Etlik Piliçlerde Pododermatitis
Kemal ALTINTAŞ
Et tavuklarinda(Broiler) Pododermatitis. Et tavuklarinda gözlemlenen Pododermatitis bir çok kuzey Avrupa ülkesinde, özellikle Danimarka, İsvec, Norveç, Almanya, Hollanda ve İngiltere’deki kanatlı mezbahanalerinde yapılan refah kontrollerinde bir indikator(gösterge) olarak kullanılır.
Kesimhaneye gönderilen her tavuk kümesinden 2 X 50 tavuk ayağı kesimhanede devletin resmi veterineri ya da teksnisyeni tarafından kontrolu yapılır ve pododermatitis lezyonlarının derecesine göre her tavuk ayağı ya 0, ya 1/2 yavda 2 puana tabi tutulur. Toplam 100 tavuk ayağındaki puana toplamı kanunda belirtilmiş olan limit puanı geçtiğinde o üreticiye karşı bir takım cezai yaptırımlar uygulandırılır. Bu kontrol Aynı zamanda 2009 yılında Avrupa birliği üye ülkeleri için geçerli olan kanun düzenlemesinde yer almaktadır.
Pododermatitis et tavuklarında hayvanların barındığı ahırdaki bir takım faktörlerin negativ yöne kayması sonucu oluşmaktadır. Örneğin kümeste tavukların gezindiği altlğın kuru olmaması, altlığın kalitesi ve miktarı, gerekli olan ışık programının pratikte uygulanmasındaki aksaklıklar, havalandırmanın optimal düzeyde olmaması, kullanılan yemin protein içeriğinin fazla olması, kümesteki m2 ye fazla tavuk konulması, tavuklarda Coccidios, Infektiyoz Bronşitis, Gumboro , Coli infeksiyonları gibi hastalıkların bulunması, sulukların aşınmış olması, civcivlerin kümese konmadan öncesi taban zeminin yeterince ısıtılmamış olması, yine kümesteki ısının yeterli olmaması, altlığı nemli kılar ve kümeste oluşan amonyak gazı tavukların ayak tabanlarını tahriş eder ve pododermatitisin oluşmasına zemin hazırlar.
Bazı durumlarda ayaklarda oluşan bu lezyonlar bakteriyel enfeksiyonlarla komplike bir hal alır. Yapılan bilimsel çalışmalarda tavukların ayaklarındaki pododermatitis olguları, özellikle 2 puana tabi olan tavukların acı çektiği, yürümede güçlük çektikleri ve onların yeme ve súya erişmesinde güçlüklere sebep olduğu tespit edilmiştir.
19 Nisan 2014. 10:17