EBK: Et stoku Yeterli, Fiyat Artmaz


Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş, hem fiyat olarak hem de ihtiyacı karşılamada ette şu an itibarıyla herhangi bir sıkıntının olmadığını söyledi.

 

Et fiyatlarında bir oynamanın olmayacağını ifade ederken, üretimdeki artışlara dikkat çekti. Ulubaş, yatırımların bu şekilde devam etmesi halinde 2-3 yıl sonra ette yaşanan arz-talep açığının tamamen kapanacağını dile getirdi. EBK Genel Müdürü Ulubaş, Ramazan ayının gelmesiyle artan et tüketimine Türkiye’nin et stokunun ne denli hazırlıklı olduğunu ve et fiyatlarını değerlendirdi.

 

Tarım Bakanlığı’nın aldığı son tedbirlerle ette arz açığının kapandığını ifade eden Ulubaş, “İlk yıl gelen hayvan miktarını ete çevirerek söylüyorum, 300-350 bin ton giriş olmuş. Hayvan sayısında çok önemli artışlar oldu. Türkiye’nin çok kısa süre içerisinde bu et açığını kapatacağı kanaatindeyim.” diye konuştu.

 

Ulubaş, et fiyatlarını kurum olarak devreye girerek düşürdüklerini belirtirken şunları söyledi: “Bundan iki yıl önce karkas etin fiyatı 18 TL oldu. O günden bugüne tüketici aleyhine bozulan bu pazar dengesi düzeldi, karkas etin fiyatı bugün 14 ile 15 TL arasında. Girdi fiyatlarının daha makul fiyatlara çekilmesi gerekiyor.”

 

Kurumun asli görevinin tüketiciye hijyenik ortamda ürün ve uygun fiyat oluşmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Ulubaş, “Biz bugün besiciden 14,5 TL’den hayvanını alıyoruz, yüzde 10’unu peşin olmak üzere geri kalanını da 30 gün içerisinde yatırıyoruz. Bugün EBK’ya gelip de hayvanını satamayan bir tane besici yok. Bugün Konya’da Denizli’de hayvan başına kesim yapıyoruz. Bugün EBK’nın şehirlerdeki mağazaları 93’e ulaştı, yakın zamanda açılacaklarla birlikte bu sayı 117’ye ulaşacak.” diye konuştu.

 

EBK Genel Müdürü Ulubaş, et stoku ile ilgili ise şunları söyledi: “EBK ve özel firmalar şu anda Ramazan ayında et tüketimi 2-3 kat arttığı için hazırlığını yapmıştır, hiçbir sıkıntı yok. Şu anda üreticilerin ürettiği et ve ithal edilen et ile ihtiyaçlar karşılanabilecek durumda. Ben bundan sonra özellikle de gelecek Kurban Bayramı’nda tüketicilerin ihtiyaçlarının karşılanabileceğini düşünüyorum.”

 

Fiyatlar üzerinde yapılan spekülasyonlara da değinen Ulubaş, şu anda et fiyatlarında ciddi bir artış olmadığını, önümüzdeki süreçte de artış beklemediğini vurguladı.

 

Fiyatların tüketici açısından dengeli olduğunu belirterek, şu rakamları verdi: “Şu anda 18 TL’ye kıyma veriyoruz, 23 TL’ye de kuşbaşını veriyoruz. Biz hiç kâr etmeden tüketici ile buluşturuyoruz. Ramazan gelmeden önce hazırlıklarımızı tamamladık. Özel sektör de yatırımları ile hazırlıklı. Özel sektörün büyüyen yatırımlarına seviniyoruz. Öyle sanıyorum ki ileride EBK’ya ihtiyaç kalmayacak ve özel sektöre devredecek. Çok ciddi teknolojik yatırım yapan firmalarımızı görüyorum ve ülkem adına seviniyorum. Şu anda özel sektöre sıfır faizli krediler var.” MEVLÜT GÜNAY ANKARA, CİHAN

 


Yazan - 22 Temmuz 2012. Kategori GIDA. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oy
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x