Dünyada 1 Milyar İnsan Açken Biz Günde 6 Milyon Ekmek Atıyoruz


index

 

6. Uluslararası Ekmek, Pasta Makinaları, Dondurma, Çikolata ve Teknolojileri Fuarı’nın (IBATECH) açılışına katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, “Dünya’da 1 milyar insan yatağa aç giriyor ve biz günde 6 milyon ekmeği çöpe atıyoruz. Olacak iş değil” dedi.

 

Ankara’da ilk defa yapılan fuarın açılışında konuşan Bakan Eker, fuarda bir çok yeni teknoloji ve ürünün 400 firma aracılığıyla sektör paydaşları ve toplumla buluştuğunu belirtti. Bakan Eker,Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı “Ekmeğini İsraf Etme Kampanyası’nın önemine değinerek, “Türkiye açısından ekmeğin ayrı bir önemi var, çünkü nimet, çünkü mübarek, çünkü aziz yani sevgili” diye konuştu. Ekmeğin hammaddesi buğdayın da Türkiye için büyük önemi olduğunu dile getiren Eker, Türkiye’nin buğdayın anavatanı olduğunu söyledi. Eker, geçen sene buğday üretiminin 20 milyon tonun üzerinde olduğunu vurgulayarak, tohumculuğun da gelişmeye devam ettiğini kaydetti.

 

Dünyanın en büyük tohum gen bankasını Türkiye’de kurduklarını hatırlatan Eker, insanlığın geleceği için yüz binlere varan tohum çeşidini özel iklim odalarında özel basınç içerisinde sakladıklarını bildirdi. Bakan Eker, tohumda ithalatçı bir ülke iken ihracatçı bir ülke haline geldiğini belirterek, Türkiye’nin 100 milyon doların üzerinde tohum ihracatı gerçekleştirdiğini ifade etti.

DİĞER HABERLER
Almanya ekonomisi daraldı

 

Türkiye’nin buğday ihtiyacının 17,5-18 milyon ton olduğunu dile getiren Bakan Eker, Türkiye’nin 8 yıl içerisinde dünyada buğday unu ihracatında ya 1 yada 2 numara olduğunu söyledi. Eker, günde 6 milyon ekmeğin çöpe gittiğini vurgulayarak, “Bizim ne örfümüze, ne kültürümüze, ne adetlerimize ne inancımıza hiç bir şekilde bir yere sığdıramadığımız bir şey bu. Bize büyüklerimiz şöyle öğretti, ‘eğer yerde bir ekmek parçası görürseniz, onu alın öpün, başınızın üstüne, sonra da insanların ayaklarının altında olmayacak yüksek bir yere koyun.’ Böyle bir kültürden geliyoruz, ama bugün aynı kültürün toplumu günde 6 milyon ekmeği çöpe atıyor. Dünya’da 1 milyar insan yatağa aç giriyor ve biz günde 6 milyon ekmeği çöpe atıyoruz. Olacak iş değil” diye konuştu.

 

Ekmeğini İsraf Etme Kampanyası kapsamında her platformda ve her fırsatta bunları anlatacaklarını belirten Eker, ekmek israf etmenin Türkiye’ye maliyetinin 1,5 milyar lira oİduğunu vurguladı. Eker,bayat ekmeğin değerlendirilmesi ile ilgili bir yemek kitabı yaptırdıklarını hatırlatarak,”www.ekmekisrafetme.com” sitesinde kadınların da bayat ekmekleri değerlendirmek için yeni yemek tarifleri yazdıklarını belirtti. “Bu bir zincirdir ve zincirin her halkasında israf var” diyen Eker,restoranların, üreticilerin ve tüketicilerin ekmek israfı konusunda kendilerini sorgulamaları gerektiğini ifade etti. Bakan Eker, Başbakanlığın kamu kuruluşlarına dönük kampanya çerçevesinde bazı çalışmalar yapılmasıyla ilgili bir hazırlık sürdürüldüğünü belirtti. Kampanyanın geri dönüşünün çok olumlu olduğunu dile getiren Eker, “Demek ki, aslında toplum vicdanını rahatsız eden bir şeydi” dedi. -“Ekmeği daha sağlıklı hale getirmemiz lazım” Bakan Eker, ekmeği daha sağlıklı hale getirmek gerektiğinin altını çizerek, tam buğday ekmeğine doğru bir yönelmenin ciddi şekilde adım adım yapılması gerektiğini vurguladı. Mevzuatı bu yönde kademe kademe değiştirmeye devam ettiklerini ifade eden Eker, tuz oranını azalttıklarını, ekmekte katkı maddelerini kaldırmak için adım attıklarını hatırlattı. Ekmeğin kepeği ne kadar çok alınırsa o kadar nişasta ve şekere dönüştüğünü belirten Eker, “Ha beyaz ekmek, ha avuç avuç şeker” dedi.

DİĞER HABERLER
Çinli gazeteci ve sosyal medya temsilcileri Türkiye'yi keşfedecek

 

 

Ekmek üreticileri ve bu sektördeki teknoloji üreticilerinin de hedef ve uygulamalarını bu yöne doğru yenilemeleri gerektiğinin altını çizen Eker, “Sağlıklı, hijyenik, israf edilmeyen ekmek üretimi bizim için son derece önemli” ifadesini kullandı. Bakan Eker, konuşmaların ardından Fuarda yer alan standları gezdi.

 

Her Şeyden İhtiyacım Kadar Yiyorum

 

Standları gezerken kendisinin ne şekilde beslendiğini soran basın mensuplarına cevap veren Bakan Eker, her şeyden ihtiyacı kadar tükettiğini söyledi. Ekmek olarak tam buğday ekmeğini tükettiğini belirten Bakan Eker, Bakanlık yemekhanelerinde ve Bakanlığın insiyatifindeki her türlü tesiste tam buğday ekmeğinin kullanıldığını söyledi. Bakan Eker düzenlemelerin de buna yönelik olarak yapıldığını hatırlattı. Bakan Eker ” Dedik ki ekmek satış noktalarında mutlaka tam buğday ekmeği bulundurulması mecburiyeti var. Azami tuz oranını azalttık, askari kepek oranını arttırdık ve tam buğday ekmeğine doğru bir gidiş var. İnşallah bunu topluma yaydıkça daha sağlıklı besleneceğiz.”

dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


15 Mart 2013. 17:06
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x