En Ucuz Sucuk 40 Lira Olacak!


Sucuk, salam ve sosis gibi et ürünlerine tavuk eti karıştırmanın önüne geçen taslak yasalaşırsa, bu ürünlerin fiyatları da artacak.

 

Sucuğun kilogram fiyatı 40 liraya çıkacak; bir kangal sucuk en az 10 lira olacak   Kamuoyunun görüşüne açılan ve kırmızı et sektörünün de destek verdiği “Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğ Taslağı” yürürlüğe girerse 1 Ocak’tan itibaren sucuk, sosis ve salam fiyatları el yakacak. Kilogram başına kırmızı etten yapılan şarküteri ürünlerin fiyatları sucukta 40, sosiste 30, salamda ise 35 lira olacak. Şu anda kampanyalarla 3.99 liraya bile satılan bir kangal sucuğun fiyatı en az 10 lira olacak.

 

‘HATTIMIZI AYIRDIK’

 

Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, taslağın oluşma aşamasında kırmızı ve beyaz et üretim hatlarını ayırdıklarını anlatarak, “Bu tabii şirketler için bir maliyet getirecek; ama çok büyük değil. Daha önce karışımlı ürünlerde oranlar etiketin üzerine yazılıyordu. Ancak bu oran laboratuvarlarda çıkmadığı için biraz da üreticinin vicdanına kalmıştı. Dolayısıyla bu tebliğ, hem denetimde kolaylığı hem de kaliteyi sağlayacak” dedi. Hem kırmızı hem de beyaz etten yapılan şarküteri ürünlerine karıştırılan mekanik sıyrılmış beyaz etlerin (MDM) ise bütün dünyada kullanıldığını ifade eden Görener, şöyle devam etti: “Bunların içinde ciğer dokusu çıkabiliyor; tabii oranı önemli. Bakanlık yasaklamadığı sürece sektör, beyaz et ürünlerinde kullanmaya devam eder.”

DİĞER HABERLER
TVHB'den Sultan Uçar'ın köşe yazısına tepki

 

  550 BİN TL’LİK TAVUK KARIŞIM  

 

Marketlerde çok çeşitli şarküteri ürünleri satılsa da genellikle 250 gramlık ambalajlar tercih ediliyor. Bazı ‘özel’ ürünlerde fiyatı düşük tutmak için gramajlar da düşürülüyor. Şu anda en çok bilinen markaların ‘yüzde 100 dana eti’ etiketiyle sattığı sucuk fiyatları 40-50 lira arasında değişiyor. Ancak yine yüzde 100 dana eti olan daha ucuz sucuklar da var. Aradaki farkın bağırsak ile baharat gibi üretimde tercih edilen diğer unsurlardan ve ambalajdan kaynaklandığı dile getiriliyor. Et Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yücesan da tebliğin yürürlüğü girmesiyle suistimallerin önleneceğini ifade etti. Şu anda tebliğin kamuoyuna açıldığını anımsatan Yücesan, “Kırmızı et sektörü tebliği destekliyor. Kanatlı etçilerde biraz sıkıntı var; çünkü kırmızı et sektörüne yılda 120 bin ton mekanik kıyma, 30-40 bin ton da beyaz et satıyorlar. Bu aşağı yukarı 550 bin lira demek ve kanatlı sektörü bundan vazgeçmek istemiyor.”

 

‘SUCUK BENZERİ ÜRÜNLERE DİKKAT’  

 

Emin Et Yönetim Kurulu Başkanı Emin Arslan, şu anda piyasada fermente edilmeden, pişirilerek yapılan ‘sucuk benzeri ürünler’ olduğunu dile getirdi. Isıl işlem görmüş bu ürünlerle ilgili Arslan, şunları söyledi: “Sucuk, eti fermente ederek, yani iklimlendirmeyle yapılır. Bunu tavuk etiyle yapmak mümkün değil. Bu nedenle tavuk oranı yüksek ürünler, ısıl işleme tabi tutuluyor; yüzde 100 dana sucuklar ise fermente ediliyor. Tüketicinin buna dikkat etmesi gerek.” Şu anda karkas etin kilosunun 15 lira olduğunu da belirten Arslan, “Suyunu atıp fire verdiği için 1 kilogram kıymadan 700 gram sucuk yapılıyor. Aynı kıymadan ortalama 1.3 kilo sosis ya da salam üretilebiliyor. Dolayısıyla sucuk almak isteyen kasaba gidip eti çektirsin. Sucuğun kilosu işte bu kıymadan daha pahalı olmalı” dedi.Kaynak: Haberturk

DİĞER HABERLER
Bolu İzzet Baysal 2. Uluslararası Mutfak Günleri

12 Ekim 2012. 10:33
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
AYDOSLU
AYDOSLU
11 yıl önce

Piyasada kasaplar tarafından fason yaptırılan sucuklar var bunlar yasalmı üretici firma üstüne kendi etiketini koyuyor veya kasaplar kendi etiketini koyuyor bunlar mevcut mevzuata uygun değilki.sucuk üretim yeri açtıysan sucuk yapar satarsın başkasının getirdiği etle baharat ve bağısak işcilik parasını alıp sucuk yapamassınki.üretim izini o firmalara ne idiği belli olmayan etleri veya kırıntıları sucuk haline getirip piyasaya sunma izini vermiyorki.Bayrampaşa megacenterda kasabım ve çekmeköyde gülnur sucukları diye firmalar çıkmış ne getirirsen getir sucuk yapıp sana veriyor kilosuna 5 lira alıyor o zaman sucuk fabrikası kurmanın ne anlamı kaldı.herkes gitsin bir yer tutsun önüne gelene sucuk yapsın olsun bitsin.fason yapımın kesinlikle yasaklanması… Read more »

kasap
10 yıl önce

sen kırıntını ne yapıyosun mecburen sucuk isim vererek firma karalaman çok yanlış kendi işyerinin adını da yaz seni de herkes tanısın ben bu sektörden biri olarak yorumuna hoş bakmadım çünkü o tesislerde veteriner hekim var
aydossssluuu

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
2
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x