Çin halkı çok sevince, ihracat patladı


6377

 

 

Türkiye’nin 3 yıl önce 200 ton kuru incir gönderdiği Çin’e geçen sezon 2 bin ton incir Çinli yedi, ihracat patladı

 

 
Türkiye’nin 3 yıl önce 200 ton kuru incir gönderdiği Çin’e geçen sezon 2 bin ton incir gitti, ülkede yemeklerde de kullanılan ürüne talebin bu yıl da artacağı belirtildi. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Menaşe Gabay, “Çin’in tüketimi bu hızla artarsa yeni üretim alanları açmak durumunda kalacağız” dedi

 

 
Türkiye’nin ihracatında lider konumda olduğu kuru incirde Uzakdoğu ülkelerinin talebindeki patlama dikkat çekiyor. 3 yıl önce 200 ton ürünün gönderildiği Çin’e geçen sezon 2 bin ton incir gönderildi. Çin ve Hindistan’da yemeklerin içine de konan incire talebin bu hızla devam etmesi halinde yeni üretim alanlarının devreye alınması gerekiyor. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Menaşe Gabay, Türkiye’nin yıllık 60 bin tonluk ihracatıyla kuru incirde piyasa belirleyici ülke ve başka hiçbir ülkede bu kalitede ürün çıkmaması nedeniyle bu alanda rakipsiz konumda olduğunu söyledi.

 

 
Menaşe Gabay, yıllık 200 milyon dolar seviyesinde gelir elde edilen bu ürünün diğer tarım ürünlerine göre daha iyi pazar koşullarına sahip olduğunu belirtti.

DİĞER HABERLER
Gen Düzenleme İle İlk Bitki: Soya

 

 
Kuru incirin geleneksel olarak Avrupa ülkelerinde tüketildiğini, doğu ülkelerinde ise İran’ın küçük, sert ve daha tatsız olan kuru incirinin bir miktar tüketiminin bulunduğunu anlatan Gabay, son dönemde alternatif pazar oluşturmak amacıyla Japonya, Çin, Hindistan ve Rusya gibi ülkelerde tanıtım kampanyaları düzenlendiğini anlattı.

 

 
Tanıtımlar sayesinde bu pazarlarda ihracatın artışa geçtiğini ifade eden Gabay, kuru incir satılan ilk 10 ülke arasına Japonya, Çin ve Rusya’nın da dahil olduğunu kaydetti.

 

 
INCIRDE YUKSEK FIYAT, PIYASAYI KILITLEDIBu pazarlardan en dikkat çekici sıçramanın Çin’de gerçekleştiğine dikkati çeken Menaşe Gabay, şöyle konuştu: “Fransa, Almanya ve İtalya, yaptığımızın ihracatın yüzde 30’una yakınını alıyor. Bunun yanında tüm AB ülkelerine incir gidiyor. Ancak son yıllarda Çin’in iddialı biçimde büyüdüğünü görüyoruz. Çok önemli bir pazar haline gelmeye başladı. 3 sene önce 200 tonla başlayan Çin pazarı, geçen sene 800 tona ulaştı, bu sezon 2 bin tonu geçti. Gelecek sezon belki 3 bin tonu bulabilecektir. Çinliler, bu ürünü kuru meyve olarak tüketmenin yanında yemeklerde de kullanıyor. Çin gibi Hindistan’da da bir çok yemeğin yapımında bu ürün kullanılıyor. Ayrıca inciri sıcak suyun içine koyarak içecek şeklinde de tüketiyorlar. Bu pazardan çok umutluyuz. Çin’in talebi bu hızla artarsa yeni ekim alanlarını devreye sokacağız.”

DİĞER HABERLER
Yumurta Üreticilerinden Önemli İhbar...!

 

 
İncirin Aydın ve İzmir’de 350-700 metre arasındaki rakımlarda, orman arazisi olmayan bağlarda yetiştiğini, üretim alanının kısıtlı olması nedeniyle rekoltenin belli bir seviyede kaldığını belirten Gabay, 10 yıl önce değerinin çok düşük olması nedeniyle ovalardaki bahçelerin bozularak farklı ürünlere açıldığını ifade etti. Bugün kuru incirin üreticiden kilogramı 4,5 liradan alındığını, en değerli tarım ürünleri arasına girdiğini dile getiren Gabay, “Dünyada toplam incir ihracatı 75-80 bin ton. Bunun yüzde 68’ini Türkiye yapıyor. Şimdilik üretimi artırma yönünde bir planlama yok. Pazarlar tam olarak gelişmeden üretimi artırarak fiyat dengesini bozmak istemiyoruz” diye konuştu.

 

 

 

 

Tüketim son 4 yılda 4 kat arttı

 

 
Gabay, incir ihracatında önemli bir sorun olan aflatoksin konusunda bu yıl daha sorunsuz bir sezon beklediklerini söyledi. Aflatoksinin doğanın oluşturduğu bir küf olduğunu, bunun oluşumunun tamamen önüne geçilemeyeceğini ancak üretimin her aşamasında sıkı kontroller yaparak etkisinin azaltılabileceğini belirten Gabay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl aflatoksin konusunda sıkıntılı bir sezon yaşadık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile güzel bir eğitim çalışması yapıldı. Ürünü daldan toplayandan bunu fabrikaya getiren ve işleyip ihraç edene kadar herkes aflatoksine karşı eğitildi. Neticelerini alacağımız bir sezon olacak. Aslında aflatoksin nedeniyle ihracattan dönen ürün miktarı fazla değil. Sezonda 100 ton ürün 60 bin tonluk ihracat içinde çok önemsiz bir rakamdır. Ancak bu dikkat çekiyor, ürünün imajını olumsuz etkiliyor.”

DİĞER HABERLER
"Türkiye-AB mutabakatı önceliğimiz"

 

Öte yandan Sincan Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’de düzenlenen 3. Çin Eurasia Fuarı’na katılarak kuru incir, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve antep fıstığının tanıtımını yapan Kuru Meyve Tanıtım Grubu’nun Çinliler’in yoğun ilgisiyle karşılaştığı bildirildi. Kuru Meyve Tanıtım Grubu Başkanı Eli Alharal, Çin genelinde özellikle kuru incire artan bir talep olduğunu, son 4 yılda bu ülkeye gönderilen kuru incir miktarının 4 kat arttığını, fuarda yapılan tadımlarda da büyük beğeni kaydedildiğini ifade etti.

 


15 Eylül 2013. 17:18
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x