Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası


 

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), “Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası” münasebeti ile bir bildiri yayınladı.

  

  

Halk sağlığını tehdit eden, antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımı hakkında farkındalık oluşturmak amacı ile her yıl 18 Kasım’ı içine alan hafta “Antibiyotik Direnci Farkındalık Haftası” olarak belirlenmiştir. Hafta boyunca düzenlenen çeşitli etkinliklerle, antibiyotik direnci ve tehlikeleri detaylı olarak ele alarak, kamuoyunu bilgilendirilmek ve farkındalık oluşturmak amaçlanmaktadır.

 

Antibiyotiklerin bulunması, sağlık alanında önemli bir dönüm noktası olmuştur. İnsan hayat kalitesine ve yaşam süresine önemli katkılar sağlamıştır. Antibiyotiklerin bu katkısının devamı, doğru teşhis ve uygun ilacın yeterli sürede ve uygun şekilde kullanılması ile mümkün olacaktır. Ancak; bu sınıf ilaçların aşırı ve uygunsuz kullanımı, bu ilaçlara karşı direnç sorunu yaşanmasına sebep olmuştur. Ve tüm dünyada önemli bir halk sağlığı problemine dönüşmüştür. Antibiyotikler, akılcı olmayan kullanımının yol açtığı sıkıntılar bakımından da, yalnızca bireyi değil; toplumu, doğayı ve gelecek nesilleri de etkilemesi ile diğer ilaçlardan ayrışıyor.

 

Akılcı olmayan antibiyotik kullanımı ile yapılacak mücadele; başta tüm sağlık çalışanlarının olmak üzere, ilaç sektörünün, halkın, kamu kurumlarının, meslek örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının en başta gelen sorumluluğudur.

DİĞER HABERLER
Eylül'de ABD ve İspanya'ya kimya ihracatı yüzde yüzün üstünde arttı

 

Son 20 yılda yeni bir antibiyotik grubu elde edilmemiştir. Gelişen antibiyotik direnci nedeniyle, Bilim insanları gelecek nesillerin önemli sağlık problemleriyle karşı karşıya kalacakları konusunda uyarıda bulunmaktadırlar. Bu nedenle; “Akılcı İlaç Kullanımı” konusu toplumun bütün kesimlerini ilgilendiren ve elbirliği ile çözülmesi gereken bir konudur.

 

Avrupa ülkeleri arasında en çok antibiyotik yazılan ve kullanılan ülkenin Türkiye olması göz önüne alındığında, konunun Ülkemiz açısından daha da önemli olduğu anlaşılacaktır.

 

Bu günkü veriler; Dirençli bakteriler tarafından ortaya çıkan hastalık sayısının arttığını ve antibiyotik direncinin halk sağlığı için birincil tehdit haline geldiğini göstermektedir.

 

Dirençli bakterilerin gelişmesinin durdurulması ve antibiyotiklerin etkinliğinin sürdürülebilmesi için tek çare antibiyotiklerin akılcı kullanımıdır.

 

Antibiyotikleri hekim reçetesi dışında kullanmayalım. Gelecek nesilleri, tedavi edilemeyen hastalıkların kucağına atmayalım.

 

 

Talat GÖZET

Türk Veteriner Hekimleri Birliği

Merkez Konseyi Başkanı

 


12 Kasım 2018. 21:53
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x