GIDA

COVID-19 gıda ve içecek sektöründe dış ticareti nasıl etkiledi?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Dış Ticaret Verileri baz alınarak Agrimetre tarafından hazırlanan TGDF Dijital Veri Paneli’ne göre 2020 yılı ilk çeyreğinde tarım, gıda ve içecek sektörü 5,18 milyar dolar ihracat, 3,88 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi. Mart ayında ülkemizdeki ilk COVID-19 vakaları tespit edilmiş ve hem sosyal hayatı hem de ekonomiyi etkileyen geniş çaplı önlemler […]

Koronavirüs evimizdeki sebze ve meyveyi de tehdit ediyor

Koronavirüs salgını gıda ürünlerimizin sofralarımıza ulaşmasını da tehdit ediyor. Ürünler tarlada kalırken, toplananlar da yaşanan lojistik problemler nedeniyle yolda bozulabiliyor. Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Tektaş, Türkiye’nin bu problemin üstesinden gelebileceğini söylüyor. Önerileriyse; kendine yeten bir tarım politikası, üreticinin desteklenmesi ve e-ticaret olanaklarının geliştirilmesi. Bilim insanı salgın günlerinde tarlada ve […]

Covid-19 Sonrası İçin Gıda İsrafı Azaltılmalı ve Üretim Artırılmalıdır

Meyve ve Sebze israfı

Corona virus salgını tüketicilere gıdanın önemini bir kez daha göstermiştir.. Gıda Yaşam İçin Olmazsa Olmaz bir İhtiyaçtır.

Covid-19 savunmasız ülkeler için yeni gıda krizi riskleri yaratıyor

Bugün Birleşmiş Milletler ajansları, hükümetler ve sivil toplum kuruluşları açlığın ana sebeplerini ele alan 2020 Küresel Gıda Krizi Raporu’nu yayımladı. Gıda Krizlerine Karşı Küresel Ağ raporuna ait ana bulguları, açıklamaları, ortakların açıklamaları ve multimedya içerikleriyle birlikte aşağıdaki linklerde bulabilirsiniz: ·         Küresel Ağ internet sitesi:  www.fightfoodcrises.net/food-crises-and-covid-19/en/ ·         Gıda Güvenliği Bilgi Ağı’nın platformu (FSIN): www.fsinplatform.org Rapordaki ana bulgular Rapor 2019’un […]

Veteriner Tavukçuluk Derneği: Covid-19 ve Gıda Güvenliği

Veteriner Tavukçuluk Derneği: Covid-19 ve Gıda Güvenliği Prof. Dr. U. Tansel ŞİRELİAnkara Üniv. Veteriner Fakültesi, Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalıtsireli68@gmail.com Günümüz koşullarında halk sağlığı, “toplu yaşam koşullarında, halkın sağlığının korunması ve geliştirilmesi amacıyla yürütülen hizmetler bütünü” olarak tanımlanmaktadır. Bu amaçla hizmetlerin başında insanın beslenmesi yer almaktadır. Yaşadığımız yüzyılda, insan nüfusu giderek artarken, sağlıklı yaşamın […]

COVID-19’un gıda ticareti ve piyasalarındaki hafifletici etkileri açıklaması

FAO, DSÖ ve DTÖ Genel Direktörleri QU Dongyu, Tedros Adhanom Ghebreyesus ve Roberto Azevedo’dan ortak açıklama yaptı. Dünyadaki milyonlarca insanın gıda güvenliği ve geçim kaynakları uluslararası ticarete bağlı. Ülkeler artan salgını önlemek için yasal tedbirleri yürürlüğe koyarken, gıda tedariği, küresel gıda ticareti ve gıda güvenliği üzerindeki olası etkileri azaltmak için de ayrıca özen göstermeli. Ülkeler vatandaşlarının […]

Küresel gıda fiyatları Mart ayında düştü

Küresel gıda fiyatları çoğunlukla COVID-19 salgının etkilerine bağlı talep tarafı daralmaları, hükümetlerin sağlık krizine cevap vermek yürürlüğe koydukları kısıtlamalardan oluşan ekonomik yavaşlama beklentileri ve küresel petrol fiyatlarındaki gerileme ile Mart ayında keskin bir düşüş yaşadı. Yaygın olarak işlem gören gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, Şubat ayına göre yüzde 4.3 düşüşle ay boyunca 172.2 […]