SAĞLIK

Yaban mersini ve Antosiyanin

Antosiyaninler, kırmızı-mavi bitki pigmentlerinin büyük bir grubudur. Antosiyaninler, tüm gelişmiş bitkilerde, çoğunlukla çiçeklerde ve meyvelerde fakat aynı zamanda, yapraklarda, gövdelerde ve köklerde oluşur. Bu bölümlerde, hücre çepherinde baskın olarak bulunurlar. Oranları oldukça büyüktür: örneğin, bir kilogram böğürtlen yaklaşık 1.15 gram içerir, ve kırmızı ve siyah baklagiller familyasına ait tohum veya bitkilerde, gramında 20 mg içerebilir. Yaban […]

TEMA Vakfı’ndan milletvekillerine çağrı

Ormanları ve havamızı koruyun TEMA Vakfı’ndan milletvekillerine Torba Yasa Tasarısı’nı kabul etmeyin çağrısı TEMA Vakfı, Sanayi Komisyonu’nda kabul edilen Maden Kanunu ve Bazı Kanunlar Hakkında değişiklik öngören Torba Yasa Tasarısı’nın çevreye zarar verecek maddeler içerdiğine dikkat çekti. TEMA Vakfı tasarı ile orman alanlarının madencilik ve enerji faaliyetleri için cazip hale getirildiğinin ve bu durumun ormanlara […]

Türkiye Sağlıklı Beslenme Hareketi başlıyor.

Türkiye sağlıklı beslenme konusunda meydana gelen bilgi kirliliğini önlemek ve sağlıklı beslenme kültürü oluşturmak için harekete geçiyor.Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanacak ‘Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’ kapsamında 9 Bakanlık, 7 sivil toplum kuruluşu, YÖK ve RTÜK temsilcilerinin katılımıyla ‘Ulusal Beslenme Konseyi’ kuruluyor. Konsey tartışmalı konuların açığa kavuşturulması,sağlıklı beslenme kültürünün yaygınlaşması, gıda güvenliği ve kronik […]

LTS Akademisi eğitimlerine hızla devam ediyor

LTS Akademi 2019 Ocak döneminde, Tüketici için büyük öneme sahip gıda ambalajı malzemelerinden olan plastikten gıdaya kimyasal madde geçişi ile gıda güvenliği ve kalitesi açısından doğabilecek olumsuz sonuçlar temalı eğitim düzenlendi. Gıda ambalajlarının gıda ile uygunluk testleri yapılmadan kullanıldığında insan sağlığı açısından kanserojen yapıyı tetikleyebilen olguların meydana gelmemesi için “Türk Gıda Kodeksi – Gıda ile […]

Tuz Tüketimi ve Gıda Etiketlerinde Bildirimler

  “Tuz Tüketimi ve Gıda Etiketlerinde Bildirimler”   Ferda Bitlislioğlu Gıda Mühendisi Devletler, tüketicinin korunması için çeşitli tedbirler almaktadır. Bu çalışmalarda başlıklardan biri de kardiyovasküler hastalıklar açısından alınacak tedbirlerdi. 2002 yılında, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ-WHO), bir Dünya Sağlık Raporu yayımlar. Raporda, tuz tüketiminin azaltılmasının sağlık açısından önemine dikkat çekilmektedir. DSÖ’nün üst düzey karar alma organı […]

Avrupa’da Salmonella Endişesi Artıyor!

     Avrupa’da yumurta kontaminasyonu vakalarında yaşanan artışla birlikte Salmonella vakalarında görülen azalma trendi durdu. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) ve Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA)’nun ortaklaşa açıkladığı rapora göre; Avrupa’da Salmonella kaynaklı enfeksiyonlarda yaklaşık on yıldır devam eden azalma trendi, yumurta ve yumurta ürünlerinden kaynaklı olarak kesintiye uğramış durumda. 2016 yılı verilerine […]

Sağlığa zararlı gıda ürünlerine “Kırmızı Damga” geliyor

     Türk Böbrek Vakfı (TBV) tarafından Tekirdağ Çorlu’da Unilever İş İlkokulunda öğrencilere yönelik yapılan etkinlikte konuşan Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, “Eski zamanlarda özellikle benim gençliğimde sokak oyunları vardı. Şimdi elinizde telefon, önünüzde bilgisayar, karşınızda televizyon dolayısıyla eskisi kadar sokak oyunu kalmadı” dedi.   Ülkemizde şu anda 3 milyondan fazla obez olduğunu belirten […]