Doğal Zeytin Çekirdeği Yakıtı Turizm merkezlerinin gözdesi


zeytin-cekirdeginden-cevreye-duyarli-enerji-uretimiAydın’da üretilen doğal zeytin çekirdeği yakıtı, kül çıkarmaması, karbonmonoksit içermemesi ve dumansız olması nedeniyle turizm merkezlerinin gözdesi oldu.

 

Sultanhisar’daki işletmesinde zeytin çekirdeği yakıtı üreten Aydınlı girişimci Mehmet Şenol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çekirdek yakıtın, sektör açısından önemli bir alternatif haline geldiğini belirterek, Türkiye’nin birçok noktasından sipariş aldıklarını ifade etti.

 

Yakıtın zeytin çekirdeğinin fırınlanıp kurutulmasıyla elde edildiğine işaret eden Şenol, “Zeytinyağı üretilirken zeytinin parçalanması sonrasında açığa çıkan çekirdeğini işletmemizde fırınlama ve kurutma gibi işlemlerin ardından yakıta dönüştürüyoruz. Kahvaltıda yediğimiz zeytinin çekirdeği saf haliyle, içerisine hiçbir kimyasal madde katılmadan yakıt haline getiriliyor. Ruhsatlı, izinli, doğal ve çevreci olan zeytin çekirdeği yakıtı, otomatik dolum tesisimizde baskılı çuval içerisinde ambalajlanarak Türkiye’nin birçok noktasına gönderiliyor” diye konuştu.

 

– Külü ve dumanı yok

 

Çevre kirliliğine neden olmamasının, zeytin çekirdeği yakıtını farklı kılan özelliklerin başında geldiğini vurgulayan Şenol, bu nedenle turizm merkezlerinden yoğun talep aldıklarını belirterek, şunları söyledi:”Kül oranı, yerli kömürde yüzde 30, ithal kömürde yüzde 12 olmasına rağmen zeytin çekirdeği yakıtında yüzde yarımdır. Bu nedenle çekirdek yakıtı kullananların kül alma gibi bir zahmetleri bulunmamaktadır. Ayrıca karbonmonoksit oranı yüzde sıfırdır ve kullanıldığı sistemlerin bacasından kesinlikle duman çıkarmamaktadır. Kalorisi ithal kömüre eşdeğer olan çekirdek yakıtın fiyatı yüzde 30 daha ucuzdur.

DİĞER HABERLER
Kırmızı et üreticileri ve kasaplara finansman desteği

 

Tüm bu özellikleri nedeniyle Marmaris’ten Kuşadası’na, Antalya’dan ve Fethiye’ye kadar birçok turizm merkezinden zeytin çekirdeği yakıtına yoğun talep var. Genellikle sıcak su tedariki için sistemlerinde yakıta ihtiyacı olan oteller ve turizm merkezlerine zeytin çekirdeği yakıtı sevkiyatlarımız sürmektedir.”

 

– Konut ve fırınların da tercihi

 

Ucuz, çevre dostu, temiz ve kalorisi yüksek zeytin çekirdeği yakıtını turizm merkezleri dışında çok sayıda konut ve ekmek fırınına gönderdiklerine de değinen Şenol, şunları kaydetti:”Biz kendi imkanlarımızla işletmemizde yılda ortalama 3 bin ton zeytin çekirdeği yakıtı üretiyoruz. Türkiye’de yılda ortalama 200 bin ton zeytinyağı üretimi gerçekleştiriliyor ve bu oran 1 milyon ton zeytine karşılık geliyor. Bunun da aşağı yukarı yüzde 40’ının çekirdek olduğu kabul edilirse, zeytinyağı üretimi sonucunda yılda 400 bin ton çekirdeğin açığa çıktığı söylenebilir. Eğer bu potansiyel çöpe atılmak yerine yakıta dönüştürülebilirse, Türkiye’de enerji sektörüne çok önemli bir kazanım sağlanmış olur.”


8 Haziran 2013. 19:24
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x