GDO’lu pirinç olur mu, olmaz mı?


Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Yardımcı, bu soruya cevap verdi.

 

pirincGDO’lu mısır tartışmasının ardından gündemde şimdi GDO’lu pirinç tartışması var. Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Yardımcı  “Ticari hale getirilmiş dünya piyasasında kullanılan “GDO’lu bir pirinç yok” diyor.

 

“GDO BULAŞMASI MÜMKÜN DEĞİL”

 

Gümrüklerde yakalandığı belirtilen pirince GDO bulaşmasının mümkün olmadığını ifade eden Yardımcı, “Genetiği değiştirilmiş soyanın geni pirince geçip pirinci genetiği değiştirilmiş hale getirmiyor. Böyle bir şey yok. Böyle bir bulaşma yok. Pirince genetiği değiştirilmiş pirinç hale getirilmesi diye bir durum yok. Yanında genetiği değiştirilmiş soya kalıntısı var diye. Böyle bir ey yok” diye konuştu.

 

NASIL BULAŞIR?

 

Yardımcı, GDO’nun başka bitkilerde nasıl bulaşabileceğini ise şu sözlerle anlattı:”Canlı ise tarım alanında ise tozlaşma yolu ile yani üreme sırasında meydana gelebiliyor. O da ancak akrabasına atlayabiliyor. Yani geçiş birbiri ile akraba bitkiler. Örneğin genetiği değiştirilmiş soyanın genetiği değiştirilmemiş soyaya atlayıp genetiğini değiştirmesi ile olabilir.”

 

GDO’lu yem ile beslenen hayvanlarda çeşitli araştırmaların yapıldığını ifade eden Biyogüvenlik Kurulu Başkanı, “Çeşitli çalışmalar var. Şu olabilir bu olabilir deniliyor ama tüm DNA parçacığı yok. Hayvanın dışkısında bulunan genellikle enzimler tarafından parçalanmış küçük parçalar ki bunlar aktif olmayan parçalar olarak düşünülüyor” dedi.

DİĞER HABERLER
SAATLERİNİZİ İLERİ ALDINIZ MI ?

 

Hakan Yardımcı, Türkiye’de belirli sayıda GDO’lu ürüne izin verildiğini belirterek, “Sadece Türkiye’de 3 soya geni ve 16 çeşit mısır ve soya ilgili kısıtlı sayıda hayvan yemi amaçlı izin var. Bunun dışında gıda olarak izin yok” diye konuştu.

 

GDO’lu yem ile beslenen hayvanların rahatlıkla tüketilebileceğini belirten Yardımcı, “Hayvan beslemesine baktığımızda bunun genellikle kanatlı sektöründe kullanıldığını görüyoruz. Ama bizim izin vermiş olduklarımız kullanılıyor şu an Türkiye için söylüyorum. İnsanlar rahatlıkla izin verilen çerçeve içerisinde bu sistem içinde gıdalarını tüketebilirler” şeklinde konuştu.

 

Yardımcı, üniversitelerin GDO konusunu masaya yatırmaları gerektiğini de ifade etti.

 

Bu konu ile ilgili araştırmalar sürerken, yaptığı analizlerle Türkiye’nin gündemine oturan veteriner Hekim Dr. Can  Demir İstanbul genelinden pirinç ve mamülü ürünleri toplatarak Teknik Üniversite ve özel laboratuvarlarda analiz yaptırdı,Analiz sonuçları ile ilgili Çiftlik Dergisi’ne bir demeç veren Dr. Can Demir tüm numunelerde  zararlı bir maddeye rastlanmadığını söyledi.

Yazarımız Dr.Can.Demir’in yaptırdığı analiz sonuçları şöyle gerçekleşti  ;

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Halkımız müsterih olsun, rahatça pirinç tüketebilirler

 

Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Selim Çetiner, dünyada ticarete konu GDO’lu çeltik bulunmadığını belirterek, “Altını çizerek söylüyorum, dünyada olmayan bir çeltiğin Türkiye’ye ithal edilmesi mümkün değil” dedi. Çetiner yaptığı açıklamada, “Türkiye’de GDO üretimi yok. Türkiye’de GDO’lu herhangi bir ürün yok. Türkiye’de GDO’lu ithal gıda maddesi yok. Sadece GDO’lu yem var, bu da her ülkede var ve bu yemi insanlar yemiyor. Tarım Bakanımız da gıdalarda GDO olmadığını söyledi ama kimse dinlemiyor. Halkımız müsterih olsun. Bu konuda en kapsamlı araştırmayı biz yaptık ancak hiçbir gıdada GDO tespit edemedik. Benim elimde uluslararası 8 tane GDO test sonucu var, Mersin’de bulunan çeltiklerin genetiği değiştirilmiş çeltik olmadığını belirliyor. ABD’den gelen çeltik aynı gemi içinde bulunan hayvan yemi olarak kullanılan GDO’lu yulaftan bulaşmış olabilir. Zaten bu durum insan sağlığını tehlikeye atmaz” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
“Yerel Üretim Şöleni”

 

 Dünya genelinde GDO’lu ürünleirn sağlığı olumsuz etkilediğine dair bir veri yok

 

Türkiye’de GDO tartışmaları sürerken İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Prof. Dr. Filiz Boyacıoğlu, dünyada Çin ve ABD’nin çeşitli şekillerde bir takım GDO’lu gıda ürettiklerini ve bu gıdaları ihraç ettiklerini söyledi. Avrupa Birliği’nin GDO’ya karşı çok katı bir tutum sergilediğini belirten Boyacıoğlu, Türkiye’nin AB’ye göre çok daha sert bir tutum içinde olduğunu belirtti. Boyacıoğlu yaptığı açıklamada, “Çin GDO’lu pirinç üretme kararı aldı. Tek amaçları en çok ürettikleri ürünün verimliliğini arttırmak ve uluslararası ticaretini yapabilmek. Türkiye’de GDO konusunda çok sıkı bir tutum var, araştırma yapılmasına bile neredeyse izin verilmiyor. Ancak böyle olursa ilerleyen yıllarda dışa bağımlılığımız oluşabilir. Üstelik GDO’lu ürünlerin hastalıkların sebebi olduğuna dair herhangi bir bulgu da yok” dedi.

 

 

 

 


13 Nisan 2013. 14:48
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x