“Fıkra Gibi Kanun” Çok Can Yakacak


Temmuz ayında büyük bir bölümü yürürlüğü girecek Türk Ticaret Kanunu Teke Tek’te masaya yatırıldı

Habertürk TV’de Fatih Altaylı’nın hazırlayıp sunduğu ‘Teke Tek’ programında Temmuz ayında büyük bir bölümü yürürlüğe girecek Türk Ticaret Kanunu masaya yatırıldı. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, “Bir yıl olmasına rağmen çok kişi böyle bir yasanın varlığından habersiz. Kanunda çok ciddi hatalar var. Bunlardan bazıları iş çevrelerini ürkütüyor. Mevcut şekliyle bu kanun uygulanırsa hapse girmeyen işadamı kalmaz” dedi. Programın diğer konuğu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Erdoğan Moroğlu ise, “50 yıllık ticaret kanunumuzun sistematiği bozuk ve yetersizdi. Yeni kanunun sistematiği neredeyse eskisini aratacak duruma geldi. Dışarıdan yapılan uyarılara fazla itibar edilmedi. Şirket kuranı sıkboğaz etmemek lazım” diye konuştu.

KIZILOT: “BU YASA YETERİNCE TARTIŞILMADI”

Programın konuklarından Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Başkanı Prof. Dr.Şükrü Kızılot, “Bu yasa yeterince tartışılmadı. Hatta 1 yıl olmasına rağmen çok kişi böyle bir yasanın varlığından bile habersiz. Eğitimli kişilerin dahi çoğunun böyle bir yasanın varlığından haberi yok. Yasanın içinde çok teknik terimler var. Göze çarpan çok ciddi hatalar var. Bunlardan bazıları iş çevrelerini ürkütüyor. Mevcut şekliyle bu kanun uygulanırsa hapse girmeyen işadamı kalmaz. Genel bir tanım yapılmış. Taban da tavan da yok. Sınırsız bir cezalandırma var” dedi.

DİĞER HABERLER
Kullandığımız bitkisel yağın dörtte birini ancak üretebiliyoruz.

“BÖYLE BİR YASANIN VARLIĞINI HALK DAHA YENİ DUYUYOR”

Milletvekillerinden bazılarının dahi bu yasanın geçtiğinden haberlerinin olmadığını dile getiren Prof. Dr. Kızılot,”Eski yasa 50 yılı aşmıştı ve yenisinin yapılması kaçınılmazdı. Yapılan düzenlemelerin içinde çok güzel işler var.

Ama belli konular varki oralarda ciddi hatalar var. O noktalarda hassas davranıp ilgili uzmanlarla veya kamuoyuna açarak daha geniş tabanlı tartışmaya açılabilirdi. Böyle bir yasanın varlığını halk daha yeni duyuyor.

Milletvekillerinin bazıları ve komisyondaki bazı milletvekillerinin de bu yasanın geçtiğinden haberi yok” diye konuştu.

“KANUNDA FIKRA GİBİ MADDELER VAR”

Kanun’da fıkra gibi maddelerinde olduğunu söyleyen Kızılot şöyle devam etti: “Kanunda kendi şirketinden borç alma ile ilgili bir madde var. Bu inanılmaz bir şey. Hapse girmeyen bir kişi kalmaz. Bir şirket var ortada. Şirketin ortağına para lazım oldu ve aldı. Kanuna göre (Sen şirketinden para aldıysan buna faiz ödeyeceksin, yoksa başınız ağrır) deniliyor. Kendi şirketinden borçlanan 300 günden az olmayacak adli para cezasına çarptırılıyor.

Her aldığında bunu uygularsan evin yolunu bulamaz. 30 günde bunu ödeyemezse direkt hapis cezası. Amaç ne,üzüm yemek mi bağcıyı dövmek mi? Bir insanın başka gelirleri ve başka şirketlerin ortağı olabilir. Bir şirketten parasını alıp, ortağı olduğu ya da kendisine ait diğer şirkete koyabilir. Ya da bunları açıklamak zorunda değil.

DİĞER HABERLER
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Nisan 2015

İnsanın kasasında para muhafaza etmesi suç değil. Bunu duyanlar da hop oturup hop kalkıyorlar. Biz hemen şirketi kapatırız diyorlar. Bu şirketleşmeyi engeller.”

“KANUNDA ZORUNLU İNTERNET SİTESİ MADDESİ ABARTILMIŞ”

Kanunun bütün şirketlerin internet sitesi sahibi olması zorunluluğunu getirdiğini belirten Prof. Dr. Kızılot, “İnternet sitesi çok fazla abartılmış. Bütün şirketlerin internet sitesi olacak deniliyor. İnternet sitesi yoksa hem hapis, hem de para cezası. İnternet sitesinde çok şey istiyorlar. Şirketin finansal tabloları ve borçlarını yazmalarını istiyorlar.

Yöneticilere verdiği ücretleri yazacak. Sokaktaki adam da internete girdiğinde bunu görsün diyor. Sokaktaki adamın benim kasamla, bankadaki paramla ne işi var? Bir de ülkede anarşik sokak olayları oluyor. Hırsıza yol mu gösteriliyor? O zaman hırsız girsin internete hangi şirkette para var yok diye baksın. İş dünyası ile büyük ve küçük şirketler tedirgin. Hepsinin küçük veya büyük sırları var. Adam belki de borçlusundan tahsilatını yapmak için param yok diyecek. Dünyada internet olayı var ama bu denli detay yok” dedi.

PROF. DR. MOROĞLU: “YENİ KANUNUN SİSTEMATİĞİ NEREDEYSE ESKİSİNİ ARATACAK DURUMA GELDİ”

50 yıllık ticaret kanununun sistematiğinin bozulduğu ve yetersiz olduğunu söyleyen programın diğer konuğu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Erdogan Moroğlu, “Yeni kanun yapılırsa bu düzeltilebilir diye düşündük. Yeni kanunun sistematiği neredeyse eskisini aratacak duruma geldi. Dışarıdan yapılan uyarılara fazla itibar edilmedi. Eski kanunu yetersiz olduğu görülüyordu. 50 yıllık süre az değildi.

DİĞER HABERLER
Türkiye'den Rusya'ya ihracat yüzde 34 geriledi

Ömürlerinde ticaret kanunu görmemiş kişiler gazetelerde beyanetler verip bu kanunun bir an önce geçmesi gerektiği ve aksi tartidre ticaret hayatında olumsuzluklar olacağını açıkladı” dedi.

YENİ KANUN YAKLAŞIK 700 BİN ŞİRKETİ ETKİLEYECEK”

Yeni ticaret kanunun 100 bini ananom 550 bini limited olmak üzere yaklaşık 700 bin şirketi etkileyeceğini anlatan Prof. Dr. Moroğlu şunları söyledi: “Eksik olan bazı konular var. Bunları düzenlemek kolayda bunların altını doldurmak lazım. Adalet Bakanlığı ilk defa taslağı yayınladığı zaman ben eleştirdim. Kanunun 554. maddesinde denetimcinin kusurlu olduğunun ispatlanması lazım. Ama 553. maddede ise bunun tam tersi yönetim kurulu üyelerinin kusursuz olduklarını ispatlaması gerekiyor. Sözleşmenin tarafı olarak adeta kayırılmış vaziyette.”

“ŞİRKET KURANI SIKBOĞAZ ETMEMEK LAZIM”

Kanunun üç çeşit denetçi öngördüğünü ifade eden Prof. Dr. Moroğlu, “Bunlar işlem, özel ve genel denetçi. Ticaret kanununun bütününe baktığımızda denetçiye çok görev verilmiş. Kuruluşta, sermaye artırımında, birleşme bölümünde, fevkalade geniş yetkiler verilmiş. Denetim bakımından iyi sayılabilir. Bu seferde dozunu kaçırıp denetçiye fazla zemin vermiş oluyoruz .Buda şirketlerin rahat çalışmasını engelleyebilir. Bunun bir ölçüde düzeltilmesi işlem denetçiliği zorunluluğunun kaldırılması gerekir. Küçük anonim şirketlerde büyük maliyetler yaşatır. Şirket kuranı sıkboğaz etmemek gerekir” ifadelerini kullandı.

 


11 Ocak 2012. 15:15
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x