Yazı Dizileri

Türkiye’de Kırsal Kalkınma 2: Kırsal Neden Desteklenmeli?

Kırsal

Geçen haftaki yazıda kırsal alan tanımı, kırsal nüfus durumu ve kırsal kalkınma amaçlarından kısaca bahsederek bir giriş yaptım. Bu hafta daha çok üzerinde duracağım konu kırsal alanlar neden desteklenmelidir olacak. Bu konuda ayrıntılı bilgi isteyenler yazının sonundaki kaynaklara göz atabilirler.

Türkiye’de kırsal kalkınma

Kırsal Kalkınma

YÖK tez taramadan bakıldığında kırsal kalkınma ile ilgili bu hafta yapılan aramada 103’ü yüksek lisans ve 30’u doktora olmak üzere toplamda 133 tez görüntülenmektedir. Yine bu konuda Google akademik üzerinde yapılan aramalarda 10’larca makale, derleme makale mevcut, yine internet üzerinden kitap satışı yapan sitelerde ve yayınevlerinin sitelerinde bulunabilecek 10’ün üzerinde basılı kitap var.

Uzman Görüşü: Altı Haftada 40 Gramdan 2,5 Kiloya

Broyler

Broyler piliçler çok kısa bir zaman dilimi içerisinde tükettikleri yemleri çok kaliteli ve ucuz hayvansal protein kaynağı olan ete ve yumurtaya çevirirler.

Türk Tavukçuluk Tarihimizden Kesitler

TÜRK TAVUKÇULUK TARİHİ LADES KEMİĞİNİN ORTAYA ÇIKARDIĞI DEV ENTEGRE… ERKAN KONURALP (Fotoğraflar Çiftlik Dergisi arşivi) Bursa’da eskilerin “Etle-kemik” gibi dedikleri iki arkadaş vardı.Bu arkadaşlar öyle birbirlerine yakındılar ki,tüm yöre sakinleri böyle bir arkadaşlağın nasıl olabileceğini kendilerine sürekli sorarlardı.Bu arkadaşlardan birinin adı Sedat Sırrı Sezer ve diğerininki de İsmail Hakkı Yılmaz’dı.Arkadaşlıklarının yakınlığını anlatmak için 1988 yılında […]

Tavukçuluk Sektörünün Gelişimi

Tavukçuluk Sektörünün Gelişimi Erkan Konuralp MODERN TAVUKÇULUĞUN GELİŞMESİ Sektörün gelişimi ile birlikte damızlık işletmeleri için de çalışmalar başlatıldı: Bu hareketli günlerin başlangıcı İstanbul Söğütlüçeşme’de bulunan Pak Tavuk Kesimhanesinin ikinci katındaki küçük bir odada yapılan toplantılardır.Bu toplantılara Pak Tavuk’tan Şaban Daştan-Yedvard Bozacıyan,Şen Tavuk’tan Haşim Gürdamar,Altın Tavuk’tan Mehmet Ülker, Hürriyet Gazete’sinin sahibi olduğu Hür Holding’ten Tahir Perek,Tok […]

Misafir Sofralarından Gariban Sofralarına Tavuk

MİSAFİR SOFRALARINDAN GARİBAN SOFRALARINA TAVUK       Erkan KONURALP   Tavuk eti yıllarca misafir yemeği olarak bilinirdi.Bunun nedeni de köyde ve şehirde evlerin bahçelerinde bulunan kümeslerde tavukların altına konulan yumurtalarla başlayan ve civciv olarak özenle beslenen piliçler eve gelen misafire ikram edilen en kıymetli gıda olarak yer almasıydı.   Bu gelenek şehircilik akımının gelişmesi ve […]

Tavukçuluk Dünyamızda Turgut Özal Gerçeği

    ERKAN KONURALP       Sütlüce semtine, yani İstanbul’un et ihtiyacını karşılayan büyük 300-206 mezbahane’nin de bulunduğu semte taşınan yeni patron tavukçular burada büro ve kesimhane kurarak çalışmalara başladılar.Artık tavuk kesim ve dağıtım işi Sütlüce’de yürütülmeye başladı.Burada kesilen tavuklar temizlenerek kasalara konuyor ve İstanbul’un her semtine sevk ediliyordu.Bu işyerleri Tophane’ye göre daha rahattı.Zira […]