Et ithalatımız krizdeki Yunanistan’a destek oldu


Atina’da yayımlanan Ethnos gazetesi, Türkiye’nin et ithalatında bu yıl Yuninastan’a ağırlık verdiğini, özellikle Batı Trakya’da ‘yüksek fiyattan’ yapılan alımların üreticinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Fiyatları düşürmek için başlatılan et ve canlı hayvan ithalatında alıcıların yeni gözdesi, Yunanistan’da Türk azınlığın yoğun olarak yaşadığı Batı Trakya…

Atina’da yayımlanan Ethnos gazetesinin, ”Türkler akın akın gelip, Trakya’daki besicilerden hayvan satın alıyorlar” başlığıyla verdiği haberde, son dönemde, kuzu, dana, özellikle de koyun türü hayvanları satın alan Türk alıcıların hayvan talebinde ani artış yaşandığı vurgulandı. Gazete, Türk alıcıların, peşin ödeme yaptığı gibi pazarlığa girişmediklerini ve taşıma giderlerini de kendilerinin karşıladığını yazdı.

Piyasa canlandı

Haberde, Meriç Bio-hayvancılık ve Bio-tarım Derneği üyesi Konstantinos Dunakis’in, son günlerde Meriç’ten Keşan ve Edirne’ye yaklaşık 2 bin 500 baş hayvan satıldığını ve bu zor dönemde piyasanın canlandığının altını çizdiği belirtildi. Trakya genelinden ise yaklaşık 10 bin kadar kuzu ve dananın satın alındığının tahmin edildiği belirtilen haberde, bu hayvanların canlı olanlarının kilosunun 2,70-2,90, kesilmiş olanlarının kilosunun ise 4-4,5 Euro’ya satıldığı bildirildi.

Bulgaristan’daki hastalık bize olumlu yansıdı

Gazete, söz konusu toplu satışları, Bulgaristan’da baş gösteren ateşli humma hastalığının da etkilediğini belirtti. Konuyla ilgili haberde, Rodop Hayvancılık Derneği Başkanı ve Yunanistan Hayvancılıkla Uğraşanlar Birliği Sekreteri Margaritis Theologu’nun, ”Hayvanlarımızın ve etlerimizin kalitesi çok yüksek. Bu da Türk tüccarları bu yıl, ciddi hastalıklardan arındırılmış çok sayıda hayvan satın almaya itti. İlk alışverişler geçen sene ürkek adımlarla oldu ancak bu yıl meslektaş hayvancılar daha iyi organize olmuş bir şekilde geldiler. Türkler çok iyi fiyat veriyorlar” şeklindeki sözlerine de yer verildi.

DİĞER HABERLER
Havaların soğuması yumurta fiyatlarını arttırdı...Ama....!

Geçen yıl başlayan Türkiye’ye hayvan ihracının artarak devam etmesi bekleniyor

Türkiye’de et sektöründe yaşanan fiyat artışları ile et temininde yaşanan sorunları dikkate alan Türk tüccarlar, Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesinden büyükbaş ve küçükbaş canlı hayvan ile et ithalatına başladı. Batı Trakya’dan 10 bin civarında hayvan et ihtiyacını karşılamak amacıyla Türkiye’ye ihraç edilirken, Türk tüccarların verdikleri yüksek fiyat ve alımlar, hayvancılık sektöründe dikkat çekici bir hareketlilik yaşanmasına sebep oldu. Geçen yıl başlayan Türkiye’ye hayvan ihracının artarak devam etmesi bekleniyor.

Yunan basın yayın organlarında çıkan haberlere göre hayvancılık ve et sektöründe çalışan Türk yatırımcı, Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesindeki hayvan üreticilerinden canlı hayvan ve et ithalatı yapıyor. 2010 yılının son aylarında artmaya başlayan ithalat, her geçen gün artarak devam ediyor. Yunan sınırına yakın Keşan ve Edirne bölgesinden gelen tüccarlar, daha çok canlı dana temin ediyor. Bunu koyun ve keçi takip ediyor. Şu anda devam eden kuzu ve oğlak yetiştiriciliği için ise şimdiden görüşmeler yapılıyor, anlaşma sağlanıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen Mayıs ayında Atina’ya yaptığı ziyaret sırasında ele alınan ve Batı Trakya Türklerinin de ekonomik kalkınmasına katkı yapılmasını amaçlayan girişim sonrası Yunanistan’dan Türkiye’ye 10 bin canlı hayvan gönderildiği açıklandı. Son günlerde Batı Trakya’nın Meriç bölgesinden çoğunluğu danadan oluşan 2 bin 500 büyük ve küçükbaş hayvan, Türkiye’ye gönderildi.Türk tüccarların verdikleri fiyat ve alımlarla hayvancılık sektöründe dikkat çekici bir hareketlilik gözlenirken, geçen yıl başlayan hayvan ithalatının artarak devam etmesi bekleniyor.

DİĞER HABERLER
ESK'dan dana etinde indirim

TÜRK TÜCCAR ÜRETİCİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Türk tüccarın piyasaya girmesi, Yunan tüccarın geçen yıla kadar rekabetten uzak tutumu altında ezilen üreticinin yüzünü güldürdü. Çok düşük fiyata hayvan ve et temin eden Yunan tüccara karşılık Türk yatırımcı, kilosuna en az 1 Euro fazla veriyor, üstelik nakit ödeme de yapıyor. Özellikle geçimini hayvancılıktan sağlayan Batı Trakya Türkleri gelişmeden memnun. Meriç bölgesinde hayvancılıkla uğraşan Türkler, Cihan Haber Ajansı’na yaptıkları açıklamada, Türk tüccarın piyasaya getirdiği canlılık sonrası çabalarının karşılığını aldıkları için işlerine daha çok önem verdiklerini ifade ettiler. Gençlerin bu sektöre girdiklerini ifade eden üreticiler, ekonomik krizin hayvancılık sektörünü vurduğu bir dönemde, azınlıkgençlerinden büyük ve küçük baş hayvancılık yapmak isteyenlerin sayısında artış olduğuna dikkat çektiler.

HAYVANCILIK SEKTÖRÜ HAREKETLENDİ

Son günlerde sadece Batı Trakya’nın Meriç bölgesinden Keşan ve Edirne’ye gönderilen hayvan sayısı 2 bin 500’ü geçmiş durumda. Meriç bölgesi Hayvan Besicileri Derneği’nin verdiği bilgiye göre, Türk tüccarlar, Yunan tüccarlara göre kilo başına 1 Euro daha fazla fiyat veriyor. Bu da ekonomik kriz nedeniyle durgunluk yaşanan hayvancılık sektörüne bir hareketlilik getirmiş. Bütün Batı Trakya’dan 10 bin civarında büyük ve küçük baş hayvanın çok cazip fiyatlara Türkiye’ye gönderildiği ifade ediliyor. Türk tüccarlar canlı hayvanın kilosuna 2,70-2,90 Euro, mezbaha fiyatına ise 4-4,50 Euro arasında fiyat veriyor. Ödemeyi de peşin yapıyor. Yunan tüccarlar ise bu fiyatlardan 1 Euro daha ucuz ödeme yapıyor. Üstelik ödemeyi de geciktiriyor.
Rodop bölgesi Hayvan Üreticileri Derneği Başkanı Margaritis Theologu, Batı Trakya’daki hayvan etininkalitesi nedeniyle Türk tüccarın bu yıl çok fazla hayvan satın aldığı bilgisini veriyor. Türkiye’ye ihracatın geçen yıl başladığını kaydeden Theologu, hayvan ihracının bu yıl artarak ve daha organizeli şekilde devam ettiğini vurguladı.

DİĞER HABERLER
Balık zehirlemelerine dikkat !

Yunanistan’dan Türkiye’ye gönderilecek canlı hayvan ve etler, testlere tabi tutuluyor. Sağlıklı olduğu tespit edilirse ihracına onay veriliyor. Trakya’da kesilen hayvanlar daha sonra İstanbul başta olmak üzere diğer şehirlere gönderiliyor.


22 Nisan 2011. 09:09
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x