Ciğer kebabıyla asırlık kahvaltı geleneği


20161023_2_19718442_15299851_web

 

 

Kebabıyla ünlü Adana’nın tarihi Kazancılar Çarşısı’nda her pazar gün ağarırken ciğer kebabıyla kahvaltı yapma geleneği, bir asrı aşkın zamandır devam ediyor.

 

ADANA (AA) – Kebabıyla ünlü Adana’nın tarihi Kazancılar Çarşısı’nda her pazar gün ağarırken ciğer kebabıyla kahvaltı yapma geleneği, bir asrı aşkın zamandır devam ediyor.

 

Zengin mutfağı ve kebap geleneğiyle ünlü kentin tarihi dokusu içinde yer alan çarşıda artık herkes tarafından “Ciğerciler Sokağı” adıyla anılan caddede, pazar gününün ilk ışıklarıyla bir telaş başlıyor. Burada mangallarını kuran esnaf, ciğerleri şişe saplayıp tabure ve masalarını hazırlayarak müşterilerin gelmesini bekliyor.

 

Masalarda soğan salatası, ezme salata, yeşillik, şalgam ve ayranlar yerini alırken, Adana’dan ve Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen müşterilerin çarşıya akın etmeye başlamasıyla, ciğer kebabının dumanları yükseliyor.

 

“Uçakla gelip ciğer yiyip gidenler var”

Tarihi çarşıda yaklaşık 15 yıldır ciğer kebabı ustalığı yapan Seyfettin Danış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müşterilerinin sabahın erken saatlerinde gelip ciğer kebabı yediğini söyledi.

 

Ciğer kebabının lezzetinin sırrının erkek kuzudan yapılması olduğunu anlatan Danış, “Atalarımız bunu bize miras bıraktı. Cumartesi gece yarısından sonra tezgahımızı kurmaya başlıyoruz. Saat 02.00-03.00 gibi müşteriler yavaş yavaş gelmeye başlıyor. Günün ağarmaya başlamasıyla asıl yoğunluk yaşanıyor. Gelenler ciğer yiyip şalgam içiyor. Türkiye’nin birçok şehrinden uçakla gelip, ciğerini yiyip gidenlerin sayısı çok fazla. Burası 100 yıllık bir yer. Bu ciğeri ancak yiyen bilir.” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Muhalif Grupların Türkiye'de Suriye'deki Açlığı Görüşmesi Dikkat Çekti

 

Müşteriler asırlık geleneği yaşatıyor

12 yaşındaki oğluyla ciğer yemeye gelen Ferhat Taştan da ciğer kebabıyla kahvaltı yapmanın, çocukluktan öğrendikleri bir gelenek olduğunu dile getirdi.

 

Taştan, “Bu artık kültür olmuş. Atalardan dedelerden geliyor. Biz çocukken buralar kuş pazarıydı. Pazara gelir kuşları izlerdik, sonra da ciğerimizi yerdik. Kebap ve ciğer yemek Adana’da bir kültürdür. İnsanlar yatmayı tercih ediyor ama biz gece kalkıp ciğer yemeyi tercih ediyoruz. Çünkü bunun özelliği, sabah kuzu kesildiğinde taze olmasıdır.” ifadelerini kullandı.

 

Akrabalarıyla tarihi çarşıda ciğer kebabı yemeye gelen Ahmet Özdem de Adana’nın geleneğini yaşatmaya çalıştıklarını aktararak, “Bu gelenek 100 yıldır devam ediyor. Biz de Adanamızın geleneklerinden memnunuz. Biz bunu hobi yapmışız. Pazar sabahı ciğer yemek için cumartesi akşam bir şey yemiyoruz.” şeklinde konuştu.


23 Ekim 2016. 21:05
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x