Dünyayı Saracak Lezzet “Boyoz”


_DSC6669x

 

Alsancak Dostlar Fırını tarafından yaratılan “Rodillo” markası ile meşhur İzmir Boyoz’u, dünyayı saracak bir lezzet olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

 

 

İzmir’den uzakta yaşayanlarla bu harika lezzeti paylaşabilmek için dondurulmuş boyozu, sağlıklı ortamda muhafaza edebilecek şekilde ambalajlanmış olarak sunmaya başlayan ve “Rodillo” markası ile de yurt içi ve yurt dışı pek çok noktaya ulaştıran Alsancak Dostlar Fırını; meşhur İzmir Boyoz’ unu dünyayı saracak bir lezzet haline getirmeyi hedefliyor.

 

 

Boyoz 1492’de Türkiye’ye yerleşen Sefaradlar tarafından Anadolu ve özellikle İzmir mutfağına katılmış, İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, mayasız bir hamur işidir. Boyoz, İspanyolca yazılışıyla bollos, “küçük somun” anlamına gelen bollo sözcüğünün çoğuludur. İspanyolca iki L harfi Y sesiyle okunur ve Türkçe söylenişi ile “Boyoz” adını almıştır.

 

 

Boyoz, İzmir’de sabah kahvaltılarında ve 5 çaylarında yanında haşlanmış yumurta ile servis edilip yenilen bir üründür. İzmir dışında hiçbir şehirde ticari olarak piyasaya sunulmadığından, İzmir’in böreği olmuştur. İzmir’de boyozun en iyisini Boyozcu Avram Usta yapmış, o öldükten sonra İzmir’de boyozlar, “Avram Usta’nın boyozu” adı altındasatılmıştır.

 

 

Alsancak Dostlar Fırını’nın kurucusu olan Mustafa Akar, çocuk yaşından itibaren Yako Abravaya’nın ve Avram Usta’nın yanında yetişerek bu zanaatı öğrenen bir ustadır. Mustafa Akar; Avram Usta’dan devraldığı ustalığı, vefat ettiği 2009 yılına kadar her gün aynı şevk ve heyecanı duyarak sürdürür.

DİĞER HABERLER
Alabalık üretimine milyonluk destek

 

 

Günümüzde görevi devralan İrfan Akar, babadan kalan bu çok değerli zanaatı ve boyoz kültürünü yaşatmak adına, ürettiği boyozların kalitesinden hiç bir şekilde ödün vermeyerek, gelecek nesillere taşımayı hedefliyor.

 

 

İrfan Akar, Rodillo ve Alsancak Dostlar Fırını olarak; “Kurulduğu günden bu yana boyoz severlerin buluşma noktası olan Alsancak Dostlar Fırını, en lezzetli ve kaliteli boyozu müşterilerine sunmayı kendine ilke edinmiştir. Boyozu dünyayı saracak bir lezzet ve yemek kültürü haline getirmeyi amaçlıyoruz. Bunun için de “Rodillo” markasını yarattık; yaptığımız anlaşmalarla da dünyanın dört bir yanına boyoz satarak, bu lezzeti ve kültürü tüm dünyaya sevdireceğiz” diyerek, hedeflerinin ne kadar büyük olduğunun altını çiziyor.


6 Ocak 2014. 16:05
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x