigortası” ve ”Risk Takip Sistemi” gibi mekanizmaların hızla hayata geçirilmesi önerisinde bulundu.   Yalçıntaş, yaptığı yazılı açıklamada, yeni Çek Yasası’nın ticaret hayatına yeni bir soluk getireceğini, ancak çeki ödenmeyen tüccarın haklarının korunması için de yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyledi.   Merkez Bankası verilerinin çekin Türkiye ekonomisi için ne kadar önemli bir ekonomik enstrüman olduğunu gösterdiğine işaret eden Yalçıntaş, ”2011’de takas odalarına ibraz edilen aylık çek tutarı 22.8 milyar lira. Bu kadar önemli bir ticaret aracı olan çeki, ekonomiyi aksatmayacak ve yargıyı yormayacak düzenlemelerle beslemek şart” görüşlerini iletti.   Yalçıntaş, hapis cezası yerine getirilen 10 yıl süreli çek hesabı açma ve çek keşide etme yasağının yerinde bir uygulama olmakla birlikte, yeterli caydırıcılığa sahip olmayacağını savunarak, ”Karşılıksız çek veren kişi hapse girmeyecek, tamam ama çeki ödenmeyen tüccarın hakları ne olacak? Son düzenleme ile karşılıksız çeki elinde kalan tüccarın borçlu nezdinde hakkını takip edebileceği bir yaptırım kalmamıştır” ifadelerini kullandı.   Çeke itibarını kazandırmak için Mali Risk Sigortası ve Risk Takip Sistemi gibi mekanizmaların hızla hayata geçirilmesi önerisinde bulunan Yalçıntaş, şunları kaydetti:   ”Bu sistemde tüccar nasıl iş yerini, arabasını sigortalıyorsa, elindeki çekin de sigortalı olmasını isteyecek. Tercih ederken de elbette sigortası yapılmış olan çeki kabul edecek. Karşılıksız çıktığı vakit de, çek bedelini sigortadan tahsil edebilecek.”   Yalçıntaş, bu sigortanın maliyetini de çek kullanıcısı ile birlikte ağırlıklı olarak bankaların karşılaması gerektiğini belirtti.

DİĞER HABERLER
Emeklilik yaşı düşüyor!

RİSK TAKİP SİSTEMİ

Mali Risk Sigortası ile birlikte Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın açıkladığı Risk Takip Sistemi’nin de çekin itibarının korunması için atılacak çok önemli bir adım olduğunu belirterek, ”Pozitif Sicil” olarak da adlandırılan Risk Takip Sistemi ile çeki yazan kişinin sicilinin Türkiye Bankalar Birliği’nde (TBB) oluşturulacak sistemden sorgulanabileceğini hatırlattı.   Yalçıntaş, ”Risk Takip Sistemi sayesinde çeki yazan kişinin yazılı onayı ile o kişinin hem olumlu hem de olumsuz siciline kısa sürede ulaşılabilecek. Dolayısıyla çeki alıp almama kararı da ona göre verilecek. Ali Babacan’ın bahsettiği Risk Takip Merkezi (pozitif sicil) uygulamasının hızla hayata geçirilmesini temenni ediyoruz” şeklinde görüş bildirdi.   Vadeli çek uygulamasının yeni düzenlemede de yer aldığını belirten Yalçıntaş, vadeli çeke yakılan yeşil ışığın isabetli bir düzenleme olduğu kanaatinde olduğunu dile getirdi.


19 Şubat 2012. 17:40
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x