Çin’li Kızlar Kebab Ustası Oldular


Çin’in Şanghay şehrinde Türk mutfağının en leziz yemeklerini Türk ustaların yetiştirdiği Çinli aşçılar hazırlıyor. Dönerden mantıya, kebap çeşitlerinden pide çeşitlerine kadar Türk mutfağının en lezzetli yemekleri hazırlanışından servisine kadar Çinliler tarafından yapılıyor. İşin başındaki ustalardan Çinli Şiao Guniang adlı kız da bu ustaların en gençlerinden.

Çin’in Şanghay şehrinde Türk mutfağının en leziz yemeklerini Türk ustaların yetiştirdiği Çinli aşçılar hazırlıyor.

Dönerden mantıya, kebap çeşitlerinden pide çeşitlerine kadar Tü rk mutfağının en lezzetli yemekleri hazırlanışından servisine kadar Çinliler tarafından yapılıyor.
Şanghay’daki Türk restoranında Çinli aşçıların ustası Mengenli Murat Numan, 7 yıl önce geldiği Şanghay’da yetiştirdiği, Türk damak zevkini yansıtabilen Çinlilerin hızlı yol kat ederek, Türk mantısından tırnak pidesine ve kebap çeşitlerine kadar bütün yemekleri Türk gibi yapabildiğini anlattı.

Çinli ustaların hepsinin bir alanda uzman olduğunu ifade eden Numan, onların Türk çıraklar gibi her alanda çalışamadığını, ama tek bir alanda uzmanlaştığını söyledi.

Çinlilere ilk zamanlarda Türk aşçıları yetiştirir gibi tüm yemek çeşitleri öğretmeye çalıştıklarını, ancak verim alamadıkları nı kaydeden Numan, Çinli ustaların tek alanda bazı Türk aşçılardan bile iyi yemek hazırlardığını belirtti.
Aşçıbaşı Numan, Çinli ustaların yaptıkları işlerde çok disiplinli olduğunu, ancak öğrendiklerine yeni şeyler katmadığını ve gösterileni “ne eksik ne fazla” yaptığını söyledi.

DİĞER HABERLER
Türk kiraz ve üzüm ihracatçılarının son rotası Güney Afrika

Dönerin yapılışından kesilmesine kadar işin başında olan ustalardan Çinli Şiao Guniang adlı kız da bu ustaların en gençlerinden.
Türk restoranına girince kısa boylu bir Çinli kızın döner kesmesi alışılmışın dışında bir görüntü oluşturuyor.

Döner hazırlamayı ve kesmeyi nasıl öğrendiğini anlatan Şiao, bir buçuk yıldır Türk lokantasında çalıştığını belirtiyor ve dönerin Şanghay’da çok popüler bir yemek olduğunu söyledi.

Şiao, dönerin Çinliler tarafından en çok tercih edilen Türk yemeklerinden biri olduğunu kaydediyor.

Şanghay’daki Türk restoranlarından “Anadolu Restoran”ın sahiplerinden Metin Yektaş, bir Alman şirkeninin görevlisi olarak ortağı Ömer Akyazıcı ile birlikte Şanghay’a geldiklerinde Türk yemeği aradıklarını, ancak damak zevklerine uygun restoran bulamadıkları için böyle bir yer açmaya karar verdiklerini anlattı.
Almanya’da doğup büyüdüklerini belirten Yektaş, bu işe ticari olarak başlamadıklarını, ancak talebin çok olduğunu görünce böyle bir restoran açtıklarını söyledi.

Türk mutfağının önceleri Ortadoğu mutfakları arasında değerlendirildiğini belirten Yektaş, Şanghay’ın bütün şehir rehberi ve kitaplarında Türk restoranlarının artık ayrı ve Türk mutfağı olarak değerlendirildiğini ifade etti.

Yektaş, restoranlarının geçen yıl Şanghay’daki “en iyi Akdeniz mutfağı” seçildiğini sözlerine ekledi.

Şanghay’da “Anadolu Restoranı”nın yanı sıra “Kervan”, “Paşa” ve “Melekler Sarayı” adlarını taşıyan dört Türk restoranı daha bulunuyor.
 
Yabancı öğrenciler aşçılıkta
hünerlerini sergiledi

Sakarya Üniversitesinde (SAÜ) Erasmus Programı kapsamında öğrenim gören yaklaşık 30 yabancı öğrenci, yemek yarışmasında en güzel yemeği hazırlamak için mücadele etti. SAÜ Erasmus Kulübü Başkanı Yüknük, ilk üçe giren yarışmacılara çeyrek altın, kitap ve çeşitli otellerde ücretsiz konaklama fırsatı sunacaklarını kaydetti.

DİĞER HABERLER
Rusya’da pizza teslimi için İHA kullanılmaya başladı

Sakarya Üniversitesinde (SAÜ) Erasmus Programı kapsamında öğrenim gören yaklaşık 30 yabancı öğrenci, yemek yarışmasında en güzel yemeği yapmak için mücadele etti.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü, Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü ve SAÜ Erasmus Öğrenci Topluluğunca düzenlenen yemek yarışması, SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Yarışmaya, çoğunluğu İspanyol öğrenciler, üçerli gruplar halinde Türk partnerleri eşliğinde katıldı.

“Yemek” ve “tatlı” bölümünden oluşan yarışmada, katıl ımcıların hazırladığı yiyecekleri, gıda alanında faaliyet gösteren işletme sahiplerinden oluşan jüri üyeleri, görsellik ve damak tadı açısından değerlendirdi.

Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü son sınıf öğrencisi Neslihan Canbaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, yarışmaya İspanya’dan gelen partneri Carmen Villegas Hercader ile katıldığını söyledi.

Kendisinin de geçen yıl Erasmus Programı kapsamında İspanya’da eğitim gördüğünü ifade eden Canbaz, “Yarışmaya Carmen’in İspanyol tatlısı ‘Pestinos’ ile katılıyoruz. Bize biraz uzak bir tatlı ama baharatlar kullanıldığı için damak tadımıza yakın. İspanyollar döner, lahmacun ve künefeyi çok beğeniyorlar. İddialıyız, gayet güzel yaptık” dedi.

İki ülke mutfağında da baharatların yoğun olarak kullanıldığına dikkati çeken Canbaz, “Aynı sebzelere sahip olduğumuz için damak tadına alışmakta zorluk çekmedik. Onların menüleri daha çok mezelerden oluşuyor. Daha çok balık tüketiyorlar. Çok farklı mutfakları var ama damak tadımıza çok aykırı değil, hepsini beğenebiliriz” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Küresel gıda fiyatları Mart ayında düştü

SAÜ Erasmus Kulübü Başkanı ve Uluslarararası İlişkiler Bölümü 3. sınıf öğrencisi Cansu Yüknük de yarışmacıların kendi ülkelerinin ve bölgelerinin yemeklerini tanıttıklarını ifade etti.

Ana yemek bölümünde ikişerli gruplar halinde 8, tatlı bölü münde ise ikişerli gruplar halinde 6 yarışmacı olduğunu anlatan Yüknük, “Yarışmanın jüri üyeliklerini Sakarya’nın önde gelen restoran sahipleri, Richmond Otel’in aşçısı ve kafe sahipleri yapıyor. Yarışmacılarımızın hazırladıkları yemekleri tadıyorlar. Genel olarak İspanyolların Türk yemekleriyle arası çok iyi. İki ülke de Akdeniz ülkesi olduğu için mutfakları birbirine oldukça yakın” diye konuştu.

Yüknük, ilk üçe giren yarışmacılara çeyrek altın, kitap ve çeşitli otellerde ücretsiz konaklama fırsatı sunacaklarını kaydetti.aa


9 Aralık 2010. 09:17
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x