GDO’lu İthal Edilen Somon Balığına Dikkat…!


GDO’LU SOMON BALIĞI İTHALATI İÇİN UYARI

Yurtdışından ithal edilen somon balığı ile ilgili bir açıklama yapanProf. Dr. Adem Tekinay, GDO’lu somon balığının ithalatı konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

ABD’de, genetiği değiştirilerek normalden iki kat hızlı büyümesi sağlanan somon balığının tüketime sunulması girişimine ilişkin, ”Bana bir şahıs olarak, ‘siz çocuğunuza bu GDO’lu somonu yedirir misiniz?’ diye soracak olursanız, ben bunu yedirmem” dedi. Tekinay, GDO’lu ürünlere karşı dünyada tartışmaların devam ettiğini ve şu an Türkiye’nin gündeminde olmayan GDO’lu somon balığının ithalatı konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Dünyada kullanılan soya fasulyelerinin büyük çoğunluğunun ABD ve Güney Amerikada üretilerek dünyaya ihraç edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Tekinay, ”Şu an bizim de yediğimiz soya fasulyelerinin büyük bir bölümü ithal soya fasulyesidir. Bunların da büyük çoğunluğu genetiği değiştirilmiş soya fasulyesidir. Biz bunu yıllardır yiyoruz. AquaBounty firması tarafından üretilen somon balığı ise bu hayvanlara yönelik ilk uygulamadır” dedi.

TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN KÜLTÜR BALIĞI SAĞLIKLI

GDO’lu somon balığının tüketimi konusunun ABD’de çok ciddi bir şekilde tartışıldığını hatırlatan Tenikay, ”Yani Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) bu konuda şu an tam olarak ne yapacağını bilmiyor. Bir kısım diyor ki, bu doğadaki stoklar kadar sağlıklı, bir kısmı da bu insanları olumsuz etkiler diyor. Fakat bunu biraz da zaman gösterecek” dedi.

Gidişatın ABD’nin GDO’lu somon balığı üretilmesine izin vereceği yönünde olduğunu ifade eden Tekinay, ABD’de mısır ve soya gibi bitkisel ürünlerin bir çoğunun genetiği değiştirilmiş ürünler olduğunu ve bu nedenle somon balığına da üzerine etiket yapıştırarak satılmasına müsaade edeceklerini düşündüğünü kaydetti.

DİĞER HABERLER
Türk Levreği Amerikalıları fast food’tan kurtaracak

Tekinay, “Kamuoyunda kültür balıklarının tamamının GDO’lu olduğu yönünde bir spekülasyona fırsat verilmemesini ümit ediyorum. Kültür balıkları son derece sağlıklıdır ve Türkiye’de üretilen kültür balıklıklarını yiyebiliriz. Ama ithal edilen ürünlere karşı da, bundan sonra daha dikkatli olmamız gerekiyor” diye konuştu.

ŞİMDİ DE GDO’LU BALIK KABUSU MU?

ABD’de genetiği değiştirilerek normalden iki kat hızlı büyümesi sağlanan somon balığının tüketilmesi tartışma konusu oldu.

Tüketicilerin GDO’lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) tarım ürünleriyle ilgili soru işaretleri henüz tatmin edici şekilde yanıtlanmamış olsa da, genetiği değiştirilerek normalden iki kat hızlı büyümesi sağlanan somon balığının tüketime sunulması girişimi ABD’de tartışılmaya başladı.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) söz konusu somon balığının tüketime sunulması için yapılan izin başvurusuna ilk yanıtı, ”yeni balığın güvenli göründüğü, ancak bu ürünün tüketici sofrasına gelmesinden önce kesin karar vermek için birçok test yapılması gerektiği” oldu.

Yeni somonu üreten AquaBounty firması yetkilileri, genetiği değiştirilmiş somonun tat, doku, renk ve kokusunun normal somon ile aynı olduğunu belirterek, ürünün tüketiminin güvenli olduğunu ve çevreye olumsuz etkisinin bulunmadığını savunurken, FDA yetkilileri genel olarak bu düşünceye katıldıklarını, ancak tüketime sunulmasının onaylanması için henüz erken olduğunu vurguladı.

Çevreciler ile gıda güvenliği ve tüketici haklarıyla ilgili kuruluşlar ise FDA’ya gerekli testler yapılmadan bu ürünün normal satış veya etiketli satışına izin verilmemesi çağrısında bulunarak, ”halkın ne yediğini bilmesi gerektiğini” kaydetti. Bu kuruluşlar, yeni ürünün insanlarda ölümcül alerjilere neden olabileceği, ”modifiye” somonların bir şekilde normal somonların ortamına karışması durumunda bunun normal somon balığı türünün büyük oranda azalmasına yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

DİĞER HABERLER
Balık da Biter

Yaklaşık bir haftadır tarafların görüşlerini değerlendiren FDA yetkililerinin genetiği değiştirilmiş somonun marketlerde satışı veya uyarı etiketiyle tüketime sunulması konusunda karara varmasının aylar sürebileceği belirtiliyor. Federal gıda yönetmeliklerine göre FDA genetiği değiştirilmiş somonun normal somonla aynı olduğu yönünde karar vermezse, yeni ürünün uyarı etiketiyle de satışa sunulması mümkün değil. FDA’nın GDO’lu somon için onay vermesi halinde ABD hükümeti, genetiği değiştirilmiş bir hayvandan elde edilen ürünün tüketicilere sunulmasına ilk kez onay vermiş olacak.

BALIKLAR ANALİZ SONUCU TEMİZ ÇIKTI

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye’nin denizlerindeki balıklarda,toksik madde açısından bir risk bulunmadığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı tarafından, halkın kanser konusuna dikkatini çekmek ve kanser hastalığı hakkında farkındalığın devamını sağlamak amacıyla, yapılan bir toplantıya katılan Sağlık Bakanı Recep  Akdağ, bir gazetecinin, ”Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, marketlerde işlenmiş olarak satılan etlerde virüs tespiti yaptı. Çok da virüs olduğu ortaya çıktı. Yaklaşık 12 ürünün 8’inde virüs belirlendi. Bakanlık olarak bir çalışma yapacak mısınız?” sorusuna, şu yanıtı verdi:

TESPİT EDİLMİŞ BİR RİSK YOK

”Söylediğiniz kadar yaygın bir durum yok. Virüs lafı da çok kullanıldı, aslında bakteri. Halk açısından mikrop diyebiliriz. Tarım ve Köyişleri Bakanlığımız geçmişte hiç olmadığı kadar düzenli bir şekilde, sektörü bu açıdan kontrol etmektedir. Belki, bizden önceki dönemlerden 10 misli kontrol yapılıyor. Buna benzer birtakım mahsurlu durumların ortaya çıkması da ancak böyle oluyor. Bahsedilen konu ile ilgili yaygın bir durumdan bahsedilemez. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bu meseleyi takip ediyor, gerekli açıklamaları da yapıyor.”

DİĞER HABERLER
“Yasak avlanan balığı almıyorum” kampanyası....

”Türkiye’nin denizlerindeki balıklarda toksik madde incelemesi yapılıyordu. Analiz sonuçları beli oldu mu?” sorusu üzerine Akdağ, ”Bununla ilgili hepimizin yüzünü güldürecek sonuçlar ortaya çıktı. Çok ciddi bir çalışma yapıldı. Bilim adamlarımızla, çerçevesi, metodolojisi iyi belirlenmiş bir çalışmaydı. Araştırmalar bitti. Ülkemizde, şu anda balıklarla ilgili herhangi bir risk yok. Tespit edilmiş bir risk yok” dedi.

20 TÜR BALIĞI İNCELEDİK

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer de konuya ilişkin şu bilgileri verdi:

”Ülkemizin dört tarafındaki denizlerdeki halkımız tarafından en sık tüketilen yaklaşık 20 civarındaki tür balığı inceledik. Sonuçlara göre, denizlerimizden çıkan balıklarda, özellikle Karadeniz ve Marmara sonuçlandı, Ege ve Akdeniz için de önümüzdeki günlerde risk analizleri yapılacak. Halkımız için en ufak korkulacak bir şey yok. Rahatlıkla tüketebilecekleri ortaya çıktı. Sürekli bu sonuçları izleyeceğiz. Sonuç olarak, risk analizlerimiz herhangi bir risk olmadığını, rahatlıkla tüketilebileceğini gösteriyor.”


16 Kasım 2010. 22:01
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x