FAO Gıda Fiyat Endeksi sabit kalmaya devam ediyor


Küresel gıda fiyatları, düşük şeker fiyatlarının, bitkisel yağ ve et için artan kotasyonlarının dengelenmesiyle Eylül ayında sabit kaldı.

FAO Logo

Yaygın olarak satılan gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişikliklerini izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, Ağustos ayına nazaran, 2018’in aynı ayından yüzde 3.3’lük bir artışla Eylül ayında 170 puan ortalamasında seyretti.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi, mısır fiyatları düşerken buğday fiyatlarının artmasıyla sabit kaldı. Uluslararası pirinç fiyatları Filipinler ve Nijerya’daki politikaların belirsizliği ve ağır ithalat talebi sebebiyle düşüş gösterdi.

FAO Bitkisel Yağ Endeksi bir yıldan uzun süre sonra yüzde 1.4 ile en yüksek seviyeye çıktı. Yükselişin ana sebebi için Hindistan ve Çin’den gelen palm yağı ithalatı ve Avrupa Birliği ülkelerinde biyoyakıt sektöründe kullanılan kolza yağına olan güçlü talep gösteriliyor. Öte yandan, soya ve ayçiçeği yağı fiyatları ise düşüş yaşadı.

FAO Şeker Fiyat Endeksi bol stok beklentileri, tedarik eğilimleri ve Brezilya’da etanolün üretiminde kullanılan şekerkamışı talebindeki düşüş sebebiyle Ağustos ayından itibaren yüzde 3.9 geriledi.

FAO Süt Fiyat Endeksi, düşüş yaşayan peynir ve tereyağı fiyatlarının süt tozundaki yüksek kotasyonlarla dengelenmesiyle yüzde 0.6 düşüş gösterdi.

FAO Et Fiyat Endeksi, Çin’den gelen yoğun ithalat talebiyle yüzde 0.8 yükseldi. Dünya’nın en büyük piyasası olan Çin’de domuz eti fiyatları, Avrupa’da artan ihracat arzının uluslararası piyasalarda domuz eti fiyatlarının düşüş yaşamasına neden olarak Ağustos’ta yüksek seviyelerde kaldı.

DİĞER HABERLER
Küresel gıda fiyatları Kasım’da yükseldi

Güncel tahıl tahminleri

Aynı zamanda bugün yayınlanan Tahıl Arz ve Talep Özeti‘ndeki FAO’nun küresel tahıl üretimi tahmini, geçen yıldan yüzde 2.0 artışla, bu yıl 2 706 milyon tona ulaşacağını öngörüyor.

Çin, Hindistan, Filipinler ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kuru hava ve pirinç üretimi için azalan tahminler, Avustralya’daki buğday hasadına da kesinti şeklinde yansıdı. Bu arada, FAO küresel iri taneli hububat üretimi tahminlerini, Brezilya ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki arpa üretimi ve daha iyi mısır ihtimalini içeren görünümü baz alarak yükseltti.

Önümüzdeki sene için küresel tahıl kullanımının, geçen ayın tahminlerine göre azalmış olsa da, 2 714 milyon ton ile rekor yükseklikte olacağı tahmin ediliyor. Küresel tahıl stoklarının, açılış seviyelerinden yüzde 2.0 düşüşle, 2020 mevsim sonu itibariyle 850 milyon tona ulaşması bekleniyor. Küresel buğday envanterlerinin, Çin’deki keskin düşüşe bağlı mısırdaki önemli gerileme ile yüzde 1.6 büyümesi bekleniyor.

FAO, tahıla dair 2019/20 küresel ticaret tahminini 415 milyonda tutmaya devam ediyor. Küresel buğday ve pirinç ihracatının yeniden yükselmesi öngörülürken, iri taneli hububatlar için ise düşmesi bekleniyor.


3 Ekim 2019. 13:28
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x