Gelecek Yılın Gıda Kontrol Planı Antalya’da Hazırlanıyor


2

 

 

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “2015 Yılı Gıda Kontrol Planı” hazırlık toplantısı, 13 Ekim 2014 tarihinde yapılan açılış töreniyle Antalya’da başladı.

 

 

Açılış törenine Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof.Dr. İrfan Erol, Gıda Kontrol ve Laboratuar Daire Başkanı Dr. Neslihan Alper ve konu uzmanı bakanlık yetkilileri ile 81 İlin Gıda ve Yem Şube Müdürleri katıldı.

 

 

Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Genel Müdür İrfan Erol’un konuşmasıyla başladı. Hazırlık toplantılarının geleneksel hale geldiğini söyleyen Erol, kaliteli kazanımlar elde edilmesi açısından toplantının önemine vurgu yaptı. Prof.Dr. Erol, bir araya gelmedeki amacın daha kaliteli gıda kontrol hizmeti sunmak, tüketici sağlığını en üst düzeyde korumak ve bu alanda tek yetkili otorite olan Bakanlığın hedeflerine daha da yaklaşmak olduğunu belirtti.

 

 

Yasal mevzuata değinen Erol, Bakanlık olarak son aşamaya gelinceye kadar  çok büyük yol kat ettiklerini dile getirdi. Erol, 5996 Sayılı Kanun’un ve buna bağlı çıkarılan yasal düzenlemelerin tüketici sağlığının en üst düzeyde korunmasını amaç edindiğini belirtti ve şöyle devam etti; “Tüketici menfaatlerini korurken, bir yandan da gıda ticareti yapanların etik ilkeler ışığında bu faaliyeti yerine getirilmelerinin de önünü açacaksınız. Bu çok basit değil ancak yapmamız gereken bir şey.”

DİĞER HABERLER
Güven duygusunu artıran besinlerin başında yumurta geliyor

 

 

Çiftlikten Sofraya Güvenilir Gıda Anlayışı

 

 

Dünyada değişen şartlar ve alışkanlıklara paralel olarak gıda yaklaşımının da değiştiğini söyleyen Erol, bu bağlamda birincil üretimin genel anlayışın merkezi konumuna getirildiğine dikkat çekti. Bitki sağlığı, hayvan sağlığı ve yem hijyenini güvenilir gıdadan ayırmanın mümkün olmadığının altını çizen Erol, “Bir adım gerisini yok sayarak gıda güvenliği zincirini sağlamak mümkün olmayacaktır” dedi. Genel Müdür Erol, Bakanlık olarak çiftlikten sofraya gıda güvenliğinin sağlanması için gerekli organizasyonun tesis edildiğini kaydetti.

 

 

Gıda denetim anlayışının risk bazlı bir şekle geldiğini dile getiren Erol, bu sayede mevcut imkanların en verimli şekilde kullanıldığını belirtti ve 2015 yılı gıda kontrol planı hazırlanırken risklerin yoğunluğuna göre hareket edileceğinin de altını çizdi.

1

 

Gıdalardaki gereğinden fazla tuz ve şeker çıkarıldı

 

 

Gıda kodeksinde yapılan önemli değişiklerden bahseden Erol, tüketici sağlığını gözeterek bazı gıdalardaki gereksiz tuz, şeker ve diğer katkı maddelerinin kullanımının yasaklandığını kaydetti.

 

 

“Gıda kontrol hizmetleri, Bakanlığın dışarıya açılan yüzüdür” diyen Erol, “Bu alanda yapılan olumlu her türlü adım toplumdaki algıya aynı yönde etki ediyor” dedi. İrfan Erol, yapılanın sadece ceza kesmek olmadığına, denetimlerin işletmelere yol gösterici ve rehabilite edici niteliğinin de ön plana çıktığına vurgu yaptı. Gıda işletmelerinin kayıt altına alınmasıyla ilgili yapılan yasal düzenlemeyle, 380 binlerde olan gıda işletme sayısının 630 binlere çıktığını sözlerine ekledi.

DİĞER HABERLER
Afyon Haber " Bir Eş..k Afyon'u Rezil Etti"

 

 

Yaş sebze ve meyvedeki pestisit kalıntısının en aza indirilmesi yönünde hasat öncesi kontrolü başlattıklarını kaydeden Erol, Bakanlığın ilgili birimleri olarak bu yönde tüm tedbirlerin alındığını, biyolojik mücadelenin desteklemesinin bunlardan biri olduğunu dile getirdi. Hayvansal ürünlerde de aynı anlayışın güdüleceğini ve hasat öncesi kontrollerin önümüzdeki yıllarda artarak süreceğini söyleyen Erol, “Problemi kaynağından çözmezseniz, ana ürünü kontrol etmeniz zorlaşır” dedi.

 

 

Türkiye genelinde 28 bine yakın personelle gıda güvenliği alanında hizmet veren büyük bir yapı olduklarını kaydeden Erol, yapılan hizmet içi eğitimlerle çalışanların sürekli donanımlı kaldıklarını söyledi. Yakın zaman içinde gıda denetim personeline yönelik denetçi davranışlarıyla ilgili eğitim programları düzenlendiğini söyleyen Erol, bu sayede hızla gelişen dünyaya ayak uyduran bir yapıya kavuştuklarının altını çizdi.

 

 

“Gıda kaynaklı hastalık ve zehirlenmelerin daha etkin bir şekilde takibi amacıyla her İlde koordinatörlükler kurduk” diyen İrfan Erol, gıda kaynaklı hastalık nedenlerinin sıkı bir araştırmadan geçirileceğini kaydetti. Numune alma programına da değinen Erol, Kalkınma Bakanlığıyla birlikte 33 milyon TL’lik numune taşıma ve diğer alt yapı hizmetlerinin iyileştirilmesi projesi gerçekleştirildiğini belirtti. Erol, sınırlı kamu kaynaklarıyla yapılan laboratuar hizmetlerinin en faydalı şekilde kullanılabilmesi için numune alım programının riski yüksek alanlarda yoğunlaştırılacağını dile getirdi.

DİĞER HABERLER
Enflasyon sepetinden 6 madde çıkarıldı

 

 

Şap hastalığıyla ilgili yapılan çalışmalar neticesinde çok iyi bir noktaya geldiklerini kaydeden Erol, “Bakanlık olarak asıl hedefin önce Marmara ve Ege bölgelerinden başlamak üzere, tüm yurdun şaptan ari bölge statüsüne kavuşmasını sağlamak” dedi.

 

 

Yapılan tüm çalışmaların Türkiye’nin gıda güvenliği, bitki ve hayvan sağlığına önemli katkılar sağlayacağını dile etiren Erol, “Katılan tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum ve toplantının verimli geçeceğini umuyorum” diyerek sözlerine son verdi.

 

 

Daire Başkanı Dr. Neslihan Alper ise konuşmasında, “2015 Yılı Gıda Kontrol Planı” na değindi. Konuşmaların ardından İl Müdürlüklerinin 2014 yılı faaliyetleri hakkındaki sunumları gerçekleştirildi.

 

 

2014 yılı gıda kontrol planının değerlendirileceği, bu verilere göre çeşitli başlıklar altında ele alınarak ve İllerden gelen önerilerin dinlenerek 2015 yılı planının hazırlanacağı toplantı üç gün sürecek.

 

Haber ve Fotoğraflar: M.Önder Yazan

 


14 Ekim 2014. 16:27
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x