Çiftçilerin Gözdesi”Goji Berry”


Doğu Asya’da yaygın olan goji berry meyvesinin, çiftçiler için alternatif ürün olabileceği bildirildi.

Denizli’de ziraat mühendisi Ethem Tümbek, Irlıganlı beldesindeki serasında 70 bin adet goji berry fidanı yetiştirdi. Tümbek, çalı bitkisi olarak tanımlanan ve dikildikten 3 yıl sonra meyve vermeye başlayan goji berry’den bir dekar alanda 1 ton ürün alınabildiğini, ürünün yaşının 10 lira, kurusunun ise 50 liradan satıldığını anlattı.

Rakımı 800 metrenin üzerinde olan alanlardaki tüm toprak çeşitlerinde yetiştirilebilen goji berry’nin ilk iki yıl su ihtiyacı olduğunu belirten Tümbek, daha sonra fidanın 50 metre kadar derine inebilen kökleri sayesinde suya gereksinimi kalmadığını dile getirdi.

Tümbek, fidanın toprağa dikildikten 3 yıl sonra kiraz ve vişne gibi meyve vermeye başladığını, bir dekardan bir ton ürün hasadı yapılabildiğini belirterek, ”Ürettiğim 70 bin fidanı tanesi 1 liradan üreticilere vereceğim. Bu fidanlar gerçekten standartlara uygun olarak dikilir ve büyütülürse, 3 yıl sonra ilk meyve alınır. Adıyaman’da bir firma bu meyveyi üretmek için girişim başlattı. Organik olarak üretilen tüm meyveleri de alacağını duyurdu. Çiftçilerimiz bu bitkiden çok iyi gelir elde edebilir” dedi.

”Çiftçilerimize alternatif ürün olabilir”

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ise goji beryy bitkisinin çiftçiler için alternatif ürün olabileceğini, meyvenin pazarının oluşmasının önem taşıdığını ifade etti.

DİĞER HABERLER
Kekik Üretimi Masaya Yatırıldı

Goji beryy bitkisinin Denizli’de üretilebileceğini söyleyen Gemici, rakımı 800 metrenin üzerinde olan bölgeler için bu meyvenin önemli gelir kaynağı olacağını anlatan, ”Eğer bu ürün yetiştirilip verim alındığı takdirde Denizlili çiftçilerimizin önünün çok açık olacağını düşünüyorum. Çünkü bu ürün ilaç sanayisinde kullanılıyor. Bu ürünün Denizli’de bir serada yetiştirilmesi de ayrıca önemli” diye konuştu.aa

GOJİ BERRY-KURT ÜZÜMÜ ARTIK BOLU’DA DA ÜRETİLİYOR

Kurt Üzümü de denen ve memleketi Asya olan mucize meyve Goji berry artık Bolu’da üretiliyor. Beyaz et sektörünün önde gelen isimlerinden Bolca Hindi Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Erbayram, 5 bin metrekarelik alanda yetiştirdiği 3 bin fidandan elde ettiği Goji berry meyvesinin artık Bolu’da da üretilebileceğini açıkladı.

Dört yıl önce başlanılan çalışma nihayet meyve verdi ve artık mucize meyve Goji berry Bolu’da üretilecek. Bolca Hindi Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Erbayram’ın özel çalışmaları ile üretilen Goji berry, çiftçi için de bir fırsat olacak.

Şerafettin Erbayram konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Bu çalışmanın başlangıcı 4 yıl önceye dayanıyor. Şuanda tohumdan yetiştirdiğimiz yeni bir fidanımız var. Bunun ayrıca bahçesini de bir örnek bahçe olarak 5 bin metrekarede 3 bin fidanla bahçeyi kurmuş olduk. Bu örnek bahçedir. Budama nasıl yapılıyor? Mahsül için gübreleme nasıl yapılıyor? Onu adapte edeceğiz ve çiftçiye eğitim verilecek.

DİĞER HABERLER
Kantinlere “Okul Gıdası” logosu

Çiftçimize bir yan gelir olacak, şifa değeri çok yüksek olduğu için son yıllarda organik tarıma veya özellikli bitkilere bütün dünyada bir eğilim var. Ben bu bitkinin şanslı olacağını düşünüyorum. Bu 3. yılımız bu tarlada. Kış geçirdik, soğuk yedik hiçbir şey olmadı. Bu sene umduğumdan da fazla bir ön deneme ürün verdi. Önümüzdeki yıllarda bu gelişecek. Yalnız yeni bir çalışma var. Çok yerinde güzel bir konu. Üniversitemizin biyoloji bölümü son teknoloji ile birlikte yeni materyaller çoğaltma metodu dediğimiz doku kültürü ile çoğaltmalara başlamış. Biyoteknoloji diyoruz buna. Bir prof hocamı Çin’e gitti. Bu bitkinin aslı Çin’de. Orada üniversitemizden bir de teklif yazısı götürdü. Orada bir enstitüde misafir oldu. Karşılıklı işbirliği ile sahadaki çiftçiye bir araştırma sunma şansı açıldı. Ben buna vesile olduğum için çok mutluyum”/dörtdivandünyası


17 Aralık 2011. 11:57
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x