Domuz Timi” Görev Başında


Untitled-1 copy

 

 

Muğla ve ilçelerinde köylülerin ekili ürünlerine zarar veren ve popülasyonun artması nedeniyle kent merkezine kadar inen domuz sürüleri için Doğa Koruma Milli Parklar ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık müdürlükleri ile profesyonel avcılardan oluşan yaklaşık 100 kişilik tim, domuz sürülerine yönelik sürek avı düzenledi- Doğa Koruma ve Milli Parkla Şube Müdürü Uslu:- “Bölgemizde orman alanlarının çokluğundan dolayı yoğun bir domuz popülasyonuyla karşı karşıyayız. Bunlar da çiftçilerimizin ekinlerine büyük zarar veriyor”- “Avlanma mevsimi 16 Şubat’a kadar devam edecek”

 

 
DURMUŞ GENÇ – Muğla ve ilçelerinde köylülerin ekili ürünlerine zarar veren ve popülasyonun artması nedeniyle köylere ve kent merkezine kadar inen domuz sürüleri için domuz sürülerine yönelik sürek avı düzenlendi.

 

 
Göktepe ve bağlı köylerdeki ormanlık alandan yiyecek aramak için inen domuz sürüleri nedeniyle köy muhtarlıkları, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yardım istedi. Gerekli iznin alınması ve profesyonel ekiplerin oluşturulmasının ardından Muğla’daki avcı kulüpleri ve köy halkı, Göktepe mevkisindeki ormanlık alana domuz avı için geldi.

 

 
Domuz avı için özel yetiştirilen köpeklerin de getirildiği avda, domuzların bulunabilecekleri yerlere avcılar yerleştirildi. Köpeklerin domuzların izlerini sürerek gerçekleştirilen avda, 30 domuz telef edildi.

DİĞER HABERLER
Yumurta zirvesi

 

 
Doğa Koruma ve Milli Parkla Şube Müdürü Kamil Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, domuz sürek avının yerleşim yerlerine inen, bağ ve bahçelere zarar veren domuzlara yönelik düzenlendiğini söyledi.

 

 
Uslu, Muğla’da yaban domuzu popülasyonunun çok fazla artması nedeniyle Vali Mustafa Hakan Güvençer’in talimatıyla komisyonlar oluşturarak çalışmaya başladıklarını, çalışmalar kapsamında ilk olarak Menteşe ilçesini pilot bölge olarak belirlediklerini ifade etti.

 

 
Göktepe ve bağlı 5 köyde yaban domuzu sürek avı başlattıklarını, ilk günde avlanmaya 100 avcının katıldığını bildiren Uslu, köylülerle ildeki avcı kulüpleri üyelerinin sürek avına destek verdiklerini anlattı.

 

 
Yürütülen çalışma ile yaban domuzunu doğadan tamamen yok etmek değil, ekosistemin bozulmasından kaynaklı yaban domuzu lehine bozulan dengenin insan eliyle yerine getirilmesini amaçladıklarını vurgulayan Uslu, “Yaban domuzunu, ormana yararlı, av ve yaban hayatının değişilmez unsurlarından görüyoruz. Çünkü yaban domuzları gönüllü orman işçileridir. Toprağı havalandırır, tohumların toprağa karışmasını sağlar. Ayrıca diğer yırtıcı türlerin besin kaynağı olması yönüyle yaban hayatındaki ekosistemin devamlılığı yönünden de önemlidir” dedi.

 

 
Profesyonel ekipler oluşturuldu

 

 

 

Yaban domuzu sürek avları çalışmalarını yürütmek için profesyonel ekipler oluşturduklarını dile getiren Uslu, ekiplerin av konusunda gerekli donanım ve teçhizata sahip olduğunu söyledi. Uslu, “Yaban domuzu avı çok risklidir. Topluluk avları olduğu için güvenlik tedbirinin alınması gerekir. Bu kapsamda jandarma, Gıda, Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleriyle koordinasyon yaptık ve çalışmalarımızı başlattık” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Avrupa’daki Et Skandalı Belçika'da At Eti Kullanan Lokantalara Yaradı.

 

 
Uslu, yaban domuzu sürek avının profesyonel ekipler tarafından diğer ilçelerde de yapılacağını belirterek, şöyle devam etti:

“Benzer çalışmalarımızı ilçelerde de yapıp bu sorunu çözeceğiz. Yaban domuzları sadece orman alanlarında görülmüyor. Doğal habitatların yeterli besini bulmayan yaban domuzları, beslenmek amaçlı şehir merkezlerine kadar iniyor. Zaten asıl sorun buradan kaynaklanıyor. Bu, vatandaşlarımızda ciddi mal ve can tehlikesi oluşturuyor. Bu konuda pek çok şikayet geldi. Çalışmalarla sorunu çözmüş olacağız.”

 

 
16 Şubat’a kadar av yapılacak

 

 

 

Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekinci ise sürek avının müdürlüklerin denetiminde gerçekleştirildiğini, iznin alınmasının ardından avcı kulüplerinin de desteğiyle avı gerçekleştirdiklerini anlattı.

 

 
Muğla ve ilçelerinde ormanlardan köylere ve şehre inen domuz sürülerinin özellikle ekinlere zarar verdiğini ifade eden Ekinci, köylülerden domuz avı için talep geldiğini, bu sorunun ancak sürek avıyla çözülebileceğini düşündüklerini söyledi.

 

 
Muğla’nın büyük bölümü ormanlarla kaplı olduğu için domuz sürülerinin hemen hemen her yerde bulunduğuna dikkati çeken Ekinci, “Bölgemizde orman alanlarının çokluğundan dolayı yoğun bir domuz popülasyonuyla karşı karşıyayız. Bunlar da çiftçilerimizin ekinlerine büyük zarar veriyor. Avlanma mevsimi 16 Şubat’a kadar devam edecek. Burada iyi bir sonuç aldık, köylülerimizin de büyük oranda mağduriyetini önlemiş olduk dedi.

DİĞER HABERLER
Film gibi keçi kurtarma operasyonu

 

 
Buğday ve sebzeleri yediler

 

 

 

Göktepe köyü muhtarı Tuncay Demirtaş da bölgedeki köylere inen yaban domuzlarının ekinlerine ve sebzelere zarar verdiğini, mağdur olduklarını kaydetti.

 

 
Bunun üzerine ilgili kurumları müracaat ettiklerini dile getiren Demirtaş, “Köylülerimiz ve avcıların katılımıyla sürek avı başlatıldı. İlk gün avcılarımız 30 domuz vurdu. Asıl amacımız domuz vurmak değil, köylümüzün zarar görmesini engellemek” ifadesini kullandı.

 


14 Ocak 2014. 18:23
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x