FAO Gıda Fiyat Endeksi Haziran’da sabit kaldı


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün hazırladığı bugün yayınlanan raporuna göre, küresel gıda fiyatları Haziran ayında sıra dışı bir şekilde geriledi. Bu gerileme mısır tekliflerinde önemli bir artış olmamasına rağmen süt ürünleri ve bitkisel yağların fiyatlarının düşmesinden kaynaklandı. Bu azalmadan dolayı küresel gıda fiyatları bir yıl önceki seviyesine çok yaklaştı.

Yaygın olarak satılan gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişikliklerini izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, Mayıs ayına göre yüzde 0.3 puan düşüşle Haziran ayında ortalama 173 puan seviyesine geldi.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi Haziran ayında yüzde 6.7 arttı. Bu artışın sebebi olarak Amerika Birleşik Devletleri’ndeki mısır ihracı için mal sağlayan tedarikçilerin mısır fiyatlarını artırmasından kaynaklandı. Diğer taraftan bu durum buğday fiyatlarını da etkiledi. Pirinç fiyatları genel olarak istikrarlıydı.

Haziran ayında FAO Şeker Fiyat Endeksi bir önceki aya göre yüzde 4.2 oranında yükseldi. Bu durum, Brezilya Real’inin ABD Doları karşısında değer kazanmasından kaynaklandı.

Buna karşılık, peynir ve tereyağına olan zayıf talepten dolayı, FAO Süt Fiyatı Endeksi yüzde 11.9 azalarak son beş ayda ilk defa düştü.

FAO Sebze Fiyat Endeksi ay boyunca yüzde 1.6 azalırken, palm yağ ve soya yağı fiyatları, hem durgun küresel ithalat talebinin yüksek küresel tedarik beklentilerinin gerisinde kalmasıyla düşüş yaşadı.

DİĞER HABERLER
Gelişen Türkiye, üyeliği kapan Hırvatistan

FAO Et Fiyat Endeksi, Doğu Asya’dan sığır, domuz ve kümes hayvanı etlerine Afrika Domuz Ateşi‘nin yayılmasından dolayı yerli üretim eksikliklerini dengelemek amacıyla oluşan güçlü ithalat talebinden dolayı Mayıs ayındaki düzenlenmiş değerinden yüzde 1.5 oranında arttı.

Yeni Tahıl Talepleri

FAO ayrıca bugün Tahıl Arz ve Talep Özeti‘ni yayınladı ve 2019 için dünya çapındaki üretim tahminlerini 2 685 milyon ton olarak değiştirdi. Bu, 2018 yılından yüzde 1.2’lik bir artışa işaret ediyor ve bu yılki büyümenin büyük miktarda buğday üretiminden kaynaklanması bekleniyor.

Dünya çapında buğday üretiminin 2019’da, Hindistan’daki rekor üretimin etkisiyle, yüzde 5.6 oranında artarak yaklaşık 771 milyon tona ulaşması beklenmektedir. Buna karşın, Afrika, Çin ve özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı bölgelerinden kaynaklanan zayıf beklentiler nedeniyle, küresel kaba taneli tahıl üretiminin bu yıl 1 398 milyon tona düşmesi bekleniyor. Dünya pirinç üretiminin 2018 yılı seviyesine yakın olan 516 milyon ton olduğu tahmin edilmekte.

2019/2020’deki dünya tahıl kullanımının, bir önceki yıla göre yüzde 1.0 artışla 2 708 milyon tonu aşması öngörülüyor. Buğday ve pirinç kullanımının ise mısır kullanımından daha hızlı artması bekleniyor.

FAO, 2020 sezonunun kapanışındaki dünya tahıl stokları tahminini, açılış seviyesinin yüzde 3.2’sinin altına çekerek 828 milyon tona indirdi. Düşüşün çoğu Çin ve ABD’de yoğunlaşan mısır stoklarında beklenen yüzde 12.4’lük bir daralmadan dolayı gerçekleşti. Küresel buğday stoklarının yüzde 4.5 oranında artması beklenmekte. Genel olarak, tahılların stok kullanım oranı, 2019/2020 dönemi için nispeten yüksek bir yüzde olan 29.6 seviyesinde kalmalıdır. Tahıllarda dünya ticaretinin yüzde 2.0 oranında artarak 415 milyon tona yükselmesi ve buğday ticaretinin neredeyse iki katına çıkması bekleniyor.

DİĞER HABERLER
TVHB: Gıda üretimi planlı yapılmalı, üzerindeki menfaat oyunlarına fırsat verilmemelidir.

4 Temmuz 2019. 21:15
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x