“Devlet Destekli” Projeye 79 Bin Lira Ceza Kesildi…!


Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Ziraat Bankası’nın desteği ile hayata geçirilen ödüllü proje kapsamında Bodrum’un Yalıkavak Beldesi’nde kurulan araştırma laboratuvarına Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince ”yasa dışı balık yetiştiriciliği” yapıldığı iddiasıyla 79 bin 362 lira ceza uygulandığı bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, 2007 yılında bir televizyon kanalının düzenlediği ”Türk Mucit” yarışmasında ”Temiz Deniz, Bol Balık” isimli proje ile birinci olan İskender Aruoba, aldığı teşviklerle çalışmasını hayata geçirmek için düğmeye bastı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Ziraat Bankası’nın destekleriyle Bodrum’un Yalıkavak Beldesi’ne bağlı Kızılburun Mevkii’ne ”balık çiftliklerinin çevreyi kirletmesini önlemek” için araştırma laboratuvarı kuran Aruoba, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin cezasıyla şok yaşadı.

Söz konusu laboratuvarı ”balık çiftliği” olarak değerlendiren ekipler İskender Aruoba’ya, ”Çevre ve Orman Bakanlığı’nın tebliğine aykırı şekilde balık yetiştiriciliği yapmak” suçundan 79 bin 362 lira para cezası kesti.

-”TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI EKER DE PROJE DESTEK VERMİŞTİ-”-

İskender Aruoba, yaptığı açıklamada, 2000 yılında sahil bölgelerindeki balık çiftliklerinin denizi kirlettiği gerekçesiyle taşınmasına karar verildiğini hatırlatarak, bunun üzerine sorunun çözümüne yönelik çalışmalar yapmaya başladığını söyledi.

Bir süre sonra geliştirdiği bir sistem ile balık çiftliklerinden denize bırakılan tüm dışkılar ve atıkları toplamayı başardığını kaydeden Aruoba, söz konusu çalışmasıyla özel bir televizyon kanalında düzenlenen ”Türk Mucit” yarışmasına katıldığını anlattı.

DİĞER HABERLER
Rusya, tekrar engellemeyecek

Yarışmada projesinin birinci olduğunu ve daha sonra kendisine Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in aradığını belirten Aruoba, şöyle konuştu:
”Bakan bey bana ‘Bunu uygulayabilir miyiz?’ dedi. Ben de dedim ki ‘Uygulayabilmemiz için bire bir çalışma yapmamız lazım.’ Proje toplamda 700 bin lira maliyetle gerçekleştirildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı TAGEM (Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü) aracılığıyla yaklaşık 290 bin lira verdi. Ziraat Bankası da projeyle çok ilgilendi ve sponsor olarak 200 bin lira verdi. Ben de 200 bin liranın üzerinde harcama yaptım.”

Projenin 18 aylık bir sürede tamamlanmasının tasarlandığını belirten Aruoba, ”Sıfır noktasından 1 gram büyüklüğünde yavru balıkları aldık. Bunları 5’er bin adet, 4’er metrekarelik küçük havuzlarda yetiştirdik. Bu havuzlara geliştirdiğim huni şeklindeki sistemi takarak, balık dışkılarını biriktirip vakumla çektik. Suyun kirlenip kirlenmediğini de anlayabilmek için her gün Muğla Üniversitesi’nden Prof. Ahmet Balcı’nın başkanlığında havuzların etrafından 9 noktadan su numuneleri alarak kimyasal, nitrit, nitrat, fosfat yoğunluğunu ölçtük. Bu değerler hiçbir zaman artış göstermedi. Alandaki su kitlesi balığın 1 gram konulduğu noktadan balığın 350 gramda çıkartıldığı noktaya kadar geçen 18 ayda, su değerlerinde hiçbir değişiklik olmadı. Yani bu proje muvaffak oldu.” dedi.

DİĞER HABERLER
Türkiye'den Rusya'ya ihracat yüzde 34 geriledi

-”TAKDİR BEKLERKEN CEZA YEDİM”-

Projenin hayata geçirilme aşamasında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan izin aldığını ve 200 metrekare büyüklüğündeki laboratuvar alanını da Muğla İl Özel İdaresi’nden kiraladığını öne süren İskender Aruoba, projenin tamamen bitmesine bir kaç ay kala İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkililerinin bölgeye gelerek incelemeler yaptıklarını bildirerek, şöyle konuştu:
”Bize dediler ki ‘Siz balık çiftçiliğine müsaade edilmeyen bir alanda balık çiftçiliği yapıyorsunuz. Dolayısıyla bu ceza gerektirir, biz size ceza keseceğiz.’ Bende dedim ki, ‘Böyle bir şey söz konusu değil çünkü biz balık çiftçiliği işletmiyoruz. Balık çiftçiliği 3 ton balık ile olmaz. Bu bir araştırma laboratuvarı. Böyle bir laboratuvar balık çiftliği sayılamaz.’ Bana ‘Biz anlamayız’ dediler. Sahil Güvenlik de bana tam 79 bin 362 lira ceza kesti. Bodrum Vergi Dairesi’nden de bana ödeme emri geldi. Şimdi 79 bin 362 lira cezaya itiraz etmek için dava açtım. Doğrusu ben sanıyordum ki Çevre ve Orman Bakanlığı koşup gelecek ‘Hay Allah razı olsun, çok büyük bir problemimizi hallettin’ diyecek. Tam tersi oldu, üstüne bir de ceza kesildi.”

Projenin Avrupa Birliği (AB) tarafından yakından izlendiği söyleyen Aruoba, ”Projemi Brüksel’de düzenlenecek bir toplantıda anlatacağım. Çalışmamın biran önce Yunanistan, İtalya, Fransa ve İspanya’da da hayata geçirilmesi için tavsiye kararı alacaklar.” iddiasında bulundu.
Bu arada Çevre ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, söz konusu cezanın ”2872 sayılı Çevre Kanunu’nun ilgili maddelerine göre kıyıya yakın bölgede balıkçılık yapılamayacağına dair hüküm” çerçevesinde uygulandığını belirterek, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin de vatandaşların şikayeti doğrultusunda cezai işlem yaptığını bildirdi.

DİĞER HABERLER
Van Gölü feribotlarla ekonomiye katkıda bulunacak

Yetkililer, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nca yapılan işlemin hukuka uygun olduğunu vurguladı.


12 Ocak 2011. 07:27
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x