Doğu’da hayvanların aşıları bile yapılamıyor


z1

 

 

Doğu’da yaşanan terör olayları hayvancılığı vurdu. Bakanlığın şap hastalığı için ürettiği aşılar terör yüzünden bölgeye ulaşamıyor

 

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde halkın en önemli geçim kaynağı olan hayvancılık, terör olayları nedeniyle bitme noktasına geldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, şap hastalığını önlemek için Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya son iki buçuk ayda toplam 364 bin 250 doz aşı gönderirken, söz konusu aşıların terör olayları ve örgütün engellemeleri nedeniyle büyük oranda uygulanamadığı saptandı. Veteriner hekimler ise bölgede görev yapamaz hale geldi. Türkiye’nin 14 milyon civarında olan büyükbaş hayvan varlığının neredeyse yarısını karşılayan bölgede çözüm sürecinde yasaklı meraların hayvancılığa açılması ile şaha kalkan hayvancılık, şu sıralar en kötü dönemini yaşıyor.

 

 5 MİLYON DOZ AŞI ÜRETİRİZ

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nihat Pakdil, haftada 5 milyon doz aşı üretebilme kapasiteleri olduğunu ancak Doğu ve Güneydoğu’daki terör sıkıntısı nedeniyle aşılama işlemlerine istedikleri gibi devam edemediklerini söyledi. Pakdil, aşı ulaşamadığı için hastalığın etkisini artırdığı Doğu illerinde şap hastalığına yakalanan hayvanların Batı’ya getirildiğini ve hastalığın bu yolla yayıldığını kaydetti.

 

HAYVAN SATIP GÖÇ EDİYORLAR

DİĞER HABERLER
AVHO 60. YIL BALOSU

 

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç ise, terörün yaşandığı bölgelerdeki besicilerin ellerindeki hayvan varlığını satıp göç etmeye başladığını söyledi. Terör olaylarının hayvancılığa büyük bir darbe vurduğunu dile getiren Tunç, batı illerinde aşılama yapılsa da Doğu’daki sıkıntının önüne geçilmediği sürece hastalığın da yayılmasının durdurulamayacağını kaydetti. Tunç, “Doğu’da insanlar hayvanlarını yok pahasına satıp bu işi hızla bırakıyor. Üreticiler bu işten çok ciddi yara aldı. 2 yılda toparlanan süreç yeniden çıkmaza girdi” diye konuştu.

 

SABAH

 

 


15 Aralık 2015. 14:40
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x