Ege Denizi’nde 6,5 büyüklüğünde deprem


 

Ege Denizi’nin Muğla açıklarında saat 01.31’de 6,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yunanistan’ın İstanköy Adası’nda 1 Türk vatandaşı hayatını kaybetti, 2 Türk vatandaşı da yaralandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ege Denizi’ndeki depremin ardından 40 artçı sarsıntı kaydedildi

 

 

 

MUĞLA

 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Gökova Körfezi’nde saat 01.31’de 6,5 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

 

Depremde Yunanistan’ın İstanköy Adası’nda 2 kişi hayatını kaybetti

 

Ege Denizi’ndeki depremin ardından 40 artçı sarsıntı kaydedildi

 

Depremin ardından Muğla genelinde kriz merkezi oluşturuldu

 

 

 

 

4,6 büyüklüğündeki deprem Ege Denizi’nde yerin 14,57 kilometre derinliğinde, 01.54’teki 4,5 büyüklüğündeki deprem Gökova Körfezi’nde yerin 6,97 kilometre derinliğinde, 02.00’daki 4,2 büyüklüğündeki deprem yerin 2,52 kilometre derinliğinde, 02.23’teki deprem yerin 5,04 derinliğinde meydana geldi.

 

AFAD deprem büyüklüğünü 6.5 olarak güncelledi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ege Denizi’nde, Bodrum açıklarında saat 01.31’de meydana gelen depremin büyüklüğünü 6,5 olarak güncelledi.

 

AFAD’dan yapılan açıklamada, Muğla’nın Bodrum ilçesi açıklarında gece saat 01.31’de meydana gelen depremin büyüklüğünün 6,5 olarak güncellendiği bildirildi. Depremin büyüklüğü daha önce 6,3 olarak açıklanmıştı.

Depremin 18,71 kilometre derinlikte, Bodrum’un 4,04 kilometre açıklarında meydana geldiği belirtildi.

 

Depremin hissedildiği Muğla merkezde vatandaşlar evlerinden dışarıya çıktı ve yakınlarını bilgilendirdi.Depremin hissedildiği Muğla merkezde vatandaşlar evlerinden dışarıya çıktı ve yakınlarını bilgilendirdi.

 

Can ve mal kaybı yok

 

Muğla Valisi Esengül Civelek, AA muhabirine, depremin hemen ardından detaylı bir çalışma başlattıklarını söyledi.

 

Vatandaşların depremin yarattığı korku nedeniyle sokaklarda olduğuna işaret eden Civelek, şu bilgileri verdi:

 

“An itibarıyla tüm ilçelerimize ulaştık. İlk bilgilere göre kent genelinde can ve mal kaybımız yok. Yıkılan bina yok. Ancak bir kaç kişinin korkma nedeniyle düşme sonucu, atlama nedeniyle hafif yaralandıklarını öğrendik. Elektrik kesintisi yok. Deprem nedeniyle birkaç arıza oluşmuş durumda. Onun üzerinde çalışıyoruz.”

DİĞER HABERLER
Bolu’da 2021 yılında 6520 gıda denetimi yapıldı

 

Cami minaresi hasar gördü

 

Depremin en çok hissedildiği ilçelerden Bodrum’da vatandaşlar geceyi sokakta geçiriyor.

 

Bodrum Belediye Meydanı’ndaki Adliye Camisi’nin minaresi sarsıntı nedeniyle zarar gördü. Minarenin bazı bölümleri düştü. Polis ve zabıta ekipleri, minareden düşen parçalardan vatandaşların zarar görmemesi için bölgeyi güvenlik şeridiyle kapatarak cami çevresine girilmesini önledi.

 

 

 

Panikle yüksekten atlayanlar yaralandı

 

Bölgede bazı elektrik hatları da koptu. Yaşadığı korku ve panik nedeniyle yüksekten atlama sonucu yaralanan bazı kişiler Bodrum Devlet Hastanesi ile özel hastanelere kaldırıldı. Bazı hastanelerde acil servislerde yatan hastaların hastane dışına çıkartılarak tedavisine devam ediliyor.

 

Bazı bölgelere elektrik kontrollü veriliyor

Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok büyük deprem atlatıldığını söyledi.

 

Deprem nedeniyle ağır yaralanmaların olmadığını aktaran Yılmaz, “Artçı depremler devam ettiği için halkımızı evlerine girmemeleri konusunda uyarıyoruz. Bazı bölgelerde trafolarda sıkıntı oluşması nedeniyle elektrik verilemiyor. Sevindirici olan can kaybının olmaması. Gün ağarınca gerçek tabloyu göreceğiz” dedi.

 

 

‘Kimse Bodrum’da tatilde olan akrabalarını merak etmesin’

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da ufak tefek hasarların olduğunu, panik yaşayanların sokaklarda, bahçelerde, otellerin geniş alanlarında toplandığını kaydetti.

 

Hastanelere genelde korkudan dolayı sıkıntılar yaşayanların intikal ettiğini belirten Kocadon, “Kimse Bodrum’da tatilde olan akrabalarını merak etmesin, can kaybı yok. Belediye ekipleri çöken bir yolumuz vardı onu tadilat etti. Toprak kaymasını düzeltti, aksaklıklar gideriliyor. Elektrik kesintileri nedeniyle çalışmalar sürüyor. Direklerin devrilme ihtimaline karşı kontrollü elektrik veriliyor. Oluşan dalgalar nedeniyle limanda demirli bulunan teknelerin ipleri koptu. Teknelerde hasar oluştu.” ifadelerini kullandı.

 

Yaralanan kişilerden Furkan Gözyuma, otelde çalıştığı sırada sarsıntıyı hissedince ikinci kattan kendisini zemine bıraktığını, bu nedenle sol ayağında kırıklar olduğunu dile getirdi.

 

Marmaris Devlet Hastanesine yaşadıkları panikle hafif yaralanan 15 kişinin başvurduğu öğrenildi.

DİĞER HABERLER
THY'nin yeni genel müdürü belli oldu

 

İzmir, Aydın, Manisa ve Denizli’de de hissedildi

Muğla açıklarında 01.31’de kaydedilen deprem, İzmir, Aydın, Manisa ve Denizli’de de hissedildi. Deprem nedeniyle bazı vatandaşlar evlerinden dışarı çıktı.

 

Kameralara yansıyan görüntülerde evlerdeki ve iş yerlerindeki avizelerin uzun süre sallandığı kaydedildi.

 

Kızılay vatandaşlara destek oldu

 

Ege Denizi’nde meydana gelen depremin ardından Kızılay ekipleri, Bodrum ve Datça merkezde, geceyi sokakta geçirmek zorunda kalan vatandaşlara destek oldu.

 

Kızılay’dan yapılan açıklamaya göre, deprem sonrası müdahale çalışmaları kapsamında barınma ünitesi ve kumanya hazırlıklarını tamamlayan Kızılay, Bodrum ve Datça merkezde, geceyi sokakta geçirmek zorunda kalan vatandaşlara ikramda bulundu.

 

Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi’nden uzman ekiplerini bölgeye gönderen Kızılay’ın ihtiyaç tespit çalışmaları da devam ediyor.

 

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye’de herhangi bir can kaybı yaşanmadığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

 

“Güzel Egemizin körfezleri, adaları çoğunlukla depremlerle oluşmuştur. Yani bu her an yaşayabileceğimiz bir afettir. Tatilcilerin bölgeyi boşaltmasına gerek yok. Korkmuş olabilirler ama buradaki risk başka bölgelerdeki riskten çok daha fazla değil. Konutlarında ve iş yerlerinde fiziki hasar olan vatandaşlarımız bir süre binalarına girmesin. AFAD’ın uyarılarını izlesinler. Kos Adası’ndan can kaybı haberi aldık. Yunan Kızılhaçı’na destek teklifimizi ilettik. Ekiplerimiz Muğla, Bodrum ve Datça’da ihtiyaç tespit ve destek çalışmalarını sürdürüyor.”

 

Deprem Yunanistan’ın İstanköy Adası’nda can aldı

Depremde Yunanistan’ın İstanköy Adası’nda iki kişi hayatını kaybetti.

 

Yunan devlet haber ajansı ANA-MPA’ya göre, adanın belediye başkanı Yorgos Kiriçis depremde iki kişinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda kişinin ise yaralandığını bildirdi.

 

Yunan basınına göre, büyük hasarın yaşandığı depremde, adadaki Osmanlı dönemi eserlerinden Defterdar Camisi’nin de minaresi yıkıldı.

 

Yaşamını yitirenlerden biri Türk vatandaşı

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, depremde Yunanistan’ın İstanköy Adası’nda bir Türk vatandaşı yaşamını yitirdi, biri ağır iki Türk yaralandı.

DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kandil'e operasyonlarımızı başlattık

 

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu da “Kos’ta maalesef etkinin daha büyük hissedildiğini müşahede ettik, 2 kişinin orada yaşamını yitirdiği haberini aldık. Rodos Başkonsolosluğumuzdan edindiğimiz bilgi çerçevesinde vefat eden iki kişiden birinin Sinan Kurdoğlu isimli Türk vatandaşı olduğunu öğrendik. Dışişleri Bakanlığımız konuyla ilgili olarak gerekli işlemleri takip ediyor.” açıklamasında bulundu.

 

Türkleri getirmek için feribot çıkarıldı

 

Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Muğla açıklarında 6,3 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından, Yunanistan’ın İstanköy (Kos) Adası’nda turist olarak bulunan Türkleri getirmek için bir feribot çıkarıldığını bildirdi.

 

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Yunanistan’ın İstanköy Adası’ndaki Türkleri getirmek için bir feribot çıkarıldı. Bir Türk vatandaşı hayatını kaybetmiş. Cenazeyi şu an getirmeyeceğiz. Gelmek isteyenler feribotla buraya getirilecek.” diye konuştu.

 

1,5 saat sonra Bodrum’a dönmeyi planlıyoruz

 

Adaya giden feribotun kaptanı Asım Başaran, AA muhabirine, depremin ardından Türk ve Yunan makamlarının koordineli çalışması sonrası Yunanistan’ın İstanköy Adası’ndaki Türklerin Bodrum’a getirilmesi için kendilerine görev verildiğini söyledi.

 

Feribot personeliyle hemen hareket ettiklerini aktaran Başaran, “Yaklaşık 15 dakika sonra adada olacağız. Yaralı ve mağdur Türkleri alacağız. Bodrum Kaymakamlığı ve Yunan Konsolosluğunun özel izniyle gidiyoruz. Yaklaşık 1,5 saat sonra da Bodrum’a dönmeyi planlıyoruz.” dedi.

 

Sözbilir: 100’ün üzerinde artçı oldu

 

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Muğla açıklarındaki 6,3 büyüklüğündeki depremin Batı Anadolu tektoniği içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Ayvacık, Midilli ve Manisa’daki depremlerle ilişkili.” dedi.

 

Sözbilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin 11 saniye sürdüğünü ve doğu-batı uzanımlı Gökova fayının batı segmentinde meydana geldiğini bildirdi.

 

Ana şoktan sonra 100’ün üzerinde 4,6 büyüklüğüne erişen artçılar olduğunu aktaran Sözbilir, “Gökova fayı aynı zamanda bu havzayı kuzeyden sınırlayan ana fay olduğundan buna bağlı segmentlerde yeni ana şoklar gelişecektir.” diye konuştu.


21 Temmuz 2017. 13:27
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x