‘GDOlu Gıdalarda Mülkiyet Hakkı’ Paneli


Anadolu İrfan Otağı’nın tertiplediği GDO’LU GIDALARDA MÜLKİYET HAKKI (Anadolu’daki Bitki ve Hayvan Varlığımız, Vatan ve “GDO” Etkileşimi) Paneli Prof.Dr.Yavuz Sezen’in oturum başkanlığında Altunizade Kültür Merkezi Konferans Salonu Üsküdar / İSTANBUL ‘da yapıldı.

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz SEZEN‘in yönettiği panelin diğer konuşmacıları İstanbul Üni. Veteriner Fak. Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özge ARUN, Tübitak MAM Gen Mühendisliği Enstitüsü‘nden Doç. Dr. Tijen OĞRAŞ, İstanbul Tarım İl Müdürü Ahmet KAVAK ve Tüketiciler Birliği Genel  Başkanı Nazım KAYA oldu.
 
‘GDOlu Gıdalarda Mülkiyet Hakkı’ Paneli

İstanbul İl Tarım Müdürü Ahmet Kavak, ‘Bugün sizin geliştirdiğiniz tohumu sizden sonra çocuklarınıza da miras bırakacak duruma geldik’ dedi. Kavak, Anadolu İrfan Otağı Derneğince Üsküdar Belediyesi Altunizade Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘GDO’lu Gıdalarda Mülkiyet Hakkı-Anadolu’daki Bitki ve Hayvan Varlığımız, Vatan ve GDO Etkileşimi’ konulu panelde yaptığı konuşmada, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) konusunda, Türkiye’nin biyo güvenlik çeşitliliğini korumak amacıyla yapılmış bazı mevzuatlarolduğunu söyledi.

Dünyada gelişen teknolojilerin takip edilmesi gerektiğini belirten Kavak, Türkiye’de mart ayında Biyo Güvenlik Yasası’nın çıktığını, bundan sonra ithal olarak ülkeye girecek ürünlerin riskleri konusunda analiz yapılacağını ve belirlenen oranın üstünde çıkarsa ürünlerin etiketlerine GDO’ludur ibaresinin ekleneceğini anlattı. Türkiye’de Tohum Tescil ve Sertifikasyonla ilgili mevzuatın bulunduğuna da dikkat çeken Kavak, ‘İşte bu yüzden bu gün tohum tescili ve tohumun geliştirilmesi üzerine büyük çalışmalar yapılıyor. Bugün sizin geliştirdiğiniz tohumu sizden sonra çocuklarınıza da miras bırakacak duruma geldik ‘ diye konuştu. Türkiye’de tohum konusunda ‘İsrail’den alınıyor’ şeklinde bir düşünce bulunduğunu dile getiren Kavak, ‘Doğa boşluk götürmez, siz sahip çıkmazsanız, siz çalışmazsanız birileri çalışır. Ama burada önemli olan bunların abartılı bir şekilde verilmesi ve bu güne kadar yapılmamış çalışmaların neden yapılmadığının ortaya konmaması. Son 3-4 yıldan beri yapılan çalışmalar artık semeresini veriyor. Yani lisans hakkı ile ilgili yapılan çalışmalardan sonra yeni tohum geliştirme çabaları verilmeye başlanıyor. Ülkemiz genelinde gerek meyve sebzede, gerekse hububatta yerli tohum oranı katlayarak artıyor’ dedi.

DİĞER HABERLER
Tarım Arazileri Miras Yoluyla Bölünmeyecek

Ahmet Kavak, İstanbul İl Tarım İl Müdürlüğü olarak 2010 yılında kentte 52 binden fazla, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının da Türkiye genelinde 350 binin üzerinde denetim gerçekleştirdiğini söyledi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya da, Türkiye’de gıda konusunda ciddi sıkıntılar bulunduğunu ifade ederek, ‘Ekmek parası için çalışıyoruz ama ekmeği alıp yemeye korkuyoruz. Bu gün Türkiye’de doğal olarak gördüğümüz gıdalar bile denetimden uzak. GDO’lu ürünlere izin verildiğinde, yeni hastalıklar ortaya çıkabilir. Türkiye’deki 3 bin 800 bitki örtüsü de bu yolla kaybolup gidebilir’ şeklinde konuştu.

İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özge Arun ise, GDO’lu ürünlerin ekiminin ilk olarak 1997 yılında ortaya çıktığını belirterek, 13 yılda ekilen alanın dünya üzerinde 80 kat artış gösterdiğini söyledi. 2009 yılında dünyada GDO’lu ürün ekilen alanın 134 milyon hektar olduğunu ifade eden Arun, 25 ülkede de GDO’lu tohumların ekildiğini anlattı. Arun, GDO’nun görsel olarak tespit edilemeyeceğini vurgulayarak, bir üründe GDO’lu olup olmadığını değişik metotlarla üründeki yabancı verilmiş proteine ve gene bakarak tespit edilebileceğini söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık da GDO’nun çok geniş bir kavram olduğunu, Ziraat Mühendisleri Odası olarak tohumlardaki GDO’ya kaşı olduklarını söyledi.

DİĞER HABERLER
TMO'nun görev zararlarını Hazine karşılayacak

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık 12 Aralık 2010 günü yapılan GDO’lu Gıdalarda Mülkiyet Hakkı paneline katılarak önemli açıklamalarda bulundu.

Üsküdar Belediyesi Altunizade Kültür Merkezinde düzenlenen panelde bir konuşma yapan Ahmet Atalık canlı varlıkların patentlenmesinin tarihçesi, GDO tohumla yapılan tarımda şirketlerin finanse ettiği lobistlerin oluşturdukları bilgi kirliliği, GDO‘ların gerçek yüzü, ülkemizdeki biyogüvenlik mevzuatının eksikleri ve Anadolu‘nun biyoçeşit zenginliği konularını içeren bir sunum yaptı.

 Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz SEZEN‘in yönettiği panelin diğer konuşmacıları İstanbul Üni. Veteriner Fak. Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özge ARUN, Tübitak MAM Gen Mühendisliği Enstitüsü‘nden Doç. Dr. Tijen OĞRAŞ, İstanbul Tarım İl Müdürü Ahmet KAVAK ve Tüketiciler Birliği Genel  Başkanı Nazım KAYA oldu.


15 Aralık 2010. 11:37
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x