Dünya’yı Yedik Bitirdik,Şimdi de Buğday’da Çin alarm’ı Korkutuyor


Çin’in tahıl ambarındaki kuraklık dünya buğday üretimini tehdit ediyor. 
        
KONYA – Geçen yıl Eylül ayında Rusya’nın tahıl ürünleri ihracat yasağını uzatmasının ardından bu kez de Çin’in tahıl ambarı Şandong eyaletindeki kuraklık, buğday üretimini tehdit ediyor.

Geçen yıl haziran ayının ortalarından ağustos ayının ortasına kadar devam eden sıcak hava dalgası yüzünden çıkan yangın ve meydana gelen kuraklık sonucu buğday üretiminde ciddi düşüş yaşayan Rusya, tahıl ürünleri ihracatına yönelik getirdiği yasağı 2011’e uzatma kararı almış, ve bu karar dünya buğday üretimini ve fiyatlarını olumsuz etkilemişti.

Rusya’dan sonra bu kez de Çin’in doğusunda bulunan, ülkenin en büyük tahıl üreticilerinden Şandong eyaletinde etkili olan son 200 yılın en sert kuraklığı buğdayda sıkıntıları yeniden artırdı.

Çin’de kuraklığın etkisini en aza indirgemek için sıkı önlemler getirilirken, Çin Tarım Bakanlığı, ülkede özellikle sekiz bölge ve eyalette etkili olan kuraklığın bahar aylarında da sürebileceği uyarısında bulundu.

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Uğur Kaleli,  yaptığı açıklamada, Çin’in yüzde 17’lik payla dünyanın en çok buğday tüketen ülkesi olduğunu söyledi.

Fiyatlar doğrudan etkilenir

Çin’de yaşanan kuraklığın dünya buğday üretimini ve fiyatlarını doğrudan etkileyeceğini ifade eden Kaleli, kuraklığın devam etmesi ihtimali ve Çin’in buğday ithalatını artırma kararı alma olasılığının bile buğday fiyatlarını yükselttiğini belirtti.

DİĞER HABERLER
İthal GDO'lu Ürünler Gizlenecek mi? Veteriner Hekim Dr.Can Demir

Buğday fiyatlarının son 6 ayda küresel ısınmanın yol açtığı kuraklık ve aşırı yağış gibi nedenlerle neredeyse iki kat arttığına dikkati çeken Kaleli, ”Dünya şimdiye kadar böyle bir durumla hiç karşılaşmadı. Nitekim Çin’de yaşanan kuraklıkla birlikte bu ülkede buğdayın tonu 463 doları buldu. Dünya piyasalarında ise 400 dolar civarında. Çin’in ithalatını artırma kararı alması durumunda bu fiyatların daha da artacağı beklenmektedir. Bu ilerisi için ciddi bir alarmdır” dedi.

Türkiye’de durum

TMO’nun verilerine göre Türkiye’nin 2010/11 buğday üretiminin 19,5 milyon ton olarak öngörüldüğünü anlatan Kaleli, 2 milyon ton stokla birlikte toplam 21,5 milyon ton buğdayın 18 milyon ton olan tüketimimizi rahatlıkla karşılayacak düzeyde olduğunu vurguladı.

Çin’de suni yağmur yağdırılacak  

Çin Maliye Bakanlığı, kuraklığın sürdüğü bölgelere suni yağmur yağdırmak için yardım gönderdi.

Ulusal basında yer alan haberlere göre, kuraklığın sürdüğü Şanşi, Hıbey, Anhui, Şandong ve Hınan eyaletlerinin meteoroloji birimlerine 7,5 milyon yüen (yaklaşık 1,8 milyon TL) yardım yapıldığı ve bu yardımın büyük oranının suni yağmur oluşturmak için kullanılacağı kaydedildi.

Ülkede son açıklanan verilere göre, 8 eyalette 7,22 milyon hektar ekili arazi kuraklıktan olumsuz etkilendi.

Çin Meteoroloji İdaresi, geçen hafta kuraklığın olduğu bazı bölgelere kısa aralıklarla kar yağdığını ve kuraklığı kısmen hafiflettiğini belirterek, ülkenin esas tahıl ambarı olarak kabul edilen Şandong ve Hınan eyaletlerinde herhangi bir yağış görülmediğini kaydetti.

DİĞER HABERLER
GDO'lu Amerikan mısırı tartışılıyor

Yetkililer, kuraklığın devam ettiği bölgelerde gelecek günlerde de yağış beklenmediğini bildirdi.

Ülkede aylardır süren kuraklık nedeniyle merkezi hükümet 8 ayrı bölgede havayı ve günlük hasar raporlarını izliyor. Ayrıca bölgede kuraklıkla mücadele için ikinci evre acil müdahale planı başlatılmıştı.

BUĞDAY İTHALATINDA GÜMRÜK SIFIRLANIYOR

Buğday ithalatında gümrük vergilerinin sıfırlanması için kararname hazırlandı

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen, Türkiye’nin elinde, hasat dönemine kadar kullanabileceği 5,5 milyon ton buğday olmasına karşın, buğday ithalatında gümrük vergilerinin sıfırlanması için kararname hazırlandığını bildirdi.


12 Şubat 2011. 12:05
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x