Coşkun Güner ”Dökme Şarap İthalatı Üzümcülüğü Bitirecek”


NURİ ÇAĞLAR

Çiftlik Trakya Bürosu

Türkiye Şarap Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Güner, son günlerde Avrupa Birliği tarafından gündeme getirilen dökme şarap ithalatının Türkiye’de rüştünü ispatlamaya başlayan sektörü bitireceğini söyledi.

Uluslararası fuarlarda ödüller kazanan, aldığı iyi derecelerle adından daha fazla söz ettirmeye başlayan şarap üreticilerini dökme şarap ithalatı kaygısı sardı. Türkiye Şarap Üreticileri Derneği ve Sevilen Şarapları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Güner, Avrupa Birliği’nin 2011 yılında dökme şarap ithalatını gündeme getirdiğini belirterek “Şişe şarabın ardından dökme şarabın ülkeye girmesi Türkiye’de şarapçılığı bitirir, komaya sokar” diye konuştu.

Tütün Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın da ithal dökme şarabı engellemek için yoğun çaba sarfettiğini belirten Güner, “Bu sektör için yıkıcı bir darbe olacaktır. Türk şarapları son on yıldır kalitesi ve sunumuyla birçok başarıya imza attı, dünya çapında adını duyurmaya başladı. Şişeli şarap ithalatının da başlangıçta az miktarda olacağı söyleniyordu ama şu anda zaten 300 bin şişelere yaklaştı. Aynı durum dökme şarapta da olmamalı. Şu anda yasak olan bu uygulama başlarsa hiçbir emek harcanmadan gelen şarap şişelenerek piyasaya sürülecektir. Ancak önemli olan zorluklara göğüs gererek kaliteli üretim yapılması. Bunun için de şarapta yerli malı kullanımı çok önemli” diye konuştu.

İthal edilmesi planlanan şarapların ise çok kaliteli olamayacağını savunan Güner, “Dışarıdan orta tipte sofra şarapları gelir. Kaliteli butik şaraplar dökme olarak gelmez dedi.Şarköy bölgesinde  bu yıl geçen yıllara bakarak bağbozumu gecikti.Üzüm üreticisinin bu bölgede bağlarını söküp  sofralık üzüm,zeytin ve kiraz gibi başka ürünlere yönelmesi biz şarap üreticilerini bağcılığa yönlendirdi.Biz Sevilen şarapçılık olarak.Biliyorsunuz İzmir’de olan fabrikamızı Aydın’a taşıdık. Bu bölgeden Doluca’da Çerkezköye taşındı.Üzüldük kim kaybetti . Şarköy Mürefte kaybetti”dedi.

DİĞER HABERLER
"Perakendeciler halka ucuz sebze,meyve yedirmiyorlar"

İzmir’de 68 yıldan bu yana faaliyet gösteren ve Türk şarap sektörünün köklü firmalarından olan Sevilen şarapları, kenti terk etme kararı aldı.

Türkiye Şarap Üreticileri Derneği ve Sevilen Şarapları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Güner, 1942’de Mezarlıkbaşı’nda işe başladıklarını, 1952’de Şirinyer’e, 1983’te de şu andaki üretim yerleri olan Gaziemir’e taşındıklarını hatırlattı, “Biz, 1960 yılından bu yana şarap bağcılığı da yapıyoruz. Türk şarap sektörünün ilk dört firmasından biriyiz” diye konuştu.

İzmir’den Aydın’a taşınacaklarını belirten Güner, bunun sebebinin Büyükşehir Belediyesi olduğunu söyledi. Güner, şu bilgileri verdi: “Son yıllarda İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1. Sınıf Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı’yla ilgili çok sorun çıkarıyor. Tekirdağ’da da işletmemiz var. Oradaki belediyeden gördüğümüz sıcaklığı burada göremiyoruz. Mecburen Aydın Ortaklar Organize Sanayi Bölgesi’ne geçeceğiz. Sevilen Şarapları İzmir firması ve Aydın’a taşınıyor. Ne yazık ki şartlar bizi buna zorluyor. Bizim için son derece üzüntü verici. Büyükşehir’den taviz istemiyoruz ama zorluklarla karşılaşıyoruz. İzmir, bir şarap fabrikasını kaybetmiş olacak.”

Sevilen şarapları; Denizli Güney’de ve Menderes’te, toplam bin 200 dekarlık alanda şarap bağcılığı da yapıyor. Tekirdağ’da bir fabrikası, Çanakkale’de depoları var. Yıllık 8 bin ton şarap üretim kapasitesine sahip. Ürün gamında 10’a yakın şarap markası bulunuyor. Hollanda, Belçika, Finlandiya, Almanya ve Kıbrıs’a ihracat da yapıyor.

ADNAN KUTMAN “Ülkemiz Dünya Şarap Piyasasında Adını Duyuruyor”

Türkiye’nin yüksek kaliteli, sağlam yapılı ve kendine özgü şaraplara sahip olması ilk bakışta biraz şaşırtıcı gelebilir, ama Türk şarapları kalite yönünden günümüzde dünya şarapçılık sıralamasında üst sıralarda yer almakta ve hızla yukarılara doğru tırmanmaktadırlar.

FEYZİ KUTMAN Ailesi, tarihi ismi Myrafiton olan bugünkü Mürefte’de (Marmara Denizinin güneybatı kıyılarında şirin bir belde) sahip olduğu yaklaşık 30 hektarlık alanda Bağcılık ve Şarapçılık İşletmesini yürütmektedir. Mürefte yöresinin en eski ve yerli ailelerinden olan Feyzi Kutman Ailesi 1896 yılından bu yana yılların birikimini taşıyan fertleri ve çalışanları ile bağcılık ve şarapçılıkla uğraşmakta ve bağdan gelen kaliteyi aynı kalitede bir şaraba dönüştürmek için uğraş vermektedir.

DİĞER HABERLER
Süt Analiz Laboratuvarı Açıldı

Üretim hala tamamen geleneksel metodlar ile yapılmaktadır. Üzüm taneleri saplarından ayrılarak işlenir. Eskitilecek olan şaraplar limusin meşesinden fıçılarda dinlenmeye bırakıldıktan sonra şişelenir.
Beyaz şarapların işlenmesinde düşük ısı fermantasyonu (fermentazione controlata) uygulanmakta ve şarabın aromasını korumak amacıyla yavaş ve serin bir ortamda alkol fermantasyonu hedeflenmektedir.

KUTMAN, üretimde kalite ile miktarın ters orantılı olduğu fikrini daima savunarak, üretim ve satış miktarlarının artışını düşük seviyede tutmayı amaçlamıştır. Hızlandırılmış bir üretimin kaliteyi olumsuz yönde etkileyeceği kesindir.

Üzümlerin işlenmesi ve ham şarapların olgunlaşmak üzere dinlendirilmesi Mürefte ve Silivri’deki tesislerimizde gerçekleşir. Dinlenen ve şişelenecek olgunluğa eriştiğine kani olduğumuz şaraplar Mürefte ve İstanbul’daki dolum tesislerimizde şişelenir ve satışa hazır hale getirilirler. Her türlü müşteri ilişkileri, ithalat ihracat ve planlama ve pazarlama Gaziosmanpaşa’daki merkezimizden idare ve koordine edilmektedir.
Şarap üretiminde en önemli iki faktör vardır. Birincisi bilgi ve deneyim, yani insan beyni, ikincisi de kaliteli ve vasıflı şaraplık üzümün varlığıdır. Hiç şüphesiz ki, sürekli yatırım yapmak durumunda kaldığımız modern teknolojinin önemi yadsınamaz.

Türkiye yıllardan beri önemli bir üzüm üreticisi haline gelmiş ülkedir. Ne var ki, bu üzümlerin çok az bir bölümü şarapçılıkta kullanılmaktadır. Bunun iki ana nedeni vardır. Birincisi, Türkiye’nin yakın bir geçmişe kadar bilinen bir şarap ülkesi olmaması, ikincisi, ülke içerisinde diğer içkilere oranla çok az miktarda şarap tüketimi olmasıdır. Temel kural şudur: her üzümden şarap olur ama her üzümden kaliteli şarap olmaz.Ülke genelinde yaygın bir biçimde bulunan yerli üzüm türleri her ne kadar şarap üretiminde kullanılmakta iseler de, kaliteli bir şarap elde etmek için kaliteli şaraplık üzüme ihtiyaç vardır. Bu düşünce ve ihtiyaçlar doğrultusunda KUTMAN, kendi bağ alanlarında ve anlaşmalı üreticilerin dikip işledikleri bağ alanlarında üretilen dünyanın sayılı ve en tutulan şaraplık üzümleri olan Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah ile Chardonnay ve Sauvignon Blanc gibi üzüm türlerini yetiştirmekte ve bu alanlarda elde ettiği üzümleri, şaraplarında kısmen monocepage (tek üzüm cinsinden üretilen şarap) kısmen de kupaj (harman) olarak başarı ile kullanmakta ve tüketicinin beğenisini kazanmaktadır.

DİĞER HABERLER
Türk Tarımının 6 Paydaşı Dünya Çiftçiler Günü için Ortak Duyuru Yaptı

Tabiidir ki, ülkemizde Anadolu’nun çeşitli yörelerinde yetişmekte olan değişik yerli üzüm türleri de şaraplarımızın harmanı içerisinde yerlerini almaktadırlar. Kırmızı şaraplık olarak, Trakya Bölgesi’nin Şenso ve Karasakız türleri, Denizli’nin Çalkarası, Manisa’nın Allicante, Ankara’nın Kalecik Karası, Elazığ ve Diyarbakır yörelerinin Öküzgözü ve Boğazkere üzümleri, beyaz şaraplık olarak da Nevşehir Bölgesi’nin Emir, Manisa’nın Sultaniye, Trakya’nın artık yerli sayılan türü Semillon üzümleri şaraplarımızın harmanında vazgeçilmez unsurlarıdır. Hangi üzümün şarabını, hangi üzümün şarabı ile hangi oranda ve ne zaman harmanlayacaksınız ve ne zaman şişeye dolduracaksınız? Şarapçılıkta ancak yılların deneyimi ve babadan oğula geçen degustasyon (tad alma) özelliği ile cevap verebileceğiniz bir soru… Kutman Şarapçılık sahibi Adnan Kutman “sektör her gecen gün kötüye gidiyor memnun olan kimse yok üzüm üreten memnun değil şarap üreten memnun değil tüketen memnu değil.Devlet bizden  hiç memnun değil.Üzüm üretici memnun olmadığı inçin başka ürünlere yöneliyor.Bizde asırlardı atalardan deden oğla  miras kaldığı için bu işi yapmak zorundayız.Ayakta kalmak için kendi bağlarımızı kurduk Meyveli şarapta üretmeye başladık Nar, Böğütlen,Karadut,Vişne, Şarapları üretmeye başladık.Bu yıl bağlarda hastalık oldu üzüm az olduğu için fiyat artı” dedi

 


28 Eylül 2011. 14:30
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x