Et Tavuğu Üretimi Dünya Payını Arttıracak


 

4136176350_a887b5b3ec_o

 

1980 yıllarının ortalarında Sakarya Akyazı’da Ziraat Odaları çalışmaları yanında tavukçuluk sektörü ile de uğraş veren günümüz Ziraat Odaları Başkanı Şemsi Bayraktar Et tavuğu üretiminin dünya payı yükselecek dedi.

 

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “2009-2013 arasında et tavuğu üretimi yüzde 36 artan Türkiye, dünya üretimindeki payını yüzde 1,70’den yüzde 2,01’e çıkaracak” dedi.

 

ANKARA – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2009-2013 arasında et tavuğu (broiler) üretimi yüzde 36 artan Türkiye’nin, dünya üretimindeki payını yüzde 1,70’den yüzde 2,01’e çıkaracağını bildirdi.

 

Başkan Şemsi Bayraktar 1980 ortalarında Sakarya'da Pak Tavuk seminerinde

Başkan Şemsi Bayraktar 1980 ortalarında Sakarya’da Pak Tavuk seminerinde (Foto.Çiftlik Özel)

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) en son tarihli verisi olan 2011 rakamlarına göre, Türkiye’nin 1 milyon 613 bin 310 ton tavuk eti, 810 bin ton da yumurta ürettiğini kaydetti. Dünyada en fazla tavuk eti üretimini 17 milyon 110 bin tonla ABD’nin yaptığını, ABD’yi 12 milyon 82 bin tonla Çin, 11 milyon tonla Brezilya, 2 milyon 909 bin tonla Rusya, 2 milyon 765 bin tonla Meksika, 2 milyon 206 bin tonla Hindistan’ın izlediğini belirten Bayraktar, dünya tavuk eti üretiminin yüzde 1,81’ini gerçekleştiren Türkiye’de tavuk eti üretiminin sürekli arttığını belirtti. Bayraktar, şunları kaydetti:”ABD Tarım Bakanlığı tahminlerine göre, 2013 yılında broiler eti üretiminde Türkiye, 1,7 milyon tonla dünyada 8’inci sırada yer alacak. 2009-2013 arasında broiler eti üretimi yüzde 36 artan Türkiye, dünya üretimindeki payını yüzde 1,70’den yüzde 2,01’e çıkaracak. Broiler eti üretiminde ABD 17 milyon 12 bin tonla birinci. Bu ülkeyi 14 milyon 50 bin tonla Çin, 12 milyon 835 bin tonla Brezilya, 3 milyon 420 bin tonla Hindistan, 2 milyon 975 bin tonla Meksika, 2 milyon 950 bin tonla Rusya, 2 milyon 22 bin tonla Arjantin takip ediyor. Türkiye, Arjantin’in ardında dünya 8’incisi durumunda.”

 

Başbakan Erdoğan TBMM'de piliç eti tanıtım toplantısında piliç yerken.Foto Çiftlik-Özel

Başbakan Erdoğan TBMM’de piliç eti tanıtım toplantısında piliç yerken.Foto Çiftlik-Özel

Genç, dinamik, tüketimi artan 76 milyon nüfusa sahip Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgenin de gıda açığı olduğunu, bu veriler ışığında kanatlı sektörünün geleceğinin çok parlak göründüğünü bildiren Bayraktar, bu yılın Ocak-Mayıs döneminde 45 ülkeye 247,5 milyon dolarlık tavuk eti, 19 ülkeye 148,2 milyon dolarlık tavuk yumurtası ihraç edildiğini kaydetti.

 

Sektörün sorunlarına da değinen Bayraktar, sektörün üretim maliyetleri fazlalığı sorunu bulunduğunu, soya, mısır, yem katkısı gibi hammaddelerin yerli üretiminin desteklenmesi, ihtiyacın ülke içinden karşılanması ve maliyetlerin düşürülmesi gerektiğinin altını çizdi.


Yazan - 14 Temmuz 2013. Kategori GIDA, HAYVANCILIK. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x