Fiyatı artık “çerez parası” değil


malatya pazari copy

 

“Çerez parası” tabiri kuruyemiş fiyatları için geçerliliğini yitirdi. Kayısıdan, ayçiçeğine, Antep fıstığından leblebiye kadar bütün kuruyemiş fiyatları son yıllarda hızla arttı

 

 

İZMİR – Kuruyemiş fiyatları 2009 yılından bu yana sürekli artıyor. Fiyat artışlarıyla birlikte, “Çerez parası” tabiri kuruyemiş fiyatları için geçerliliğini yitiriyor.

 

Sektör temsilcileri, kuruyemiş fiyatlarının 2009 yılından bu yana sürekli arttığını, son 1 yılda en fazla fiyat artışının dut, ceviz içi, Antep fıstığı, kuru kayısı, fındık içi, kuru incir başta olmak üzere tüm ürünlerde yaşandığını söylüyor.

 

İşte çerez fiyatlarında görülen artış:

 

Dut yüzde 200’ün üzerinde artışla son bir yılda fiyatı en fazla artan çerez türü oldu. Geçen yıl ekim ayında perakende fiyatı 6-8 lira olan dut, bu yıl 25-30 liradan satılıyor. Aynı dönemde ceviz içi ve bademin fiyatı 30-35 liradan 40-50 liraya, Antep fıstığı 30-34 liradan 50-60 liraya, kuru kayısı ise 12-15 liradan 50-55 liraya yükseldi. 22-26 lira olan fındık içi 50-60 liraya, 9-12 lira olan incir 24-30 liraya çıktı.

 

Kabak çekirdeğinin fiyatı 30 liraya yükseldi

 

Türkiye’nin her bölgesinde yetişen ayçiçeğinin fiyatı geçen yılın ekim ayına göre 2 lira artarak 8-10 liradan 10-14 lira oldu. Bu dönemde kabak çekirdeğinin kilogramı 20-24 liradan 30 liraya, leblebi (beyaz ve sarı) 8-10 liradan 12-14 liraya, yer fıstığı ise 10-12 liradan 14-18 liraya yükseldi.

DİĞER HABERLER
Hazır Kıyma Almayın....!

 

TÜKSİAD Başkanı Çaputçu:

 

 İthal ürünlerdeki artışın nedeni dövizin artması

 

Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çaputçu, fiyat artışlarının arz talep dengesinden kaynaklandığını söyledi. Kuruyemişin tarımsal ürün olduğuna dikkati çeken Çaputçu, ürün rekoltesinin iklim şartlarına bağımlı olduğunu ifade etti.

 

Geçen yıl yaşadıkları üretim darlığının bu sezon da kuraklık ve don gibi doğa olaylarına bağlı olarak devam ettiğini kaydeden Çaputçu, “Fiyatlar arz talep dengesinden kaynaklanıyor. Tüketim artarken, üretim iklim şartlarının etkisiyle geriliyor. İthal ürünlerde dövizin artmasından dolayı artış var” dedi.

 

Pazar hacmi 3.6 milyar dolar

 

Kuruyemiş ürünlerinin son yıllarda çeşitli hastalıklara iyi geldiği ve vücut direncini artırdığı yönündeki haberlerin tüketimi artırdığını belirten Muammer Çaputçu, Türkiye kuruyemiş pazarının 3.6 milyarlık bir hacme ulaştığını ifade etti. Çaputçu, şunları söyledi:

 

“Ceviz, badem, Antep fıstığı, yer fıstığı, fındık. incir gibi kuruyemiş ürünlerinin son yıllarda bazı hastalıklara iyi geldiği yönünde yapılan haberler tüketimi artırdı. Kişi başına tüketimde resmi bir veri elimizde yok ancak her yıl artıyor. Türkiye’de tüketimi en fazla olan kuruyemiş ayçekirdeğidir. Yıllık 100 bin ton civarında ayçekirdeği tüketimi var. Bunun ardından yer fıstığı geliyor. Türkiye’de yılda 3.6 milyar dolarlık kuruyemiş tüketiliyor.”

DİĞER HABERLER
İptal Edilen Okul Sütü İhalesi Yarın

 

İzmir Ticaret Odası Kurutulmuş Meyve ve Çerezler Grubu Meslek Komitesi Meclis Üyesi Turgut Yemişçi, kuruyemiş ürünlerinin tamamında yaşanan fiyat artışının ürün rekoltelerinde yaşanan düşüşten kaynaklandığını söyledi. Yemişçi, “Kuruyemişte fiyat artışı spekülatif değildir, tamamen üretim miktarıyla ilgilidir. Ürünlerin rekoltelerinde ciddi düşüş var” dedi.

 

Ağaçta yetişen kuruyemiş türlerinin tamamının bu yıl don olayı ve olumsuz hava koşullarından etkilendiğine dikkati çeken Yemişçi, bazı ürünlerde fiyat artışlarının devam edeceğini kaydetti. Ceviz ve bademde yerli üretimin tüketime yetmediğini ifade eden Yemişçi, Ukrayna, Şili ve ABD’den ithalatla talebin karşılandığını dile getirdi. Yemişçi, Antep fıstığında ithalatın yasak olduğunu, sınır ticaretiyle Türkiye’ye İran ürününün geldiğini kaydederek, “Bu yıl ki mahsul çok zarar gördü. Hemen hemen bütün kuruyemiş türlerinde düşük olan rekolte fiyatlara yansıdı. İncir, kayısı, fındık içi gibi ürünlerde fiyat artışı devam edebilir” diye konuştu.

 

En fazla artış; kuru dut, kuru kayısı ve kuru incirde

 

İzmir’de kuruyemiş sektöründe faaliyet gösteren Mesut Çetinoğlu ise fiyatların son 5 yıldır yükselme eğiliminde olduğunu, bu yıl en fazla artışın kuru dut, kuru kayısı ve kuru incirde yaşandığını söyledi. Geçen yıl ekim ayında toptancı fiyatı 17 lira olan Antep fıstığının bu yıl 40 liradan, 6 lira olan kuru kayısının 25 liradan 13 lira olan fındık içinin 29 liradan satıldığını belirten Çetinoğlu, perakende fiyatlarının şehir şehir değişiklik gösterdiğini dile getirdi.

DİĞER HABERLER
Fındık üreticileri çıkmazda

 

Perakende çerez fiyatlarında son bir yıllık artış (kilogram-lira)

 

Ürün                 Ekim 2013            Ekim 2014 

 

   Ceviz içi             30-35                    40-50 

 

   Badem                 35-40                   40-50 

 

   Antep fıstığı        30-34                   50-60 

 

   Fındık                  22-26                  50-60 

 

   Ayçekirdeği           8-10                   10-12 

 

Kabak çekirdeği    20-24                   24-30 

 

   Kuru kaysı             12-15                  50-55 

 

   Leblebi                   8-10                    12-14 

 

   Yer fıstığı               10-12                   14-18 

 

   İncir                         9-12                    24-30 

 

   Dut                           6-8                     25-30 

 

 

 AA  

 


31 Ekim 2014. 13:25
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x