‘Etler kesinlikle çiğ tüketilmemeli’


kavurma

 

 

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, vatandaşları Kurban Bayramı’nda etleri çiğ veya az pişmiş olarak tüketmemeleri konusunda uyardı.
İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, vatandaşları Kurban Bayramı’nda etleri çiğ veya az pişmiş olarak tüketmemeleri konusunda uyardı.

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Biriminden yapılan açıklamada, Kurban Bayramı’nda şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketiminin de arttığı aktarıldı.

Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, mide ve şeker hastalığı gibi rahatsızlığı bulunan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiği ifade edilen açıklamada, etin sindirimi zor olan besin olduğu kaydedildi.

Yeni kesilen hayvanların etlerindeki sertliğin, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açtığı, bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişilerin kurban etini hemen tüketmemeleri uyarısında bulunulan açıklamada, etlerin buzdolabında birkaç gün bekletildikten sonra haşlama veya ızgara yöntemiyle pişirilerek tüketilmesi gerektiği belirtildi.

Az ve sık beslenmeli

Etlerin yağda kızartılmasından uzak durulması gerektiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, bayramda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır. Et tüketiminin yanı sıra bayram ziyaretinde yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uyulmalı, besin çeşitliliği sağlanmalı, tatlı tüketiminde şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Az ve sık beslenmeli, ara öğün yapmaya dikkat edilmelidir. Öğünlerde et tüketiliyorsa yanına mutlaka C vitamininden zengin salataya da yer verilerek demir emilimi desteklenmelidir. Günlük 10-12 bardak su tüketimine dikkat edilmeli, fiziksel aktivite ihmal edilmemelidir.”

DİĞER HABERLER
Tüketici Güven Endeksi, Ağustos 2015

Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yönteminin çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemesi gerektiği belirtilen açıklamada, “Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Et yüksek ateşte pişirilirse ısı yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75 ºC olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır. Hayvanlardan insanlara bulaşan zoonoz gibi hastalıklardan korunmak için hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası gereken hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir.” ifadelerine yer verildi.

Kurban etlerinin birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetinde derin dondurucuda saklanması gerektiği kaydedilen açıklamada, bu şekilde hazırlanan etlerin buzlukta eksi 2 derecede birkaç hafta, eksi 18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabileceği belirtildi.

Sağlık problemi olmayanların uygulayabileceği diyet listesine de yer verilen açıklamada, şu bilgiler yer aldı:

“Kahvaltı, az yağlı peynir, haşlanmış yumurta, esmer ekmek, zeytin ve söğüş sebze. Ara öğün, meyve veya az yağlı süt veya yoğurt. Öğle, ızgara veya haşlama et bol salata, ayran, esmer ekmek veya çorba. Ara öğün meyve veya az yağlı süt veya yoğurt. Akşam, susuz etli sebze yemeği, esmer ekmek/pilav veya makarna, ayran/cacık veya yoğurt. Ara öğün meyve veya az yağlı süt veya yoğurt.”

DİĞER HABERLER
Kaçak ve yasa dışı avcılığa son;ARAMA-1 denize indiriliyor!..

7 Eylül 2016. 14:55
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x