Gıda Güvenliği Denetimleri Çalıştayı Geniş Katılımla Yapıldı


2

 
 
TÜRKİYE’DE RESMİ GIDA GÜVENLİĞİ DENETİMLERİ ÇALIŞTAYI
09-03-2013 TARİHİNDE İSTANBUL / Topkapı Eresin OteL, de YAPILDI
9:30 Kayıt 10.00-10:20 Açılış Programı Sedat Kuru, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Petek Ataman, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Prof.Dr. Dilek Boyacıoğlu, İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü ( Moderatör)
10:15-10:30 Gruplara Ayrılma 10:30-11:30 Grup Çalışmaları (I-II-III) Türkiye’de Gıda Denetimleri ve Genel Durum Değerlendirmesi Moderatörler: Prof.Dr. Dilek Boyacıoğlu, İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Murat ARSLAN, İstanbul Vet. Hekimler Odası Başkanı Türkiye’de Gıda Denetimlerinin Mevzuat Açısından İrdelenmesi, Yeni Gıda Yasası Açısından Gıda Denetimleri ve Kamuda Şeffaflık Moderatörler: Samim Saner, Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Hadiye ÇADIRCI, TMMOB Kimya Müh.leri Odası Komisyon Üyesi Dünyada ve Avrupa’da Gıda Denetim Sistemleri, Denetimde Yeni Eğilimler ve Türkiye İçin İyi Uygulama Örnekleri Moderatörler: Petek Ataman, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Bediha DEMİRÖZÜ, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası 2. Başkanı
11:30-11:45 Çay/Kahve Arası 11:30-13.00 Grup Çalışmaları (I-II-III)
 14:00-14:30 Türkiye’de Gıda Denetimleri ve Genel Durum Değerlendirmesi : Tespitler ve Öneriler / Tartışma
14:30-15:00 Türkiye’de Gıda Denetimlerinin Mevzuat Açısından İrdelenmesi, Yeni Gıda Yasası Açısından Gıda Denetimleri ve Kamuda Şeffaflık : Tespitler ve Öneriler / Tartışma
15:00-15:30 Dünyada ve Avrupa’da Gıda Denetim Sistemleri, Denetimde Yeni Eğilimler ve Türkiye İçin İyi Uygulama Örnekleri : Tespitler ve Öneriler / Tartışma
 16:00-16:30 Tartışılan konuların özetlenmesi ve genel tartışma
16:30 Kapanış
Moderatörler/Davetli Katılımcılar
Konu 1 – Türkiye’de Gıda Denetimleri ve Genel Durum Değerlendirmesi
Moderatörler ; Prof.Dr. Dilek BOYACIOĞLU, İ.T.Ü Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Murat ARSLAN, İstanbul Vet. Hekimler Odası Başkanı
Davetli Katılımcılar: Prof.Dr. Dilek BOYACIOĞLU, İ.T.Ü Gıda Mühendisliği Bölümü TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, İstanbul Şube temsilcisi Prof. Dr. Murat ARSLAN, İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Vet.Dr. Can DEMİR, İstanbul Vet. Hekimler Odası Gıda Kom Üyesi Erhan KOÇ, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Y.K. Hüseyin BOZDAĞ, YESİDEF Yönetim Kurulu Başkanı İsmail KESKİN, İstanbul Bakkallar Odası Yönetim Kurulu Başkanı -İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ( İstesob ) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Can KARAKUŞ, İOSB Denetçisi Nazif KOCA, Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı, İstanbul İl Müdürlüğü Nükhet ÖĞÜT, BİM A.Ş. Kalite Md. Yasemin DEMİRDAĞ, İstanbul İhracatçılar Birliği Genel Sekreteri Konu 2 – Türkiye’de Gıda Denetimlerinin Mevzuat Açısından İrdelenmesi, Yeni Gıda Yasası Açısından Gıda Denetimleri ve Kamuda Şeffaflık Moderatörler; Samim SANER, Gıda Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hadiye ÇADIRCI, TMMOB Kimya Müh.leri Odası Komisyon Üyesi Davetli Katılımcılar: Samim SANER, Gıda Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aslı Elif SUNAY, Arı Ürünleri İle Sağlıklı Yaşam Platformu Derneği (BALDER) Teknik Danışmanı Prof.Dr. Beraat ÖZÇELİK, İTÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Fahri ÖZER, İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı-İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Yönetim Kurulu Üyeliği Gönül BAŞIBÜYÜK, Gıda Tarım Ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Kağıthane İlçe Müdürlüğü Hadiye ÇADIRCI, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Komisyon Üyesi Kasım PiRAL, İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Vet. Dr. Muhsin ÖZTÜRK, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Muzaffer ŞENER, İstanbul Şekerci, Pastacı, Helvacı, Tatlıcı ve Şekerli Mamuller Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı – İstanbul Esnaf Ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Yönetim Kurulu Üyeliği Yük.Müh. Sedat KURU, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Konu 3 – Dünya’da ve Avrupa’da Gıda Denetim Sistemleri, Denetimde Yeni Eğilimler Ve Türkiye İçin İyi Uygulama Örnekleri Moderatörler; Petek ATAMAN, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Bediha DEMİRÖZÜ, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası 2. Başkanı
1
 
KATILIMCILAR
Petek ATAMAN, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Prof.Dr. Artemis KARAALİ, Yeditepe Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Bediha DEMİRÖZÜ, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ceyhun YALÇIN, TAB GIDA A.Ş., Kalite Güv. Uzm. Enes KÜLCÜ, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Murat GÖÇ, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Y.K. Necdet BUZBAŞ, TUGİS Yönetim Kurulu Başkanı Nesrin SERİN, Uygunluk Değerlendirmesi Derneği (UDDER) Yön. Kur. Üyesi Onur AKBULUT, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İstanbul İl Müdürlüğü Selman AYAZ, GKGM Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı.
Çalıştayın Gerekçesi Günümüzün gıda güvenliği anlayışı “tarladan çatala” prensibinin üzerine yerleştirilmiştir. Bu kapsamda birincil üretimden itibaren – tarla, çiftlik, ahır, sera vb gibi- mahsulün veya çiftlikte insan gıdası olacak hayvanların beslenmesinde kullanılan yem dahil yetiştirilmesinden tüketicinin sofrasına kadar, dağıtım ve satış zincirini de kapsayacak şekilde yer alan her faaliyet için güvenlik önlemleri alınmalıdır. Bu gelişmeler, ulusal ve uluslararası mevzuatlarda yer alan değişmeler ile iç içedir. Bir gıda maddesinin üretiminde kullanılabilecek her türlü bileşen veya katkı maddesi veya teknolojinin uygunluğu mevzuatlar ile belirlenmektedir.
Bu anlamda mevzuatların yeni ürün ve yeni teknolojileri en ciddi şekilde kontrol ettiği en özel sektör gıda sektörüdür ve doğrudan halkın sağlığını etkilemektedir. Bu önemli sektörün denetimi, kamu tarafından yönetilen gıda kontrol sisteminin en önemli bileşenlerinden biridir. Ülkemizde 5996 Sayılı kanunu ile birlikte başlayan gıda güvenliği yönetimine dair kamusal düzenlemeler vasıtasıyla yeniden yapılandırma çalışmaları ile; risk temelli denetim sistemi, işletmelerde HACCP programlarının zorunlu hale gelmesi, ön denetim hizmetlerinin özelleştirilmesi ile ilgili faaliyetler, gıda ihracat ve ithalatında daha etkin denetim ve dikey ve yatay olarak mevzuatın baştan sona gözden geçirilmesi gibi yütürülmekte olan tüm bu çalışmalar gıda güvenliğinin güvence altına alınması yolunda atılmış önemli adımlardır. Özellikle son yıllarda değişen mevzuat ve Bakanlıkların yürüttüğü projelerle birlikte girilen süreçte resmi gıda denetimlerinin yeniden yapılandırılması gündeme girmiş durumdadır. Türkiye’de yaşanılan durum dünyanın pek çok ülkesi ile paralellik göstermekte olup, Çin, Avrupa Birliği, Yeni Zelanda, Kanada, Avusturalya ve son olarak 2013 yılı başında ABD’de gıda mevzuatı ve beraberinde gıda güvenliği politikalarında ciddi değişimler yaşanmaktadır. Nitekim ülkemizde de taklit ve tağşiş yapan işletmelerin teşhir edilmesi, kayıtsız işletmelerin kayıt altına alınması için çalışmaların artması ve ALO 174 ihbar hattının hizmete girmesi ile gıda güvenliği alanında geçtiğimiz yıllara göre önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Türkiye’de gıda sektörü dinamik bir yapıda olduğu kadar, bölgesel farklılıklarının varlığının yanı sıra, özellikle kullanılan üretim teknolojilerinin geleneksellik ve modernlik arasında değişen düzeylerde olması sebebi ile özgün olarak tasarımlanmış bir sistemin gerekliliği ortadır. Dolayısıyla gıda sektörümüzün Dünyada her hangi bir modele uymayan bu yapısı, ihiyaçlarımıza özelleştirilmiş bir denetim sisteminin kurgulanmasını gerektirmektedir. Bu süreçte konunun tüm paydaşlarının yapılan çalışmalarda aktif rol alması ve disiplinler arası bir çalışma ile sahip olunan birikim ve tecrübeler ışığında yol alınması başarının anahtarı konumundadır. Çalıştayın Amacı Çalıştayın temel amacı Türkiye’de ve dünyada resmi gıda denetimlerinin durumu ve Türkiye’de resmi gıda denetimlerinin geliştirilmesi için uzman gözü ile bilimsel olarak konunun tüm boyutları ile değerlendirilmesidir. Bu çerçevede karar alıcı kamu otoriteleri ile konunun diğer tarafları olan sanayi ve STK’lar bir araya getirilmesi ve farklı bakış açılarıyla konunun her parçası ile irdelenmesi sağlanacaktır. Halk sağlığının sağlanması ve kamunun gıda güvenliği denetim mekanizmasına toplumsal güveni artırmak için katkı verilmesi hedeflenilmektedir.
Çalıştayda diğer ülkelerin resmi gıda güvenliği denetimlerini nasıl gerçekleştirdiği ve denetim mekanizmasının işleyişi detaylı olarak irdelenecektir. Çalıştayda aşağıdaki konu başlıkları tartışılacaktır; o Türkiye’de Gıda Denetimleri ve Genel Durum Değerlendirmesi o Türkiye’de Gıda Denetimlerinin Mevzuat Açısından İrdelenmesi, Yeni Gıda Yasası Açısından Gıda Denetimleri ve Kamuda Şeffaflık o Dünyada ve Avrupa’da Gıda Denetim Sistemleri, Denetimde Yeni Eğilimler ve Türkiye İçin İyi Uygulama Örnekleri Toplantıda seçilmiş olan bu anahtar konular için katılımcıların aşağıdaki önemli sorulara yanıtlar araması ve olası çözüm önerilerinin ortaya çıkması beklenilmektedir. Ülkemizde halen uygulanan gıda denetim sistemin için bu değerlendirmeleri yaparken, mümkün olduğunda “Denetleyen” ve “Denetlenen” taraflarından yaklaşılması problem alanlarının tespiti ve çözümlerine ışık tutacaktır.
Bu kapsamda; o Ülkemizde gıda denetimlerinin durumunu değerlendirirken; Denetimlerin sıklığı ve yoğunluğu, iller ve ilçelerdeki faaliyetlerin uyumu, riske dayalı denetim sisteminin durumu, işletme ve ürün denetimlerinin ayrı tutulması ihtiyacı, analiz planlarının sistematiği, gıda analizleri, Alo 174 ihbar hattının durumu, mevcut denetim personelinin il ve ilçe düzeyinde kapasitesi, uzmanlaşma, sürekli eğitim ve mesleki gelişimi, kadro statüleri, siyasi ve idari baskılar, HACCP sistem denetim yetkinliği gibi başlıkların tartışılması o Yeni Gıda Yasası Açısından Gıda Denetimleri ve Kamuda Şeffaflık değerlendirmelerini yaparken; Yasal mevzuatın uygulamasında kolaylık sağlayıcı kılavuzların yayınlanması, mevzuat geliştirilmesinde şeffaflık prensibinin AB’deki uygulamalar ile uyumluluğu, kayıt dışı ile mücadele, yasal mevzuatlarda geçiş sürecinin netliği, teşhirle ilgili mekanizmanın netliği, yapılan gıda güvenliği denetimleri ve genel istatistiklerin halkla paylaşımı, halk sağlığını tehdit etmeyen durumlar, aldatıcı durumlar ve diğer durumlarda ifşa şartlarının gözden geçirilmesi, yaptırım cezalarının artırılması gibi başlıkların tartışılması o Dünyada ve Avrupa’da Gıda Denetim Sistemleri, Denetimde Yeni Eğilimler ve Türkiye İçin İyi Uygulama Örnekleri değerlendirmelerini yaparken ; Yeni dönemde hızla değişen algı (skandalların etkileri) ve mevzuatlardaki değişim, ülkelerdeki farklı denetim sistemlerinin ve uygulamalarının değerlendirilmesi ve karşılaştırması, yarı özel denetim sistemi ve uygulayan ülkeler ve denetimlerin etkinliği, denetimde yeni eğilimler (şeffaflık, özel sektör-kamu iş birlikleri), farklı denetim sistemlerinin karşılaştırılması (kamu, özel sektör ve karma vs), Bakanlığın çalışmalarını ve kararlarını ifade etmesi için yeni yapıların geliştirmesi ve kamuoyunu yaptığı icraatlar konusunda aydınlatması (Risk iletişimi dahil) başlıklarının tartışılması hedeflenmektedir.

DİĞER HABERLER
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %1,64 arttı
10 Mart 2013. 11:08
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x