Fide Üretiminde 2’nci Sıradayız
Fide Üreticileri Alt Birliği (Fidebirlik) tarafından Seferihisar’da, ‘Fide Üretim Sürecinde Karşılaşılan Sorunlar ve Yasal Düzenlemeler’ konulu bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte konuşan İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, İzmir’in fide üretiminde Antalya’dan sonra 2’nci sırada yer aldığını söyledi.
İl sınırları içinde ‘Fide Üretici Belgesine’ sahip 23 üretici bulunduğunu ifade eden Güldal, 23 üreticiye ait toplam üretim alanının 232 dekar, yıllık fide üretiminin ise 352 milyon adet olduğunu sözlerine ekledi.
Fide üretimi yapmak isteyen üreticilerin 5533 sayılı Tohumculuk Kanununa göre Alt Birliğe üye olmak zorunda olduğunu hatırlatan Güldal, İzmir’de 16 üreticinin Fidebirlik’e üye olduğunu, 7 üreticinin de üyelik başvurularının sürdüğünü belirtti.
Kayıt dışı üretim ile mücadele sürecek
Fide üreticilerinin en büyük sorunlarından birinin merdiven altı diye tabir edilen kayıtsız üretim olduğunu ifade eden Güldal, hem haksız rekabet açısından hem de bitki sağlığı açısından İl Müdürlüğü olarak kayıt dışı ile mücadelenin sürdüğünü kaydetti. Güldal konuyla alakalı olarak; “İl Müdürlüğü olarak önümüzdeki günlerde İlçe Belediyelerine tekrar yazı yazarak fide üreticilerinin pazara sokulması ve sokaklarda tezgah açmalarını engellemelerini isteyeceğiz” dedi.
Fidebirlik’e kayıt aşamasında küçük-büyük işletme ayrımı yapılmadan tek bir fiyat belirlenmesinin yerine üretim alanına göre giriş aidatı alınabileceği önerisini getiren Güldal ayrıca, satış fiyatları üzerinden alınan binde 3’lerin düşürülmesi ve yıllık aidatların düşük tutulmasını istedi.