Fındıkçılar, devlet desteğini ‘haram’ diye almadı


13_3682519794
Ordu’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından fındık üreticisine dönüm başı 150 TL verilen ‘Alan Bazlı Gelir Desteği’ ödemelerine bin 500 üretici başvuru yapmadı. Bunlardan birçoğu, müftülüğün ısrarlı açıklamalarına rağmen ‘haram’ diyerek bu parayı istemedi

 

 

Fındıkçılar, devlet desteğini haram diye almadı

 

 

Ordu’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından fındık üreticisine dönüm başı 150 TL verilen “Alan Bazlı Gelir Desteği” ödemelerine bin 500 üretici başvuru yapmadı.
MÜFTÜ: HARAM DEĞİL, HELALDİR
Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı ve Ordu Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Akdeniz, yaptıkları araştırmada birçok üreticinin, “Bu parayı çalışmadan, boş yere alıyorum, devlete bir geri dönüşü olmayacak” diyerek ’haram’ olduğu düşüncesiyle desteklemeye başvurmadığını belirtti.
Ordu Müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu ise, “Devletimizin verdiği bu para helaldir, haram değildir” dedi.
2 Ekim tarihine kadar başvuruda bulunmayan üreticiler ise destekleme hakkını kaybedecek.
2009’DAN BU YANA VAR

 
FINDIKKKKGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla fındık üreticilerinin desteklenmesi amacıyla ’Alan Bazlı Gelir Desteği’ uygulaması başlatıldı. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilere 3 yıl boyunca dönüm başına 150 TL destekleme ödendi. 2012 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla dönümüne 150- 170 TL arasında değişen oranla desteklemeler 3 yıl daha uzatıldı. Ordu’dan bu yıl 109 bin fındık üreticisi destekleme için başvuruda bulunurken, yaklaşık bin 500 fındık üreticisi ise başvuru yapmadı.

 
MUHTARLAR DURUMU ARAŞTIRDI

 
Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı ve Ordu Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Akdeniz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Nisan ayında sona eren “Alan Bazlı Gelir Desteği” ödemelerinin yapıldığını, destekleme hakkı bulunan fakat başvuruda bulunmayan üreticilere de yeniden başvuru hakkı tanındığını söyledi. Desteklemeden faydalanmak için başvuruda bulunmayanların 2 Ekim tarihine kadar il ve ilçe Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü’ne başvurması gerektiğini hatırlatan Akdeniz şöyle konuştu:”İl müdürlüğünden muhtarlara, başvuruda bulunmayan çiftçilerimizi uyarmamız için gerekli açıklamalar gönderildi. Biz de sürecin 2 Ekim tarihine kadar uzatıldığını çiftçilerimize bildirdik. Köylerimizde muhtarlarımız destekleme duyurusunu yaptı. Fakat bir çok üreticimiz verilen bu paranın ’haram’ olduğu düşüncesini taşıyıp, bilinçli olarak hak etmesine rağmen başvuruda bulunmadığını söyledi. Bu yıl başvuruda bulunmayanların çoğunun önceki yıllarda da yine ’haram’ düşüncesiyle başvurmadığını öğrendik. Yine başvuruda bulunmayan üreticilerimizin bir kısmının da gurbette olması, vaktinde evraklarını tamamlayamamasından kaynaklanıyor. Biz duyurumuzu yaptık, başvuruda bulunanların hesabına ilgili bakanlık parayı yatıracak.”

DİĞER HABERLER
Sahte peynir ve bal satanlar teşhir edildi

 
‘ASIL HARAM OLAN ŞU…’

 
Ordu İl Müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu ise devlet tarafından verilen desteklemenin haram değil helal olduğunu, fındık üreticilerinin de bu düşünceye kapılmadan paralarını rahatlıkla alabileceğini söyledi. Kendisinin de destekleme parası aldığını vurgulayan Kolukısaoğlu şunları anlattı:”Devletimizin gelir desteği, fon parası verdiği bu paraları almak caizdir, bunlar günah değildir. Devlet böyle bir karar veriyor, yani günah olan nedir? Mesela bir kişi üzerindeki yeri mülkü oğluna veriyor kendini fakirleştiriyor. ’Ben fakirim’ diyor maaş alıyor. Budur yanlış olan. Yeri 10 dönümse 20 dönüm gösteriyorsa aldatma vardır. Bu haram olur. Ama tapuda 10 dönüm yeri vardır zaten onu verir, 10 dönüm parası helaldir. Böyle düşünenler varsa bu para helaldir, haram değildir.”

 
ORDU’DA 150 BİN TON FINDIK ÜRETİMİ

 
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa Sağlam ise Ordu’da yaklaşık 227 bin hektarlık alanda 150 bin ton fındık üretimi gerçekleştirildiğini söyleyerek şu bilgileri verdi:”Ordu’da 109 bin 500 fındık üreticisi var. Çeşitli sebeplerle süresi içinde yapılmayan başvurular için üreticilerimize Bakanlığımız ek müracaat hakkı verdi. Yaklaşık bin 500 üreticimizin başvuru yapmadığını tespit ettik. Bununla ilgili duyurularımızı yaptık, muhtarlarımızla konuyu paylaştık. 2 Ekim’e kadar başvuruda bulunanların evraklarını işleme koyacağız. Bakanlığımız kendilerine dönüm başına 150 lira ödemeyi banka hesap numaralarına yatıracak.”

DİĞER HABERLER
Beyaz Saray'ın eski aşçıbaşısı ölü bulundu

 
Musa Sağlam, geçen yıl ’Alan Bazlı Gelir Desteği’ ödemesi için başvuruda bulunan 108 bin 500 çiftçiye ise dönüm başına 150 liradan toplam 240 milyon TL ödeme yapıldığını söyledi.
Nedim KOVAN/ ORDU,(DHA)

 

 

Türkiye’de fındık açığı yaşanmayacak

 

 

Türkiye’de bu yıl fındık ihtiyacında açık olmayacağı tahmin ediliyor.

 

 

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, 2013 ürünü fındık rekoltesi ile eldeki stokların, Türkiye’nin bu sezon ihracat ve iç tüketim ihtiyacını rahatlıkla karşılayacağını söyledi.

 

 

Gürsoy yaptığı açıklamada, Türkiye’nin geçen sezon 300 bin tonun üzerinde fındık ihracatı gerçekleştirerek Cumhuriyet tarihinin rekoruna imza attığını anımsattı.

 

 
İhracat miktarında yakalanan başarının İtalya ve Gürcistan’da fındık rekoltelerinin düşük gerçekleşmesi ile Türkiye’de fındık fiyatlarının makul seviyede olmasından kaynaklandığını ifade eden Gürsoy, “Türkiye geçen sezon 300 bin tonun üzerinde fındık ihraç etti. Cumhuriyet tarihinde ilk defa yakalanan bir rakamdır ancak her sene aynı rakam olacak diye bir garanti yok. Çünkü geçtiğimiz sene Türkiye biraz da şanslıydı. İtalya ve Gürcistan’da fındık yoktu. Kaliteleri çok bozuktu. Tüm talep bu nedenle Türkiye’ye yönlendi. Fiyatlar da makuldü. O kadar çok yüksek fındık fiyatı yoktu. Dolayısıyla Türkiye’ye talep patlaması oldu” dedi.

 

 
“Fındık ihracatı bu sezon 260 bin ton seviyelerinde gerçekleşebilir”

 

 
Gürsoy, fındık ihracatında bu sezon düşüş beklediklerini aktararak, “Bu sene İtalya ve Gürcistan’da mahsul iyi. Dolayısıyla bu durum ihracatımızı olumsuz etkileyecektir. Türkiye’nin fındık ihracatının 260 bin ton seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Narda arz fazlası fiyatları düşürdü

 

 
Bazı çevrelerin, Türkiye’nin fındık rekoltesinin 500 bin tonun altında gerçekleşeceği, buna bağlı olarak fındık sıkıntısı yaşanacağı yönünde açıklamalarının olduğunu kaydeden Gürsoy, bu iddianın doğru olmadığını ve herhangi bir sorunun yaşanmayacağını aktardı.

 

 
Gürsoy, şöyle devam etti:

 

 
“2013 ürünü fındık rekoltesi ile eldeki stoklar, Türkiye’nin bu sezon ihracat ve iç tüketim ihtiyacını rahatlıkla karşılayacak. Bu sezon fındık ihracatının 260 bin ton civarında olmasını bekliyoruz. Bu da ihracat için 520 bin ton fındık gerektiği anlamına geliyor. Bu sene en az 100-110 bin ton da iç tüketimde gerekli. Bu hesaplardan yola çıkarsak Türkiye’de ortalama olarak 630-640 bin ton fındık ihtiyacı doğacaktır. Türkiye olarak bu ihtiyacı mevcut fındık rekoltesi ve elimizdeki devreden stoklarla rahatlıkla karşılayacak durumdayız. Türkiye’de söylendiği gibi 500 bin tonun altında fındık yok. Çok daha fazla fındık var. Bu sene fındık açığı yaşanmayacak.”

 

 
“Türkiye 700 bin ton fındığı satabilecek kabiliyete geldi”

 

 
Gürsoy, geçmiş yıllarda yüksek rekolte oluştuğunda Türkiye’de ciddi sorunların yaşandığını ancak artık 700 bin tonluk rekoltenin kolaylıkla eritilebilir hale geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:”Artık Türkiye 600-700 bin ton fındığı satacak kabiliyete geldi. 650-700 bin tonluk fındık rekoltesi Türkiye için korkulacak bir rakam olmaktan çıktı. Bunun ardındaki en büyük sebep de serbest ticarettir. Çünkü Avrupalı şuna inanıyor, artık arz talebe müdahale edilmeyecek, serbest piyasada fiyat oluşacak. Bunu görenler fındığa yatırım yapmaya başladı.”

 


24 Eylül 2013. 17:35
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x