Çıkma Tavuk Türkiye’nin Döviz Kaynağı Oldu


SERDAR KONURALP

aaaaa

 

 

Yıllarca yumurta sektöründe ekonomik ömrünü tamamlamış çıkma tavuklar pazarı olmadığı için yem katkı maddesi olarak kullanılırdı.

Türk Tavukçuluk Sektörü’nün yüzyılın krizi olarak nitelendirilen “Kuş Gribi” hastalığının ardından  alınan bir karar  ile köy tavukçuluğu sona erdirilmiş ve köylünün elinde bulunan tavuklarda bakanlık tarafından ücreti karşılığı alınarak imha edilmişti.

 

 

Çıkma Tavuklar “Köy Tavuğu”Olarak Pazarlandı

 

Bu kararın ardından yumurta üreticileri ekonomik ömrünü tamamlamış tavuklarını bakanlığın tesbit ettiği kesimhanelere 50 kuruş civarında bir ücret ile satmaya başladılar.Alınan karar çiğnenerek bu kesimhanelere verilmeyen tavuklar ise bazı açıkgözler tarafından semt pazarlarında “Köy Tavuğu” diye yüksek fiatla satılmaya başlandı.

 

İşte tam sıralarda sektörümüzün yakından tanıdığı Selçuk Tokgöz ve arkadaşları “New Gıda” isimli bir şirket kurarak adı geçen tavukları Ankara Kazan’da bulunan Köytür’ün kesimhanesinde sağlıklı ve güvenilir bir şekilde kestirerek başta Çin olmak üzere Uzakdoğu,Türki devletlerine  parça ve tüm olarak ihraç etmeye başladılar.

 

YENİ KURULAN ŞİRKET İŞİ BÜYÜTTÜ

 

Türkiye ekonomisine bir katkı sağlamak ve çıkma tavukları değerlendirmek amacı kurulan ‘Best tavukçuluk A.Ş.’şirketi başta Afrika ülkeleri olmak üzere Çin ve uzakdoğu ve Türki devletlerine ihracat yaparak  ülkemize döviz kazandırmaya başladı.

 

ŞİRKET BEYPİLİÇ ŞİRKETİNİN YAN KURULUŞU

 

Best Tavukçuluk Şirketi, Türk tavukçuluk sektörünün yakından tanıdığı firma ve kişiler tarafından hayata geçirildi.Bu tanıdık isimlere gelince,

 

Beypiliç Genel Müdürü Dr.Sait Koca,Hamdi Tanrıkulu,Selçuk  Tokgöz ile Kemal Ersin Karabulut.

 

 

BEYPİLİÇ İLK KESİMHANESİNİ BU İŞE ODAKLADI

Çıkma tavukların ihracatı için kurulan Best Tavukçuluk A.Ş. Beypiliç’in ilk modern kesimhanesi olan Göynük Dedeler köyündeki tesisi kullanacak.Bu konu ile ilgili bilgi veren şirket yetkilileri “Çıkma tavukların Afrika,Uzakdoğu ve Türki devletlerinde büyük alıcısı oduğunu tesbit ettik ve ülkemizde yem girdisi olarak kullanılan bu tavukları bütün,ayak.boyun,poşetli tam tavuk,baget,göğüs ve but olarak ayırarak gönderiyoruz.Sağlık kurallarının önde bulunduğu tesislerimizde hazırlanan ihraç malları ülkemiz bakımından bir döviz kaynağı olmuş durumda.Artık çıkma tavuklarını satmak isteyenler bizi arayarak ürünlerini daha yüksek fiyata satabilirler.”dediler

Bu çalışmalarla ilgili olarak bilgi veren şirket ortağı Selçuk Tokgöz şunları söyledi:

 

“Türkiye de bundan 4 yıl öncesine kadar; sahip olunan yumurta tavukları ekonomik ömrünü tamamladıktan sonra, 3.dünya ülkelerinde gördüğümüz gibi pazarlarda,köylerde,sokaklarda velhasıl doğudan batıya,batıdan doğuya,kuzeye,güneye kontrolsüz bir şekilde canlı satılmakta idi.Bu milyonlarca hayvanın kontrolsüz bir şekilde sağa sola yayılması sonucu hastalığı yayması demekti. Ardından kuş gribi patlak verdi,Tarım Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı  olağan üstü tedbirler aldı ve canlı naklini,satışını bir süreliğine korku belasına durdurdu.

Bizi profesyonel hayattan tanıyorsunuz,sektör adına canla başla çalıştık,Köytür,lades,Mudurnu dan sonra en son Beypiç te 2 yıla yakın satıştan sorumlu genel müdür yardımcısı olarak çalıştım.

 

Bu arada mevcut sıkıntılar nedeni ile  beypiliçe başlamadan önce ciddi bir mide rahatsızlığı geçirdim,peşine ameliyat oldum ve çok mutlu,huzurlu olarak çalıştığım beypiçten sağlık nedeni ile ayrılmak zorunda kaldım.

 

Ankara ya ailemin yanına döndüm,Köytür de omuz omuza çarpıştığım hayat arkadaşım ve ortağım Kemal Ersin Karabulut ile yurt dışı ortaklı NEW GIDA LTD.ŞTİ yi kurduk.(2004 yılı)

PROJEYİ DUYUNCA BİZE GÜLDÜLER

 

 NEW GIDA; bu ülkede hiç kimse yumurta tavuğu kesimi projesini bir sanayi koluna çevirmeyi düşünmemiş iken bunu bir proje haline getirildi ve hayata geçirdi.(Köytür Ankara Kazan kesimhanesi 4 yıldır bu iş için kullanılmaktadır)Kuş gribinin patladığı sıkıntılı dönemde bu projenin sahipleri olarak bakanlığın,sektör temsilcilerinin bulunduğu bir yığın toplantıya davet edildik,bu toplantılarda sektörün ileri gelenleri,alimleri,bilginleri,uyanıkları bu hayvanları boğalım mı,gömelim mi,kanatlandırıp rendering kazanından içeri pike dalış yaptıralım mı ? şeklide akla,izana sığmayan,maliyet hesabından uzak yüzlerce saçma sapan alternatif sunarken, aldığımız kurum terbiyesi gereği bütün açıklığımızla bu malın nihai bir atık olduğunu,alt yapısı düzgün kesimhanelerde ürüne dönüştürülebileceğini ve ihracat şansının bulunduğunu belirttik.Bize geneli güldü,toplantıya katılan müsteşarımız   bizim konuşmamızı takiben bu anlatılanların hayal mahsulü olduğunu söyledi.

 

2004 te inandığımız bu işe başladık,çok farklı,çok küçük kar marjlarıyla çalışılan ve dünya fiyatı belli bir ürün.Şu anda NEW GIDA bütün Uzak Doğu’da,Afrika ülkelerinde,Türki cumhuriyetleri’nde dünyanın bu konudaki en iyi markalarıyla kalite konusunda rekabet eder hale geldi.Fakat gelin görün ki aradan geçen 5-6 yıl içinde devlet kontrol mekanizmasını yavaşlattı. Yine çıkma tavuk satan tacirler aktif roller almaya başladı.Bu arada bize inanmayanlar,gülenler baktılar ki bir firma akla izana sığmayan bir projeden bahsetti bunu da hayata geçirdi,bu sefer herkes bu işi yapmaya koyuldu.Yakışıklı hayvanlar yine pazara arta kalan kel,kör,hastalar kesimhaneye.Yalan yanlış,ruhsatlı,ruhsatsız,merdiven altında,kavak ağacında kim ne mal bulduysa kesip ihracat yapmaya  ve öte yandan da Türk tavukçusunun adını karalamay başladılar.Zaman içerisinde bu işi yapan belli başlı birkaç firma yoluna devam ediyor.

 

NEW GIDA ;BU PROJEYİ HAYATA GEÇİREREK MİLYONLARCA ÇIKMA YUMURTA TAVUĞUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ KONUSUNDAKİ EN SOMUT ADIMI ATMIŞ TÜRKİYE KANATLI SEKTÖRÜNE BU ANLAMDA ÇOK ÖNEMLİ KATKI SAĞLAMIŞTIR.

2009 yılı içerisinde Beypiliç A.Ş nin Bolu’daki yatırımlarını tamamlaması ve kesimhane kapasitesini büyütmesi neticesin de,ilk göz ağrısı Dedeler köyü/Göynük adresindeki faal broiler  kesimhanesi bu proje de kullanılabilir hale gelmiştir,olay bu gelişme ortamında ortaklık boyutuna gelmiş ve BEST TAVUKÇULUK A.Ş %50,%50 hisse dağılımı ile kurulmuştur.Türkiye nin güzide, konusunda çok iddaalı,örnek entegrasyon firması Beypiç A Ş nin bizimle ortak böyle bir işe girişmesi şahsım adına,ortaklarım adına ve şirketim adına gurur kaynağı olmuştur.

 

Biz bu yapılanmadan sonra, mesleki tecrübelerimize ilaveten;çıkma tavuk işindeki 6 yıllık özel üretim tecrübelerimizi,dünya pazarları bilgilerimizi,uluslararası müşteri potansiyelimizi,Beypiliç’in müthiş alt yapısı donanımı ,engin tecrübeleri ile birleştirerek yolumuza devam edeceğiz ve çok daha güzel işler yapacağız,heyecanlıyız.

Bu  ülkede fırsatçı çok,yumurta tavuğunu ülke içinde,marketlerde  köy tavuğu diye satanı mı ararsın,yurt dışına broiler diye satanı mı ararsın.”dedi

 

BEST TAVUK’TA GÖREV DAĞILIMI ŞÖYLE;

BEST TAVUKÇULUK A.Ş

YÖN.KUR.BAŞK…………..DR SAİT KOCA

YÖN KUR BŞK YRD………SELÇUK TOKGÖZ

YÖN.KUR.ÜYESİ…………..HAMDİ TANRIKULU

YÖN.KUR.ÜYESİ…………..KEMAL ERSİN KARABULUT


Yazan - 27 Ocak 2011. Kategori KÜMES HAYVANCILIĞI, HAYVANCILIK. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
ismail timurlenk
ismail timurlenk
9 yıl önce

ankara gölbaşı emirler :bu ülkenin insani kaliteli ve organik tüketim yapmali dir ben bunun için çaba sarf edeceğm inşaAllah saglicakla kalin

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x