Dönüşüm yılda 25 milyon ağacı kurtarıyor


20161120_2_20231140_16195399_web

 

 

Günlük hayatta sık kullanılan ve atık hale gelen kağıtların geri dönüşümü, hem ekonomiye katkı sağlıyor hem de yıllık ortalama 25 milyon ağacın kesilmesini engelliyor.

 

ANKARA  (AA) – Yıldız Nevin Gündoğmuş/Burcu Çalık – Çevre ve Şehircilik Bakanlığından edinilen bilgiye göre, Türkiye’de atık yönetimi sektörünün özellikle geri dönüşüm ve geri kazanım faaliyetlerindeki büyük kapasite artışı, kaynak verimine de katkı sağlıyor.

 

Cam şişenin 4 bin yıl, plastiğin bin yıl, alüminyum kutunun 10 ila 100 yıl, sakızın 5 yıl, sigara filtresinin ise 2 yıl süreyle doğada yok olmadığını göz önünde tutan bakanlık, bu kapsamda geri dönüştürülebilir nitelikli atıkların diğer atıklardan ayrı olarak biriktirilmesi ve belediyeler tarafından kurulacak bir sistem dahilinde ayrı olarak toplanması ve gerekli lisansa sahip tesislerde geri kazanımlarının sağlanmasına yönelik tüm süreçler için ilgili mevzuata uygun yasal altyapılar oluşturdu.

 

Özellikle kağıt/karton, plastik, metal, cam, ahşap gibi malzemeler başta olmak üzere, atık elektrikli ve elektronik eşyalar, pil ve akümülatörler ile bitkisel atık yağlar (kızartmalık yağlar) gibi diğer geri dönüştürülebilir atıklar, bakanlık mevzuatı doğrultusunda ayrı olarak toplanıyor.

 

2 milyon 400 bin ton ambalaj atığı toplandı

DİĞER HABERLER
Türkiye’nin ABD’ye gıda ihracatı Turquality Projesi ile artacak

Atıkların düzenli depolanması, kaynağında ayrıştırılması, enerji elde edilmesi ve geri dönüşüm çalışmaları sayesinde atıkların doğayı tehlikeye atması engellenerek, ekonomiye kazandırılması sağlanıyor.

 

Bu çalışmalar kapsamında 2015’te 2 milyon 400 bin ton ambalaj atığı toplanarak, geri dönüştürüldü.

 

Böylece, bir ton atık kağıdın geri dönüştürülmesi ile 17 ağaç kurtarılırken, kağıt ve kartonun geri dönüşümü sayesinde her yıl ortalama 25 milyon ağacın kesilmesi önleniyor.

 

Ayrıca 2015’te 21 bin 40 ton bitkisel atık yağdan biyodizel ve biyogaz, 57 bin 800 ton atık madeni yağdan yeniden kullanılabilir madeni yağ, 28 bin ton atık elektrikli ve elektronik eşya, 630 ton atık pil ve 71 bin 744 ton atık akümülatör toplanarak plastik, metal gibi ikincil hammadde nitelikli malzeme olarak geri kazandırıldı.

 

2023’te atık yönetiminde 10 milyarlık hedef

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen çalışmalar ile atık yönetiminin sağladığı katma değer yıllık 3 milyar liraya, doğrudan istihdam ise 60 bin kişiye ulaştı.

 

Bakanlığın 2023 yılı hedefine göre, 10 milyar liralık katma değer sağlanarak, bu alanda istihdam edilecek kişi sayısının da 100 bin kişiye ulaşması bekleniyor.

DİĞER HABERLER
Putin'den Türkiye itirafı!

20 Kasım 2016. 12:26
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x