Dünya Kanatlı Sektörünün Kalbi Antalya’da Attı


unnamed

 

Dünya Kanatlı Sektörünün Kalbi Antalya’da Attı

 

 

SERDAR KONURALP

 

 

Uzun süredir hazırlıkları büyük titizlik içinde geçen 3.Uluslararası Beyaz Et Kongresi  için bir araya gelen Dünya Kanatlı Sektörü Antalya’da bir araya geldiler.

 

Dün gece Besd-Bir tarafından verilen tanışma ve hoşgeldin kokteyl’den sonra yorgunluklarını atamadan sabah kahvaltısınainen davetliler daha sonra toplantının yapıldığı büyük salonda yerlerini aldılar

 

IMAG0312

 

 

Starlight Convantion Center & Suhrise Park Resort-Antalya otelinde yapıIan toplantının açılışını yapan Prof. Dr. Necmettin Ceylan, sektörün yasal ve mevzuat zorluklarından dolayı büyümesinin engellendiğini, biyogüvenlik yasasının Avrupa Birliği’ne tam uyumlu olmadığını vurgularken, Sağlık Bakanlığı’nın konusunda uzman olmayan kişilere getirdiği ekran akreditasyonunu desteklediklerini belirtti.

 

IMAG0344

 

 

Daha sonra söz alan Besd-Bir Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Sait Koca   “Bilimsel verilerden uzak açıklamalarla hem vatandaşın kaliteli protein alması hem de sektörün rekabet gücü engelleniyor. Kişi başına piliç eti tüketimi 1990 yılından bu yana 2,9 kg’dan, 20,7 kg’a çıkmıştır. Dünya tavuk eti üretiminde Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Brezilya açık ara öndedir. Türkiye piliç eti üretiminde 2014 yılı itibariyle dünyada 10. sırada yer almaktadır. Bu sektörü korumak ve geliştirmek milli bir görevdir” diye konuştu.

Dünyada hızla artan nüfusun dengeli beslenmesi ve hayvansal protein ihtiyacının karşılanması için bu artışın önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini söyleyen Koca; Dünyada, 2000 yılında 58,5 milyon ton olan tavuk eti üretiminin %62 artışla 2014 yılında 95,3 milyon tona ulaştığını açıkladı.

DİĞER HABERLER
Çanakkale'deki depremlerde 298 ev zarar gördü

Sektörde 15 bin adet kayıtlı kümesle üretim yapıldığını belirten Koca, sektörün 2014 yılı itibarıyla yıllık cirosunun 5 milyar dolar olduğunu söyledi. 600 bin kişinin istihdam edildiğini, yan sektörlerle birlikte bu 2,4 milyon kişinin sektörden geçimini sağladığını belirtti.

Çok değerli bir protein kaynağı olan tavuğun ve ülke ekonomisi için vazgeçilmez önemde olan kanatlı sektörünün son dönemlerde bilimsel olmayan tartışmalarla baltalanmaya çalışıldığını ifade eden Dr. Sait Koca; “Gerçeği yansıtmayan bilgilerle reyting yapmaya çalışan bazı kişilerin varlığı bizi üzüyor. Bu kişilerin verdiği yanlış, gerçek dışı bilgiler tüketicileri yanıltıyor. Her türlü besinde olduğu gibi tavuk eti konusunda da kafalar karıştı. Bugün yediğimizi yarın yemiyoruz. İnsanları en değerli ve ucuz protein kaynağından bilimsel olmayan görüşlerle uzaklaştırmak yanlış ve tehlikelidir. Bu, toplumun sağlıklı beslenmesini engellerken ülke ekonomisini de baltalıyor. Dünya’da 2030 yılında en fazla kümes hayvanları eti üretimi artacak. 143.3 milyon ton olması bekleniyor. Türkiye, Dünya’da tavuk eti üretiminde 10.sırada. Bunun daha yukarılara çıkması ve kilo başına Türk insanının daha fazla tavuk tüketmesi gerekiyor. Avrupa’nın çok altındayız. ” diye konuştu.

İBRAHİM YİĞİT: BEYAZ ET SEKTÖRÜ IRMAK OLUP COŞACAK

Kanatlı sektörünün AB ile rekabet eden birkaç sektörden biri olduğunu ifade eden TBMM Tarım ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit; “Sektör hayal kırıklığına uğramasın, sorunların çözümü için konuşacağız. Tek başına olursan damla, birlikte olursan ırmak olursun. Biz sektörle birlikte ırmak olup coşacağız.”

DİĞER HABERLER
Yunanistan deflasyondan çıkamadı

 

 

IMAG0351

 

 

DR. ÖZCAN: 2023 HEDEFİ 40 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Türkiye’nin özellikle tarım konusunda son 10 yıldır üst üste gelişim ve büyüme gösterdiğini kaydeden Hayvancılık Genel Müdürü İbrahim Özcan ise şunları söyledi: “Bu sektördeki büyüme yüzde 9’a ulaştı. Tarımsal gayri safi milli hasıla 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıktı. Türkiye bu sektörde gösterdiği gelişmeyle dünyada 11. sıradan 7. sıraya, Avrupa’da ise 1. sıraya yükseldi. Hedef dünya 5’inciliği. Türkiye tavukçuluğu belirgin bir gelişme gösteriyor. 720 bin ton üretimi 2 milyon tona çıkarmış. Uluslararası rekabette ‘ben de varım’ı biraz zorlayan bir ülke haline geldi. Türkiye 186 ülkeye bin 730 çeşit tarımsal ürün ihraç ediyor. Ve bu ürünlerden de 18,2 milyar dolarlık tarımsal hasıla elde ediyor. 2023 hedefi ise bunu 40 milyar dolara çıkarmak. . Bu kadar büyüyen bir sektörde sorunlar olması da kaçınılmaz ancak birlikte hareket ederek bu sorunların çözülmesi hiç de zor değil.”

 

 

IMAG0360

IMAG0330

 

 

Aralarında Amerika, Almanya ve Fransa’nın da yer aldığı 27 ülkeden bilim adamı da yer aldı. Toplam bin 500 katılımcının takip edeceği kongrede, 19 oturumda 59 bildiri sunulacak. Kongrede, Kanatlı Yetiştirme, Yem Yasa ve Yönetmelikleri, Tavuk Eti Kalitesi ve İşleme, Kanatlı Yetiştirme, Kanatlı Sağlığı ve Hastalıklar, GDO, Atık Değerlendirme, Kanatlı Besleme, Beslenme ve Beyaz Et, Kanatlı Eti Güvenilirliği, Kanatlı Eti Kalitesi ve İşleme, Kanatlı Hayvan Refahı ve Kanatlı Besleme başlıklı oturumlar düzenlenecek.

DİĞER HABERLER
  'Gazı satanların değil, alanların sözü geçecek'

 

Bu konuşmalar yapılırken salonlarda da uzmanların hazırladıkları posterler tartışıldı.

 

IMAG0319IMAG0331IMAG0337IMAG0370

 

11156407_10203942121569883_1169150814137452547_n

 

BESD-BİR Hakkında:

Beyaz et tüzel temsilcisi durumunda bulunan BESD-BİR, sektörün sorunlarına sahip çıkmak amacıyla 1992 yılının son günlerinde “Damızlık Tavukçuluk Derneği’ olarak kurulmuş 1994 yılında beyaz et sanayicilerinin de katılımı ile “Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği” (BESD-BİR) adını alarak geniş tabanlı yeni bir oluşum haline gelmiştir. Birlik, bugün Türkiye’nin toplam kanatlı eti, kuluçkalık yumurta ve civciv üretiminin yaklaşık %91’ini karşılamakta ve kanatlı sektörünü en üst düzeyde temsil etmektedir. Derneğin amacı kanatlı eti sanayinin gelişmesi, işletmelere katkı sağlayacak değerler yaratılması, sektörün en doğru şekilde temsili ve kamu-sanayi ilişkilerinde gerekli iletişimin sağlanması için çalışmalar yapmaktır. BESD-BİR’e kayıtlı 30 üye firma bulunmaktadır. BESD-BİR sektörün gelişimi için ilgili tüm paydaşları ile birlikte çalışmaktadır.

 

Dernek, Tarım Şuralarına katılır, Kalkınma Planı hazırlığı çalışmalarında Özel İhtisas Komisyonlarında görev alır, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın özellikle Et ve Et Ürünleri İhtisas Alt Komisyonu olmak üzere birçok çalışmalarında yer alır. Bunların dışında, sektörle ilgili olarak kamu kurumlarınca yapılan kanun, kararname ve yönetmelik hazırlık çalışmalarında BESD-BİR, tek temsilcisi sıfatıyla kanatlı eti sektörü adına görüş bildirmekte, söz konusu çalışmalara yaptığı katkılarla pratiğe uygun bir mevzuatın çıkarılmasına çaba sarf etmektedir.

 


23 Nisan 2015. 12:08
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x