Et piyasasına Kurban dopingi!


Yıllık bazda et tüketimi sert düştü. Koyun etinde bayram yükselişi başladı. Fiyatlarda ise yükseliş hız kesmiyor!

Haziran’da et üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,7 artarken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,7 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2011 yılı Haziran ayı kırmızı et üretim istatistiklerine göre, geçen yılın Haziran ayında 56 bin 709 ton olan kırmızı et üretimi, bu yıl yüzde 15,7 düşüşle, 47 bin 781 tona geriledi. Aylık bazda ise yüzde 0,7 artış kaydedilen kırmızı et üretimi, bu yılın Mayıs ayında 47 bin 467 ton düzeyindeydi.

Verilere göre, 2011 Haziran ayında kırmızı et üretiminin 36 bin 387 tonunu sığır eti, 10 bin 887 tonunu koyun eti, 507 tonunu da keçi eti oluşturdu. Sığır eti üretimi, bir önceki aya göre yüzde 5,2, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 19,2 azaldı.

Haziran ayında koyun eti üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 47,2, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 11,5 arttı.

FİYATLAR SERBEST UÇUŞTA

Et üretiminde yaşanan düşüş nedeniyle gerçekleştirilen et ithalatı, fiyatlardaki yükselişe bir türlü çare olamıyor. Dönem dönem fiyat dalgalanmaları yaşanan et piyasasında canlı hayvan değeri bir önceki yıla göre yüzde 67 arttı.

Türkiye’de 2010 yılında canlı hayvan değeri, bir önceki yıla göre yüzde 67,2 artarak yaklaşık 47,1 milyar lira oldu. Söz konusu yılda kültür sığır fiyatı 2009 yılına göre, yüzde 53,6, yerli sığır fiyatı ise yüzde 62,2 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ”2010 yılı Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürün Fiyatları ve Üretim Değeri”ni açıkladı.

TÜİK verilerine göre, canlı hayvanlardan kültür sığır fiyatı 2010 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 53,6 artarak 3891,2 lira, yerli sığır fiyatı yüzde 62,2 artışla 2256,7 lira oldu.

Söz konusu yılda kültür dana fiyatı, 2009 yılına göre yüzde 51,6 oranında artışla 1940,2 lira, yerli dana fiyatı yüzde 58 artışla 1145,8 lira olarak gerçekleşti. Koyun ve keçi fiyatlarına bakıldığında, 2010 yılında bir önceki yıla göre merinos koyun fiyatında yüzde 49,9, yerli koyun fiyatında yüzde 63,6, tiftik keçisi fiyatında yüzde 37, kıl keçisi fiyatında yüzde 64,9 artış görüldü.

Kümes hayvanlarından et tavuğu fiyatı, 2010 yılında bir önceki yıla göre yüzde 35,6 oranında artarak 11 lira, yumurta tavuğu fiyatı yüzde 9,2 oranında artarak 10 lira oldu.

HAYVANSAL ÜRÜN FİYATLARI

Hayvansal ürünlerden inek sütü fiyatı 2010 yılında bir önceki yıla göre yüzde 15,2 oranında artış göstererek 0,91 liraya, koyun sütü fiyatı yüzde 10,7 oranında artarak 1,29 liraya ulaştı.

Kırmızı et fiyatlarına bakıldığında, sığır eti yüzde 37,3 artarak 18,41 lira, koyun eti yüzde 42,6 artarak 18,93 lira olarak işlem gördü.

Beyaz et fiyatlarına bakıldığında ise tavuk eti fiyatı yüzde 2,8 artarak 4,92 lira, hindi eti fiyatı yüzde 4,7 artarak 7,09 lira oldu.

2010 yılında tavuk yumurta fiyatı ise geriledi. Söz konusu yılda yumurta fiyatı yüzde 2,3 azalışla 0,20 lira oldu. Bal fiyatı ise yüzde 4,4 artışla 17,60 lira olarak gerçekleşti.

CANLI HAYVAN DEĞERİ

Canlı hayvan değeri 2010 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 67,2 artış göstererek yaklaşık 47,1 milyar lira oldu.

2010’da büyükbaş hayvanların değeri, bir önceki yıla göre yüzde 66,5 artarak yaklaşık 32,3 milyar lira, küçükbaş hayvanların değeri yüzde 80,8 artarak 11,7 milyar lira ve kümes hayvanlarının değeri yüzde 31 artarak yaklaşık 2,7 milyar liraya yükseldi.

Hayvansal ürün üretim değeri 2010 yılında yaklaşık 38,2 milyar lira oldu.

2010’da süt üretim değeri 12,9 milyar lira, beyaz et üretim değeri 6,9 milyar lira, bal üretim değeri 1,4 milyar lira, yumurta üretim değeri 2,4 milyar lira, kırmızı et üretim değeri yaklaşık 14,4 milyar lira olarak belirlendi.

Kırmızı et üretimi haziranda yüzde 16 azaldı

Kırmızı et üretimi Haziran’da bir önceki aya göre 0.7 artarken geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.7 azalarak 47 bin 781 ton olarak gerçekleşti.

ANKARA  – Kırmızı et üretimi Haziran’da bir önceki aya göre 0.7 artarken geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.7 azalarak 47 bin 781 ton olarak gerçekleşti. Haziran itibariyle manda eti üretimi dururken sığır eti üretimi 36 bin 387, koyun eti üretimi 10 bin 887 ton, keçi eti üretimi 507 ton olarak gerçekleşti.

Kırmızı Et Üretim İstatistikleri Haziran ayı istatistiklerini açıkladı. TÜİK bültenle ilgili “Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan aylık kırmızı et üretim istatistikleri, hayvansal ürünleri girdi olarak kullanan sanayinin NACE Rev.2’ye göre 10.11 ve 15.11 başlığı altında faaliyet gösteren işletmelerden derlenmektedir” açıklamasını yaptı.

Bültene göre, bu yılın Haziran ayı itibariyle toplam kırmızı et üretimi bir önceki aya göre yüzde 0.7 artarak geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15.7 azalarak 47 bir 781 ton olarak gerçekleşti. Toplam kırmızı et üretimi Mayıs ayında 47 bin 467 ton olmuştu. Söz konusu dönemde sığır eti üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.2 azalarak 36 bin 387 ton oldu. Sığır eti üretimi Haziran’da bir önceki aya göre yüzde 5.2 azalış gösterdi.

Koyun eti üretimi Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 47.2 artarak 7 bin 395 tondan 10 bin 887 tona yükseldi. Koyun eti üretimi Haziran’da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.5 artış gösterdi.

Haziran ayında Manda eti üretimi durdu. Mayıs ayında 154 ton, geçen yılın Haziran ayında ise 281 ton manda eti üretilmişti.

Keçi eti üretimi bir ayda yüzde 67.2 azalış gösterdi. Mayıs’ta bin 544 ton keçi eti üretilirken bu rakam Haziran’da 507 tona geriledi. Keçi eti üretimi söz konusu dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 69.3 azalış gösterdi.

 

 


Yazan - 10 Ağustos 2011. Kategori GIDA, ET VE ET ÜRÜNLERİ. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x