Elektrikte halk nasıl soyuluyor?


Vatandaş Sevim Tanürek, hiç günahları olmadığı halde özelleşen elektrik şirketlerinin dağıtımındaki kaçak elektrik paralarının abonelere yansıtılmasına karşı çıkarak örneklerle olayı anlatıyor ve bu kanunsuz ödemenin niçin gözardı edildiğine bir anlam veremeyerek şu bilgilendirmeyi yapıyor:
SİZ hiç evinize gelen elektrik faturasını incelediniz mi?

Bir örnek ile başlayalım : Tüketim tutarı: 36 TL.

Hemen altındaki hane : K. K. Bedeli : 6 TL.

Nedir faturada açıkça yazamadıkları ve yüreklerinin yetmediği bu K.K.Bedeli?

Söyleyelim:

KAÇAK KULLANIM BEDELİ!!!

Bunun ne anlama geldiğini Ankara’daki BEDAŞ isimli özelleştirilmiş şirket işi açık hakikatiyle açıkladı ve verdikleri cevap biraz daha farklıydı….

KAYIP KAÇAK BEDELİ. !!!

Neyin kaybı?
Neyin kaçak kullanımı?
Biz elektrik faturamızı her ay düzenli ödediğimiz halde bizden neden K.K. BEDELİ adı altında para alınıyor?

————–

Elektrik faturamızı incelemeye devam edelim……
TRT PAYI !!!
Faturadaki bu bedel 75 kuruş civarlarında…..
Bu kuruşları 40 Milyon abone ile çarparsanız ve ortaya çıkan korkunç rakamları görürsünüz !
İyi de TRT için niye bizden haraç alınıyor?
Görevi sanki iktidarın, bazı inanışların/grupların, ….. reklamcısı olan bir yayın kurumu için benden neden para alınıyor?
Haklarımız haram zıkkım olsun inşallah….. Bakalım bedelini bu dünyada ve ahrette nasıl ödeyecekler.
Faturayı incelemeye devam edelim!
Dağıtım Bedeli : 8 TL.
(Neyin dağıtım parası ?)

AYRICA:
Per Sat. Hiz. Bed. : 88 Kuruş
İlet. Sis. Kul. Bed. : 1 Lira 75 Kuruş
PSH Say. Oku. Bed. : 25 Kuruş
Enerji Fonu-Elek.Tük.Ver : 2 Lira 50 Kuruş
36 TL tutarındaki elektrik faturasına SORMA VER paraları ilave edilince 55 TL’ye çıkıyor.
Bunlara bir de 10 TL KDV eklenince rakam 65 TL’ye çıkıyor.
36 TL’lik elektrik kullan 65 TL öde.
İŞTE SİZLERE DEVLET ELİYLE SOYGUN GERÇEĞİ…

DİĞER HABERLER
Zengin-fakir uçurumu...

***

TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ YARGIYA TAŞIDI

Kayıp-kaçak bedellerinin iptali için Ankara Bölge İdare Mahkemesinde açılan dava sonrasında bir basın açıklaması yapan Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, elektrik dağıtım şirketlerinin baskısı ve Enerji Piyasası Düzenleme kurumunun (EPDK) kararıyla tüketicilerin faturasına ‘kk bedeli’ altında kayıp ve kaçak elektrik bedellerinin yansıtıldığını söyledi.

Tüketicilerin bilerek ya da bilmeyerek kullandığı elektriğe ilave olarak ortalama yüzde 8,6 oranında kayıp-kaçak bedeli ödediğini kaydeden Çakar, kayıp-kaçak elektrik bedelinin elektrik dağıtım şirketlerinin sorumluluğunda olduğunu ve tüketicilere yansıtılmasının doğal olmadığını ifade etti.

Konuyla ilgili önce EPDK’ya bir yazı yazdıklarını, fakat herhangi bir olumlu cevap verilmemesi üzerine dava açmaya karar verdiklerini anlatan Çakar, şu açıklamalarda bulundu:

‘Elektrik dağıtım şirketleri, teknolojik ve teknik yatırım yaparak kayıp ve kaçakları önlemek yerine işin kolayına kaçarak, kendi yetersizliklerini EPDK’nın da yardımıyla milyonlarca dürüst tüketiciye yüklemesi hem insanlık hem de hukuksal bir suçtur. Bu haksız ve hukuksuz uygulamayla 30 milyondan fazla elektrik abonesinden 2011 yılı itibariyle 800 milyon lira dolayında bir bedel alınmış olacaktır. Hiçbir hizmet karşılığı olmayan kayıp-kaçak elektrik bedelinin haksız ve hukuksuz uygulamayla dürüst tüketicilerden alınması açıkça bir soygundur. Dürüst tüketiciler yolunacak kaz değildir.’

DİĞER HABERLER
Patates fiyatları düşmeye başladı (Patatesin kilosu ne kadar?)

Elektrik faturanızdaki “Kazık” a  İl Hakem Kurulu cevabı:

Tüketici Hakem Heyeti, ‘elektirkte Kayıp-kaçak bedeli iyi niyetli aboneden alınamaz’ dedi

Kahramanmaraş’ta bir tüketicinin başvurusunu değerlendiren Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti, elektrik faturasına yansıtılan yüzde 15’lik kayıp kaçak bedelinin tüketiciye iadesine karar verdi. Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti Başkanı Tanrıverdi, “Kayıp kaçak varsa bunun kaçak kullanmayan iyi niyetle faturasını ödeyen kişilerden tahsil edilmesi yanlış” dedi.

Kahramanmaraş’ta bir tüketicinin başvurusunu değerlendiren Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti, elektrik faturasına yansıtılan yüzde 15 oranındaki kayıp kaçak bedelinin tüketiciye iadesine karar verdi. Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti’ne başvuran Emine Saygılı, Eylül ayında kendisine gönderilen elektrik faturasındaki 11.17 liralık kayıp kaçak bedelinin haksız olduğunu ileri sürerek, şikayetçi oldu. Bunun üzerine toplanan heyet, dağıtım şirketi Akedaş’tan savunma istedi.

İlgili firma bu tahsilatının kendilerinin keyfi bir uygulaması olmadığını Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından alınan kararı uyguladıklarını belirtti.

Heyet, Saygılı’nın müracaatını inceleyerek, elektrik faturasına yansıtılan yüzde 15 oranındaki 11.17’liranın iadesine karar verdi.

Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti Başkanı Nesih Tanrıverdi, yaptıkları incelemede alınan bu paranın hukuka uygun olmadığına karar verdiklerini söyledi. Bu uygulamanın bir kaç yönüyle hukuka uygun olmadığını anlatan Tanrıverdi, şöyle konuştu:

DİĞER HABERLER
Rusyalı turistlerin Türkiye’ye seyahatleri yasaklanabilir

KAÇAK ORANLARI FARKLI OLUYOR

“Bilindiği üzere kayıp kaçak oranı bölgeden bölgeye farklılıklar gösteriyor. Ayrıca her bölgenin de ayrı bir dağıtım şirketi var. Örneğin A bölgesinde yüzde 1 kayıp kaçak oranı varsa yüzde 15 kayıp kaçak bedeli tahsil ediyor. Bir başka bölgede ise kayıp kaçak oranı çok yüksek iken yine yüzde 15 kayıp kaçak bedeli alınıyor. İkinci olarak Türkiye’de kayıp kaçak oranının ne kadar olduğu tamamen tespit edilmiş değil. Yani yüzde 15 gibi bir uygulama var, ama gerçekten kayıp kaçak oranını bilimsel olarak tespit edilmiş durumda değil. Bilimsel bir kritere de dayanmıyor. Bu yönüyle de haksızlık içeriyor. Diğer yandan fatura miktarı arttıkça bu bedelin oranı da artıyor. Bir tüketici 15 lira öderken bir diğeri 45-50 lira ödeyebiliyor. Bizim için en önemli boyutu ise kayıp kaçak oranı varsa bunu kaçak kullananlardan tahsil etmek yerine iyi niyetle faturasını ödeyen, hukuka uygun davranan kişilerden tahsil edilmesi hukuka aykırı görüldü. Hakem heyetimiz bu bedelin tüketiciye iadesine karar verdi.”

Aldıkları kararlardaki 1031 liraya kadar olan miktarın mahkeme niteliğinde karar olduğunu kaydeden Tanrıverdi, “Bu miktarın altındaki kararlarımız tarafları bağlayıcı bir karardır. Bunun itiraz merci tüketici mahkemeleridir. İlgili firma aldığımız bu karara 15 gün içerisinde itiraz edebilir” şeklinde konuştu.

 


17 Kasım 2011. 18:43
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x