Ekonomik ve Sağlıklı Broiler Piliç Eti


Ekonomik ve Sağlıklı Broiler Piliç Eti

Prof. Dr. F. Tahir Aksoy

ftaksoy@yahoo.com           

Besleyici, sağlıklı, lezzetli ve ekonomik özellikleri ile broiler piliç eti bugün mutfaklarımızda haklı olduğu yeri bulmuştur.  Piliç etinin pişirilmesi diğer etlere bakarak çok daha kolaydır. Becerikli ev hanımlarımız sayesinde piliç eti ile mutfaklarımızda çok lezzetli yemekler hazırlanmaktadır. Günümüzde artık tüm marketlerde piliç eti pişirmeye hazır olarak bütün ve parça şekillerde ve uygun fiyatlarla satılmaktadır. Ülkemizde broiler piliç eti üretiminin gelişmesi ile sağlanan yararlar saymakla bitmez. 

Piliç eti üretiminin kümesten başlayıp sofraya konulana kadar geçen süredeki aşamaları artık üniversitelerimizdeki çeşitli birimlerde tüm incelikleri ile ders konusu olarak anlatılmaktadır.  

 

Ülkemizde 25 kadar entegre broiler üretimi yapan büyük işletme bulunmaktadır.  Bu işletmeler çevrelerinde bulunan üreticilere broiler civcivleri ve broiler yemini temin etmekte ve büyümüş broiler piliçlerin kesimini ve pazarlamasını yapmaktadır.  Ayrıca hayvanların bakımı ve sağlık koruma konularında çiftçi eğitimi yapmaktadırlar. Piliç eti sağlık kurallarına uygun olarak üretilmiş olmalıdır. Ülkemizde son yıllarda tavukçuluk endüstrisinde çok büyük ve hızlı gelişimler olmuştur.

Bu arada sürdürülen bu çalışmalara karşı kimi çok haksız saldırılar da yapılmaktadır. Özellikle bir tıp hocasının da son günlerde kendi meslek dalı ve çalışma konuları ile hiç ilgisi olmayan bu konularda yanıltıcı fikirler yürütmesi en azından bir hafiflik olarak değerlendirilmelidir. Bu davranışlara karşı ‘’meyveli ağaca taş atan çok olur’’ deyip susulabilir.  Ancak ortaya atılan ve bilimsel hiçbir desteği bulunmayan bazı görüşlerin zamanla tavuk ürünlerine karşı halk arasında bazı şüphelerin oluşmasına yol açtığı da bir gerçektir. O nedenle bu yazıda bazı hususlara bilimsel yollardan ve anlaşılır şekilde açıklık getirmek istiyorum.

BROİLER PİLİÇLER NEDEN ÇOK HIZLI BÜYÜRLER

Broiler piliçlerin çok hızlı büyüyor olması onların doğal yollardan geliştirilmiş olan genotipleri ile ilgilidir. İşin sırrı hayvan ıslahı yöntemlerindedir: Üstün verimli, birörnek, hibrit, ticari tavuk sürüleri günümüzde ticari tavukçuluğun vazgeçilemez canlı materyalidir. Piliç eti ve yumurta üretiminde kullanılan üstün verimli ticari sürüler, değişik düzeylerde doğal yollardan seçilmekte ve önceden denenip belirlenmiş bir plan ve program uyarınca doğal şekillerde melezlenip çoğaltılmaktadır.   Günümüzde üretilen ticari etçi veya yumurtacı piliç veya tavuk sürülerinin çok üstün verimli olması ve sürülerde birörnekliğin bulunması hayvan ıslahı konusunda geliştirilmiş olan doğal ıslah ve yetiştiricilik çalışmalarının bir sonucudur.

Bu konuya açıklık getirmek için  gen kaynakları, temel tavuk sürüleri, damızlık sürüler, hibrit, ticari tavuk sürüsü gibi tavuk yetiştiriciliği ile ilgili bazı terimleri hatırlamak yararlı olacaktır (bakınız tavuk yetiştiriciliği kitabı, F. T. Aksoy 3. Baskı 1999). Burada sözü edilen uygulamalar hep doğal yollardan yapılır. Asla bir hormon, antibiyotik ve benzeri kimyasal madde kullanılmaz.

DİĞER HABERLER
16 Ekim Dünya Gıda Günü Bildirisi

BROİLER PİLİÇ ETİ NEDEN GEVREKTİR?

Broiler piliç eti gevrek bir ettir bu özellik onun doğal yapısı ile ilgilidir ve çok sevilen bir özelliğidir.  Bu özelliğin izah edilmesi için symmorphosis (yapısal uyum)   ve phenotypic plasticity (fenotipik esneklik) bilimsel terimlerinden yararlanılabilir.  Symmorphosis terimi doğadaki tüm hayvanların vücut yapıları ve değişik organları ve onların işlevleri (çalışması) arasındaki uyumluluğu ifade eder. ‘’Fenotipik esneklik’’ ise bir organizmanın dış görünümünü (fenotipik yapısını) çevresel etkiler yüzünden başkalaştırması anlamındadır.  Canlı organizmaların yapıları, faaliyetlerini sürdürmede kaynakları en ekonomik şekillerde kullanmaları için uyumlu olmalıdır.  Hızlı büyüme genlerini taşıyan bir canlının dokularındaki hücreler, hücreler içindeki mitokondri sayıları, doku hücrelerindeki sayılar, kaslar, organlar, kan damarları doğal değişime uğramıştır. Bu değişim tamamen doğal ve sağlıklı bir değişimdir.   Bu değişimler piliç etinin daha gevrek olmasını sağlar ve organizmanın daha sağlıklı olması ve yaşamsal işlevlerini gereği gibi yapması için gereklidir. 

BROİLER PİLİÇLERE HORMON VE ANTİBİYOTİK VERİLMEKTE MİDİR?

Modern tavukçulukta asla hormon kullanılmaz. On binlerce tavuğa kas içi hormon vermek pratik olarak mümkün değildir. Zorluklarla uygulansa dahi ekonomik bir uygulama olmaz. 

Hastalanan tavuk sürülerine tedavi amaçlı antibiyotik verilebilir. Ancak Veteriner Hekim kontrolünde verilen antibiyotiğin kullanımında hayvanın vücudundan atılım süresi hesaplanır ve antibiyotikli et ve yumurtanın insanlara tarafından kullanılması önlenmiş olur.

BROİLER PİLİÇ ETİ ÇOK SAĞLIKLI BİR ETTİR.

 Özellikle yağ oranının azlığı nedeni ile yaşlıların, diyet yapan insanların ve çocukların beslenmesi için ideal bir besin maddesidir.

Not: Bu makale ile ilgili kaynaklar listesi yazarından istenebilir.


12 Şubat 2013. 14:53
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
İslam
İslam
11 yıl önce

Broiler piliç eti gevrek bir ettir bu özellik onun doğal yapısı ile ilgilidir ve çok sevilen bir özelliği olduğu idda edilir ama tatsız tuzsuz olduğu için soslarla lezzetkatılmaya uğraşılır o da son zamanlarda çuvallamıştır bu yüzden “çok sevilmeyen” bir özellik haline gelmiştir. Bu özelliği az sürede az maliyetle nasıl karlı ve çok kilolu üretiriz mantığının garabeti bir üeündür yaklaşık 1 yıldır bu yüzden gittikçe artan bir şekilde tüketilmemeye başlanmıştır fakat hala akıllanmamıştır üretici firmalar. Yakında sosyal paylaşım sitelerinde çığ gibi büyüyecek bir kampanya beklentisiyle bunda ısrar eden firmaların batacağı söylentisi vardır dikkat!! Hatta bunun Ortadoğu ülkelerinden başlayacağı da belirtilmektedir. Özellikle… Read more »

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x