Covid-19 savunmasız ülkeler için yeni gıda krizi riskleri yaratıyor


Bugün Birleşmiş Milletler ajansları, hükümetler ve sivil toplum kuruluşları açlığın ana sebeplerini ele alan 2020 Küresel Gıda Krizi Raporu’nu yayımladı.

Yemen’de, FAO tarafından desteklenen bölgede insanlar inek ve koyunları aşı yapmak için topluyorlar. Fotoğraf: ©FAO/ Abdulhakim

Gıda Krizlerine Karşı Küresel Ağ raporuna ait ana bulguları, açıklamaları, ortakların açıklamaları ve multimedya içerikleriyle birlikte aşağıdaki linklerde bulabilirsiniz:

·         Küresel Ağ internet sitesi:  www.fightfoodcrises.net/food-crises-and-covid-19/en/

·         Gıda Güvenliği Bilgi Ağı’nın platformu (FSIN): www.fsinplatform.org

Rapordaki ana bulgular

Rapor 2019’un sonu itibariyle 55 ülke ve bölgede 135 milyondan fazla insanın akut gıda güvensizliği (IPC/CH Faz 3 ve üstü) ile karşı karşıya olduğunu gözler önüne seriyor. Rapor 2019’da gıda krizi yaşanan 55 ülkede 75 milyon çocuk boy kısalığı yaşarken, 17 milyon kişi de aşırı zayıflıktan muzdarip

Bu raporun 2017’deki ilk basımından bu yana en yüksek gıda güvensizliği ve kötü beslenme seviyesi.

Buna ek olarak, 2019’da 183 milyon kişi (IPC/CH Faz 2) zor şartta olarak sınıflandırıldı. Bu akut açlığın en yüksek noktası ve herhangi bir şok ile karşılaşıldığında (IPC/CH Faz 3 ya da üstü) bir krize ya da daha kötü bir duruma dönüşme riskini beraberinde getiriyor.

Raporda geçen 135 milyon kişinin yarısından fazlası (73 milyon) Afrika’da, 43 milyon Orta Doğu ve Asya’da ve 18.5 milyon kişi de Latin Amerika ve Karayipler’de yaşıyor.

DİĞER HABERLER
Türkiye’nin ilk karanlık fabrikası İstanbul’da inşa edilecek

Bu eğilimlerin arkasındaki ana itici sebepler: çatışma, (77 milyon insanı akut gıda güvensizliğine iten ana faktör), iklim değişikliği (34 milyon insan) ve ekonomik çalkantı (24 milyon)

Akut Gıda Güvensizliği nedir?

Akut gıda güvensizliği bir kişinin yeterli gıda tüketememesi sonucu hayatlarının ve geçim kaynaklarının ciddi tehlikede olduğu anlamına gelmektedir. Entegre Gıda Güvenliği Faz Sınıflandırması (IPC) ve Cadre Harmonisé (CH) gibi açlığın uluslararası olarak kabul edildiği ölçülerine dayanır. BM’nin her yıl yayınladığı Dünya’da Gıda Güvenliği ve Beslenme raporunda belirtilenden daha şiddetli bir kronik açlık söz konusu. Kronik açlık bir kişinin normal ve aktif bir hayat sürebilmesi için gerekli olan yeterli gıdayı uzun süre boyunca tüketememesi halidir.

Küresel Ağ nedir?

Gıda Krizlerine karşı Küresel Ağ gıda krizlerinin ana sebeplerini sürdürülebilir bir şekilde ele almak için var olan girişimleri, ortaklıkları, program ve politika süreçlerini daha iyi entegre etme, bağlama ve yönlendirmenin yollarını arıyor.

Küresel Gıda Krizleri Raporu Küresel Ağ’ın ana yayınıdır ve Gıda Güvenliği Bilgi Ağı (FSIN) ile birlikte hazırlanmaktadır. Rapor 15 uluslararası insanı yardım ve kuruluşununçok ortaklı analitik sürecinin sonucudur (alfabetik sırayla):  Sahel’deki Daimi Eyaletler Arası Kuraklık Kontrolü Komitesi (CILSS), Avrupa Birliği (AB), Kıtlık Erken Uyarı Sistemleri Ağı (FEWS NET), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Küresel Gıda Güvenliği Grubu, Küresel Beslenme Grubu, Entegre Gıda Güvenliği Faz Sınıflandırması (IPC) Küresel Destek Birimi, Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD), Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü (IFPRI), Orta Amerika Entegrasyon Sistemi (SICA), Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC), Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF), Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR).

DİĞER HABERLER
İstanbul'a sağanak yağış uyarısı

Küresel Gıda Krizi Raporu 2020


24 Nisan 2020. 08:00
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x