Değişmeyen Problem : ESCHERICHIA COLI INFEKSİYONLARI


1800’lü yıllarda Theodore Escherich’in identifiye ettiği E. Coli bakteri o gün bu gündür , kümeslerde üretimin bir döneminde mutlaka kendini göstermekte , mortalite ve verim düşüşüyle  ekonomik kayıplara neden olmaktadır.

Colibasillosis: Kanatlıların septisemi , granulom , enteriditis, artritis , ve yumurta sarı kesesi yangısı (omfalitis ve salphingitis) gibi değişik formlarda seyreden ve patojen E.coli suşları tarafından meydana getirilen bir hastalığıdır.

 Kanatlılarda her yaş grubunun duyarlı olduğu bu hastalık oldukça yaygın bir insidens göstermektedir.

 BULAŞMA :

Organizmadan atılım başlıca sindirim kanalından gaita yolu ile olmaktadır. Sindirim , solunum açık yaralar vb. Horizontal yolla ayrıca yumurta kabuk porlarından vertikal olarakta alınabilir.

Bantlı sistemlerde , seçilen malzemenin ince ve kalitesiz olması yayılımı kolaylaştırır , özellikle üst kattaki hayvanların dışkılarının alt kattakiler tarafından ağızla alınması hastalık için tetikleyici faktördür.

Çiftliklerde genellikle hidroforla sağlanan kuyu suyu birçok bölgede Koliform bakterilerle kontamine olduğundan. Su, E. Coli infksiyonları için bir kaynak haline gelmektedir.

Tavuk biti , Kırmızı akarlar , Fareler , kuşlar ve personel , alet ekipman  bulaşmada etkin rol oynarlar.

KLİNİK BULGULAR:

Tipik değildir. Fakat genel bir durgunluk , tüylerde kabarma, septisemi ile seyrettiğnde ani artan ölümler görülmektedir. Artritis formunda topallık , şişmiş ağrılı eklemler bulunabilir..

Yumurtacılarda  kabuk kalitesinde bozulma ve verimde düşmeler meydana gelebilir . Gübreliklere baktığımızda ise karamel renginden açık sarıya kadar değişen , sulu gaita bulunur. Bu sebepten dolayı tavukların arka kısmındaki tüyler gaita ile bulaşıklık ve kirli yumurta sayısında da artışa sebebiyet verebilir.

Seyrek olarak aşırı sıvı kaybı nedenli Sodyum Potasyum ve Kalsiyum-fosfor metabolizmalarının bozulması nedenli çökme vakalarına rastlanılabilinir.

NEKROPSİ BULGULARI:

 1)      Omphalitis : ( göbek deliği yangısı ). Civcinlerde ilk 1 hafta ölümlerinin ağırlıklı sebebidir. Karın bölgesinde kırmızılaşma ve doku ödemi ile karakterizedir.

2)      Salphingitis : ( Ovidukt yangısı) . Folikül kanalı genişlemiş içerik olduğu gibi kazeöz eksudat birikmiştir. Yumurtacı tavuklarda en fazla görülen koliform bakteri kaynaklı  ölüm nedenidir.

3)      Oophoritis: (ovaryumların yangısı) . Yumurtalıklarda damarlanma ve yangı görülür. Foliküllerde ise kistik oluşumlar göze çarpabilir.

4)      Cellulitis : (deri altı dokunun yangısı ) . Ancak kesimhanelerde göze çarpar . Deri altı dokularda sarımsı- kahverengi renk ile karakterizedir.

5)      Enterokolitis: Enterotoksijenik E. Coli’nin ürettiği toksinler sekumda sıvı toplanmasına sebep olur. Bu durum klinik olarak ishale sebep olurken nekropside kör barsaklar sulu içerikli hatta bazen gazlı bir yapı göstermektedir.

6)      Enteritis: Bağırsaklarda kanamalı yangısal bir semptom oluşur.

7)      Septisemi : Bakterilerin dolaşım sistemine geçmesi ve ölüm vakalarının meydana gelmesi durumudur. Civcivlerde sarı kesenin emilmediği zamanlarda ilk 10 günde   %5-6’lık ölümler meydana getirebilir. Bazı vakalarda solunum sistemi mukozası enfeksiyoz yada non-enfeksiyöz ajanlardan dolayı zarar görebilir bu durum E.coli için bir kapı durumundadır. Soluk borusu, akciğer ve hava keselerinde yangıya meydan verebilir.

8)      Panoftalmitis: Nadiren tek taraflı olarak gözlerde meydana gelen şişmedir.

9)      Perihepatitis : Karaciğerlerde yangı. Sarı-kahverengi donuk renk

10)  Pericarditis : Kalpin dış zarında meydana gelen yangısal durum (Boz-beyaz renk)

11)  Arthritis : Eklemlerde yangı . Bazı olgularda çökmelere ve felçlere sebebiyet verebilir.

12)  Coligranuloma : Özellikle barsaklarda meydana gelen tümoral oluşumlar karaciğer ve mezenteryumda gözükebilir.

 TEDAVİ : 

Antibiyotiklere duyarlı olan E.coli Bakterisine karşı Antibiyogram yapıldıktan sonra antimiktobiyel ajan seçmek gerekir. 2000’den fazla biyotipi olan bakteri zaman içinde birçok antibakteriyele direnç kazanabililir. Genel olarak tavsiye edilen moleküller ve dozajları :

Amoksisilin P( 20 ton Canlı ağırlığa 1kg) enroflaksasin ( 20 ton C.A 1 litre)

AmoksisilinP( 20 ton Canlı ağırlığa 1kg) Kolitsin (50 ton C.A 1kg)

OksitetrasiklinP( 20 ton Canlı ağırlığa 1kg)

Enroflaksasin Trimetroprim sulfamezathine (20 ton ca. 1litre)

Oksistetrasiklin Trimetroprim sulfamezathine

Florfenikol 0 ( 15 ton C.A 1 litre )

Tedavi en az beş gün sürmelidir. Vakanın ağırlığına göre 7 güne kadar çıkabilir.

KORUMA-KONTROL:

      Altlık sisteminin rutin dezenfeksiyonu.

         Suların analizi çıkan sonuca göre klorlama Ultraviyole lamba tedariği gerekir.

         15 günde bir yapılacak organik asit takviyesi barsaklardaki bakteri yükünü düşürür.

         Bantlı sistemlerde seçilecek malzemenin kalın olması koruma sağlar.

         Kazımalı sistemlerde gübreler biriktirilmeden çekilmelidir.

En iyi koruma kontrol iyi besleme ve iyi bakımdır. Kondisyonu iyi bir sürünün bağışıklık sistemi de iyi düzeyde olduğundan hastalıklar daha iyi tolere edilir.


DİĞER HABERLER
Lezita en sevilen ürünleriyle EDT Fuarı’nda…
29 Temmuz 2011. 15:07
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
irfan sepin
irfan sepin
12 yıl önce

sn vet. hek. özgür bey: e coli konusunda uzmanlığınızı takdirle karşılıyorum. bu şerefsiz e coli demekki çökme olaylarınada sebebmişşşş… sıvı kaybı.. sodyum potasyum _ calcium-phospor metobolizma bozukluğu ve çökmeee …selamlar kolay gelsin efendim

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x