Et ve Süt Fiyatlarına ‘Müdahale’ Geliyor


18-25 lira arasında dengelenen kıyma ve kuşbaşı fiyatlarının artmaması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı harekete geçti.

 

Et ve süt fiyatlarındaki dalgalanmayı önlemek amacıyla Et ve Balık Kurumu (EBK) Et ve Süt Müdahale Kurumu’na dönüştürülüyor. Edinilen bilgilere göre konuya ilişkin çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Et ve Süt Müdahale Kurumu, piyasada dengeleyici olarak görev yapacak. Toprak Mahsulleri Ofisi benzeri yapılanacak olan genel müdürlük, et ve sütte ani fiyat hareketlerine karşı müdahalede bulunacak.

 

Gümrük Vergisi oranlarındaki artışın etkisiyle et fiyatlarının yükselmemesi hem üreticinin hem de tüketicinin piyasalardaki aşırı fiyat oynaklığına karşı korunması hedefleniyor. Örneğin fiyatların düşük olduğu dönemde et alımı yapılarak kombinalarda depolanacak. Fiyatın arttığı zamanlarda ise piyasaya sunularak dengeleyici rol oynayacak. Sütte ise depolama sıkıntısı sebebiyle ‘süt tozu’ yapılması fikri ağırlık kazanıyor. Yeni yapıda ithalatın kamuya olan yükünün azaltılmasının yanı sıra vatandaşın yerli et tüketmesi de planlananlar arasında yer alıyor. Fiyatlar düştüğünde alım, yükseldiğinde satış yapılacağı için belirli bir kârlılık da oluşacak. Bu sayede oluşabilecek görev zararlarının da önüne geçilmiş olacak.

 

Et fiyatlarındaki dalgalanmayı önlemek amacıyla nüfusun yoğun olduğu yerlere EBK mağazası açılma çalışmaları devam edecek. Bugüne kadar büyükşehir statüsündeki illerde 74 adet franchise mağazası açılırken Bakanlık öncelikli olarak mağaza sayısını 100’e tamamlamayı hedefliyor. Şimdiye kadar EBK’ya 652 mağaza açma başvurusunda bulunuldu. İlk olarak 100 mağaza hedefi ile yola çıktıklarını ifade eden bakanlık kaynakları, gelen talepler doğrultusunda şartları uygun olan yerlere yeni mağaza açılacağını söyledi. İşletmelerden mağaza açma izni için İstanbul’da 100 bin lira, Ankara’da 80 bin lira, diğer şehirlerde ise 60 bin lira gibi rakamlar talep ediliyor. İstanbul’da bir mağaza açmak için ortalama 300-400 bin liralık yatırım yapılması gerekiyor. Bu rakam diğer şehirlerde kiralama ve franchising bedeli düşük olduğu için daha da azalabiliyor. EBK satış merkezlerine eti yüzde 8, et ürünlerini ise yüzde 15 indirim yaparak veriyor. Mağazalarda satılan ürünlerde herhangi bir sorun yaşanmaması için bu yerler denetimden geçiriliyor. Kurum yetkilileri özel sektöre mağaza açma izni verilmesine rağmen haftanın dört günü buralarda teftiş yaptıklarını belirterek, her başvurunun da kabul edilmediğine dikkat çekiyor.

DİĞER HABERLER
Bolu'nun "Hilesiz yoğurtçusu" Aykut Hitit Vefat Etti

 

Denetim yapılırsa kuşbaşı eti 16 liraya yiyebiliriz

 

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Başkanı Bülent Tunç, marketlerde denetim yapılırsa kuşbaşı etin fiyatının 16 liraya düşürülebileceğini söyledi. Marketlerin et ürünlerini istedikleri şekilde fiyatlandırdığını öne süren Tunç, “Vatandaşlarımız et yesin diye üreticiler olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Etin fiyatını 13 liraya kadar düşürdük. Ama marketlerde inanılmaz derecede yüksek fiyatlarla satılıyor. Buraların kesinlikle denetlenmesi lazım.” ifadelerini kullandı. Hükümet ve üreticilerin vatandaşın ucuz et tüketmesi için büyük çaba harcadığını kaydeden Tunç, yüzde yüz dana etiyle yapılacak sucuğun fiyatının 20 lirayı geçmeyeceğini ileri sürerek, bu fiyattan yukarısının haksız kazanç olduğunu dile getirdi. Üreticilerin elindeki ürünleri düşük fiyata satmaya devam ettiğini söyleyen Tunç, “Bizde kırmızı etin kilosu 15 liradan satılırken, pastırmanın kilosu 100 liranın üstünde. Sucuğun kilosu da 60 liradan satılıyor. O kadar şey karıştırılıyor sucuğun içine, buna rağmen fiyatı 60 lira. Hiçbir yerde böyle bir kazanç yok.” diye konuştu. Vatandaşların yüksek fiyat nedeniyle kırmızı et tüketemediğini vurgulayan Tunç, “Bu denetimleri yaparsak insanlarımız hem kaliteli hem de ucuz et yiyecek.” dedi.

Kaynak: zaman


7 Ocak 2013. 19:49
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
ARZ
ARZ
11 yıl önce

Ekonomi okuyanlar bilir şimdilerde açık öğretim fakültesi mezunu çok mutlaka iktisat okurlar. Bilmeyenler için de açıklayalım; Taban Fiyat,; Devlet tarafından bazı malların fiyatı üzerine konulan en alt sınıra denir. Denge fiyatının üzerindedir. Daima arz fazlasına neden olur. Bazı tarım ürünlerine, asgari ücrete, ve bazı mal ve hizmetlerin fiyat­larına uygulanır. Buğday, Arpa, Mısır her sene bu yüzden para etmez. Çiftçi köylü için kabustur. TAVAN FİYATLAR Bir piyasada talep fazlası ortaya çıktığında ekonomi de bazen enflasyo-nist bir baskıya neden olabilir. Bu durumda devlet müdahalede bulunarak o malın satılabileceği fiyatı belirler. Buna “Tavan Fiyat Uygulaması” denir. Tavan fiyat uygulaması sonucu ekonomide talep fazlası… Read more »

AYDOSLU
AYDOSLU
11 yıl önce

Bir sektör temsilcisi bu kadar yanlış şeyler söylemez bu arkadaşımız nereden gelmiş uzaydamı yaşıyor 16 liradan kuşbaşı et satacakmış ne satacaksın suriyeden kaçak giren hastalıkları danalarımı kesip satacaksın.bugün karkas dana 14-15 lira civarlarında biraz etçi ırkı besleyen besicinin malı ise 15.50-16.50 arası bunu kemiksiz yaparsan maliyet en iyimser şekliyle 19-20 lira işletme maliyeti hariç nasıl veriyorsun sen 16 liradan kuşbaşı eti gülerler adama.şu anki durum şu 1-)Besici yem pahalı olduğu için malını 3 aydır kesime getiriyor bu şartlarda besi yapmak istemiyor.2-)Suriyeden sayısını kimsenin bilmediği derecede kaçak küçükbaş ve büyükbaş hayvan ve donuk et giriyor fiyatı ucuz fakat kontrolsuz yakında hastalık… Read more »

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
2
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x