KÜMES HAYVANCILIĞI

Çocuk beslenmesinde tavuk eti yüksek “protein” değerine sahip gıdaların başında gelir

Çocukların sağlıklı büyümesi, okul hayatlarında başarılı olması, aktif yaşamlarında çabuk yorulmamaları için kısacası bedensel ve zihinsel gelişimleri için gerekli olan önemli temel besin öğelerinden biri de protein tüketimidir. Tavuk eti de yüksek “protein” değerine sahip gıdaların başında gelir. Çocuk beslenmesinde protein neden önemli? Bilimsel çalışmalar Türkiye’de çocukların yeterli düzeyde proteini özellikle vücutta kullanım oranı daha […]

Özel Gıda Kontrol Laboratuvarları arasında ilk ve tek yetkili LTS oldu

Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı (UGRL) tarafından yapılan, Türk Gıda Kodeksi gereği zorunlu olarak denetimlerde aranan çiğ kanatlı eti ve hazırlanmış kanatlı eti karışımlarında Salmonella Spp Serotiplendirme Analiz Yetkisi özel laboratuvarlar içinde Tarım ve Orman Bakanlığı‘nca ilk olarak LTS Gıda Kontrol Laboratuvarı yetkilendirildi. Denetim öncesi sektörün kendisini kontrol etmesi için gerekli olduğunu değerlendiren dergimizin yazarlarından LTS […]

Belçika’da Dioksin Paniği

Belçika’da kimi süpermarketlerde satılan yumurtalarda yine yüksek düzeyde dioksin saptanmıştır.

Antibiyotik büyütme faktörüne (ABF) alternatif bakır kil değişimi*

Antibiyotik büyütme faktörüne (ABF) alternatif bakır kil değişimi* Dr. Kaya DemirözüKanatlı Sağlığı ve Hastalıkları UzmanıDrk.demirozu@yahoo.com.tr Dünyada antibiyotik direncindeki çarpıcı artış, birçok ülkede büyüme faktörleri olarak kullanımlarının yasaklanmasına, etkin ve uygun maliyetli alternatifler için daha yüksek gereksinime yol açmıştır. Bu bağlamda, alternatif olarak özel bir bakır kil değişimi (BKD) geliştirilmiştir. Antibiyotikler küratif etkiler için Minimum İnhibitör […]

Kanatlı Bağırsak Sağlığına Mikotoksinlerin Etkisi

Broyler

Kanatlı Bağırsak Sağlığına Mikotoksinlerin Etkisi(*) Dr. Kaya DemirözüKanatlı Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanıdrk.demirozu@yahoo.com.tr 2015 Yılında Avrupa’da hasat edilen yem hammaddesi olarak kullanılacak tahıl örneklerinin analizinde kanatlılar için % 20 si yüksek riskli ve % 18 orta riskte  olduğu görülmüştür. Hasat edilen yem hammaddelerinin uygun olmayan depolama koşulları sağlık sorunları riskini artırmaktadır. Mikotoksinlerin gizli tehdit oluşları birçok […]

Dr. Sait Koca: Beyaz Et, En Etkin Yem Dönüşümüne Sahip Et Üretimidir.

Dr. Sait Koca

İki yılda bir gerçekleşen ve sektörün en çok ilgi gören kongresi olan Uluslararası Beyaz Et Kongresi‘nde konuşan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Derneği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sait Koca gerçekleştirdiği sunumda sektörün sıkıntılarını, başarılarını ve planlarını anlattı. Kongreye ilginin hiç azalmadan sürdüğünü belirten Koca, sözlerine uygun tesis ve kongre salonları bulmakta sıkıntı olduğunun altını […]

Kanatlılarda bağırsak sağlığı: Bütünsel bir yaklaşım

Kanatlı Bağırsak

Bağırsak sağlığına bütünsel bir yaklaşımda tüm tabloya bakılarak değerlendirilmelidir. sadece enterik hastalıklara odaklanmakla kalmaz, aynı zamanda katkıda bulunan tüm faktörler üzerinde çalışarak ve farklı parçalar arasındaki karmaşık etkileşimleri de dikkate alır: yem, mikrobiyota ve konakçı bağışıklık.