Gıda Güvenliği Dersi Basın Açıklaması


saglikli-nesiller-icin-gida-guvenligi-dersi-sart-7303Gıda Mühendisleri Derneği ülkemizde yaşanan gıda kaynaklı sorunların önüne geçmek adına hazırladıkları projeyi düzenledikleri basın toplantısıyla kamuoyuna paylaştı. Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu, böyle bir projeye neden ihtiyaç duyduklarını, projenin hedeflerini ve faydalarını hazırladığı sunumda anlattı. Boyu yaptığı konuşmada; “Ülkemizin uzun yıllardır yaşadığı, son dönemde farkına daha fazlasıyla vardığımız bir sorun olan gıda güvenliği sorununun kalıcı çözümüne ciddi katkı sağlayacağına inandığımız bir çalışma için buradayız.

 

Yaşanan gıda güvenliği skandallarının temeline inildiğinde üreticiden tüketiciye toplumun genelinde “gıda güvenliği bilinci” eksikliği ortaya çıktığı görülmektedir. Bu sebeple “gıda güvenliği bilinci”nin sağlanması ve tüm topluma yayılması için çalışmalar yapılması ve konunun planlı bir şekilde anlatılması ve eğitimler yapılması lazım. Yalnız sektörün içinde olan bizler şunu da iyi biliyoruz ki belli bir yaştan sonra verilen eğitimlerin verimliliği yeterli düzeyde olmuyor ve gıda güvenliği bilinci yeterince oluşmuyor. Bu bilincin oluşması için temelden sistemli bir eğitime tabi tutulması yani çocuk yaştan itibaren gıda güvenliği bilinci kazandırılmalıdır. Nitekim İnsanların bilgi almaya ve alışkanlık kazanmaya en elverişli dönemi “okul çağı”dır. Dolayısıyla İlkokulda hayat bilgisi dersinde ünite olarak ve ortaokulda 5. ve 6. sınıfta konunun uzmanları tarafından, zorunlu ders olarak verilecek “GIDA GÜVENLİĞİ DERSİ”  ile bu bilinç çocuk yaşta oluşturulur ve topluma yayılması sağlanabilir” dedi.

 

“Gıda Mühendisleri Derneği olarak kurulduğumuz Ocak 2013’den itibaren, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik Güvenli ve Helal Gıda eğitimleri vermekteyiz, bu eğitimler sonrasında yaptığımız anket çalışmalarında ve birebir gözlemlerde “Gıda Güvenliği Bilinci”nin oluşması adına olumlu sonuçlar elde ettik ve bunun sonucunda bu eğitimlerin kalıcı bir bilince dönüşmesi ve tüm topluma yayılması adına okullarda ders olarak okutulması fikri ortaya çıktı” diyen Boyu böyle bir dersin verilme gerekliliğini şöyle ifade etti;

“Toplumumuzda yetersiz olan gıda güvenliği bilinci, gıda güvensizliğine ve halk sağlığının bozulmasına neden olmaktadır. Gıda kaynaklı risklerin önüne geçmek ciddi manada zaman ve kaynak harcanmaktadır. Bu kayıplara aşağıda değindiğimiz genel hususlar neden olmaktadır.

DİĞER HABERLER
Süt Sektörü, Ankara’da buluşuyor

 

Gıda İsrafın Yaygınlaşması

 

Son dönemde ekmek israfı örneğinde de gördüğümüz gibi, gıdanın her alanında çeşitli nedenlerle israf ciddi boyutlara ulaşmış durumda ve bilinçsizce yapılan üretimler sonucunda israflar daha da artmakta ve kaynaklar boşa harcanmaktadır. Halbuki Allah(cc) bu hususta bizleri uyarmakta ve şöyle buyurmaktadır “Yiyiniz içiniz; fakat israf etmeyiniz! Çünkü Allâh isrâf edenleri sevmez.” (A’râf S.7/31)

 

Güvenli ve Helal Gıda’nın önemini:

 

Kuran-ı Kerimde Yüce Allah(cc) :”Ve Allah Teâlâ’nın size vermiş olduğu rızıklardan helâl ve temiz olanları yiyiniz, kendisine imân etmiş olduğunuz Allah Teâlâ’dan da korkunuz. (Maide Suresi5/88” buyurmakta ve helal ve güvenli gıdaya ne kadar önem verdiğini ortaya koymaktadır.

 

Gıda kaynaklı hastalıkların yaygınlaşması:

 

 

Dünya’da her yıl 1,8 milyon kişi gıda kaynaklı hastalıklardan yaşamını yitiriyor, bunların 1,5 milyonu çocuk yaştakiler!

Ülkemizde ise her geçen gün yeni bir gıda kaynaklı riskle karşılaşıyoruz, bunlar süreç içinde hastalıklara neden olmaktadır, bu risklerin maddi ve manevi külfeti çok ağır!

Ülkemizde gıda kaynaklı hastalıklar için her yıl milyarlarca lira harcanıyor!

 

    Gıda Mühendisleri Derneği ülkemizde yaşanan gıda kaynaklı sorunların önüne geçmek adına hazırladıkları projeyi düzenledikleri basın toplantısıyla kamuoyuna paylaştı. Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu, böyle bir projeye neden ihtiyaç duyduklarını, projenin hedeflerini ve faydalarını hazırladığı sunumda anlattı. Boyu yaptığı konuşmada; “Ülkemizin uzun yıllardır yaşadığı, son dönemde farkına daha fazlasıyla vardığımız bir sorun olan gıda güvenliği sorununun kalıcı çözümüne ciddi katkı sağlayacağına inandığımız bir çalışma için buradayız. Yaşanan gıda güvenliği skandallarının temeline inildiğinde üreticiden tüketiciye toplumun genelinde “gıda güvenliği bilinci” eksikliği ortaya çıktığı görülmektedir. Bu sebeple “gıda güvenliği bilinci”nin sağlanması ve tüm topluma yayılması için çalışmalar yapılması ve konunun planlı bir şekilde anlatılması ve eğitimler yapılması lazım. Yalnız sektörün içinde olan bizler şunu da iyi biliyoruz ki belli bir yaştan sonra verilen eğitimlerin verimliliği yeterli düzeyde olmuyor ve gıda güvenliği bilinci yeterince oluşmuyor. Bu bilincin oluşması için temelden sistemli bir eğitime tabi tutulması yani çocuk yaştan itibaren gıda güvenliği bilinci kazandırılmalıdır. Nitekim İnsanların bilgi almaya ve alışkanlık kazanmaya en elverişli dönemi “okul çağı”dır. Dolayısıyla İlkokulda hayat bilgisi dersinde ünite olarak ve ortaokulda 5. ve 6. sınıfta konunun uzmanları tarafından, zorunlu ders olarak verilecek “GIDA GÜVENLİĞİ DERSİ”  ile bu bilinç çocuk yaşta oluşturulur ve topluma yayılması sağlanabilir” dedi.    “Gıda Mühendisleri Derneği olarak kurulduğumuz Ocak 2013’den itibaren, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik Güvenli ve Helal Gıda eğitimleri vermekteyiz, bu eğitimler sonrasında yaptığımız anket çalışmalarında ve birebir gözlemlerde “Gıda Güvenliği Bilinci”nin oluşması adına olumlu sonuçlar elde ettik ve bunun sonucunda bu eğitimlerin kalıcı bir bilince dönüşmesi ve tüm topluma yayılması adına okullarda ders olarak okutulması fikri ortaya çıktı” diyen Boyu böyle bir dersin verilme gerekliliğini şöyle ifade etti; “Toplumumuzda yetersiz olan gıda güvenliği bilinci, gıda güvensizliğine ve halk sağlığının bozulmasına neden olmaktadır. Gıda kaynaklı risklerin önüne geçmek ciddi manada zaman ve kaynak harcanmaktadır. Bu kayıplara aşağıda değindiğimiz genel hususlar neden olmaktadır.  Gıda İsrafın Yaygınlaşması Son dönemde ekmek israfı örneğinde de gördüğümüz gibi, gıdanın her alanında çeşitli nedenlerle israf ciddi boyutlara ulaşmış durumda ve bilinçsizce yapılan üretimler sonucunda israflar daha da artmakta ve kaynaklar boşa harcanmaktadır. Halbuki Allah(cc) bu hususta bizleri uyarmakta ve şöyle buyurmaktadır “Yiyiniz içiniz; fakat israf etmeyiniz! Çünkü Allâh isrâf edenleri sevmez.” (A'râf S.7/31) Güvenli ve Helal Gıda’nın önemini: Kuran-ı Kerimde Yüce Allah(cc) :”Ve Allah Teâlâ’nın size vermiş olduğu rızıklardan helâl ve temiz olanları yiyiniz, kendisine imân etmiş olduğunuz Allah Teâlâ’dan da korkunuz. (Maide Suresi5/88” buyurmakta ve helal ve güvenli gıdaya ne kadar önem verdiğini ortaya koymaktadır. Gıda kaynaklı hastalıkların yaygınlaşması:  Dünya’da her yıl 1,8 milyon kişi gıda kaynaklı hastalıklardan yaşamını yitiriyor, bunların 1,5 milyonu çocuk yaştakiler! Ülkemizde ise her geçen gün yeni bir gıda kaynaklı riskle karşılaşıyoruz, bunlar süreç içinde hastalıklara neden olmaktadır, bu risklerin maddi ve manevi külfeti çok ağır! Ülkemizde gıda kaynaklı hastalıklar için her yıl milyarlarca lira harcanıyor! Gıda kaynaklı hastalıklar;  	Aflatoksin(karaciğer kanseri), Fumosin(yemek bourusu kanseri) okratoksin, patulinvb 14 mikotoksininin meydana getirdiği gibi mikrobiyal kaynaklı, 	Akrilamid, heterosiklik aminler, polisiklikaromatik hidrokarbonlar, oksidasyon ve polimerizasyon gibi Gıdalarda yanlış işlenme kaynaklı, 	Tuz, koruyucu bileşenler, Nitrat, Nitrit ve bunlar gibi daha bir çok katkı maddesinin sınır değerlerinden çok fazla ve bilnçsiz kullanımından kaynaklı, 	Kalp damar hastalıkları, obezite, hipertansiyon gibi yanlış beslenme kaynaklı olabilmektedir. Ülkemizde her yıl 150 bin yeni kanser vakası görülmekte ve kanser oranı hızla artmaktadır. Yapılan araştırmalara göre kanser vakalarını %30’i beslenmek kaynaklı(en büyük pay beslenmeye ait) TUIK verilerine göre15+ Yaş grubundaki bireylerin %13,2 si hipertansiyon problemi yaşıyor TUIK verilerine göre15+ Yaş grubundaki bireylerin %17,2 si obez(bu oran 2008’de %15,2)  Okul kantinlerinde yaşanan sıkıntılar: Okul kantinlerinde ve toplu tüketim alanlarında hijyen sorunu almış başını gidiyor, kantin çalışanlarının  %70’ı gıda güvenliği nedir bilmiyor! Kantin personeli için verilmeye başlayan eğitimler önemli ama kısa süreli eğitimler yeterli değil. Yapılan denetimler konunun uzmanları tarafından yapılmıyor Gıda denetimlerinin durumu: Denetimler istenen seviyede ve etkinlikte  değil! 2012’de 500 Bine yakın işletmede yapılan denetim sayısı 406 bin! Gıda güvenliği bilinci yetersiz oluşu: Ülkemizin dört bir yanını gezdiğinizde açıkta uygunsuz koşullarda ambalajsız gıda satışı yapılmakta, bu durum gıda güvenliği bilincinin eksik oluşundan kaynaklanmaktadır. Küçük ölçekli işletmelerin durumu: Ülkemizde gıda işletmelerinin %80’i küçük ölçekli işletme(30 hp altı), işletme sahiplerinin ve personelin gıda güvenliği bilinci yok. İster büyük ölçekli olsun, ister küçük ölçekli gıda üretiminde çalışan personele verilen eğitimlerle istenilen seviyede bilinç kazandırılamıyor Taklit ve tağşişe sıkça başvuruluyor olması: Gıda işletmecileri daha fazla kar elde edebilmek için taklit ve tağşişe başvuruyor, halkı kandırıyor ve halk sağlığı riske atılıyor. Sağlıklı nesiller, güvenli gıdalarla yetişir,  Güvenli olmayan gıdalar en fazla çocuklarımızı etkiliyor!”   Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu konuşmasının devamında projenin sağlayacağı faydaları şöyle sıraladı; “Projenin başlangıcıyla birlikte oluşacak bilinç ile birçok noktada fayda sağlanacağını öngörmekteyiz Çocuklarda sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması:  Çocuklarımız toplu tüketim yerlerinde fastfoodlarda güvensiz ve sağlıksız gıdalarla beslenmektedir. Sağlıklı beslenme bilinci eksikliğinden dolayı çocuklarımız bu riskle karşı karşıya kalmaktadır, okullarda verilecek gıda güvenliği dersi ile bu bilinç oluşacak sağlıksız ve güvensiz gıdalarla beslenmenin önüne geçilecektir.  Oluşacak bilincin aileye ve topluma yayılması:  Yapılan araştırmalar okul çağındaki çocukların okuldan aldıkları eğitimi aileye taşıdığı ve uygulama konusunda ısrarcı oldukları görülmektedir. Gıda güvenliği dersi ile çocuklarda oluşacak bilinç önce aileye sonra tüm topluma yayılacaktır. Güvenli ve sağlıklı gıda talebinin artırılması:  Okulda başlayıp topluma yayılan bu bilinç ile tüketici, üreticiyi daha bilinçli bir şekilde denetleyecek ve daha güvenli gıda talebinde bulunacak.  Gıda kaynaklı hastalıkların önüne geçilmesi: sağlıksız ve güvensiz gıdaların üretilmesi ve bunların tüketilmesi ile oluşan Obezite, kolesterol, diyabet, kalp damar rahatsızlıkları, kanser vakaları gibi gıda kaynaklı hastalıkların, önüne geçilecektir.  Gıda zehirlenmeleri önüne geçilmesi : Günümüzde farkına vardığımız veya varamadığımız yüzlerce vaka yaşanmaktadır ve çoğunun kaydı tutulmamaktadır. Oluşacak bilinç ile mikrobiyal kaynaklı zehirlenmelerin  önüne geçilecektir     Geleceğin güvenli gıda üreticilerinin yetiştirilmesi :  Üreticiler yasal mevzuatlar ve vicdani sorumluluklar doğrultusunda hizmet vermektedir. Ama yeterli gıda bilinci olmadığından kasıtlı ya da değil bu hizmette aksamalar yaşanmaktadır. Gıda güvenliği bilinciyle yetişen nesiller daha sağlıklı ve güvenli gıdalar üretecektir. Gıda skandallarının ve gıda hilelerinin önüne geçilmesi :  Her gün yeni bir gıda skandalı ve gıda hilesi haberleri ile karışılmaktadır. Oluşan bilincin topluma yayılması suretiyle taklit ve tağşişin ve gıda skandallarının önüne geçilecektir. Gıda israfının önüne geçilmesi :  Uygun koşullarda üretilmeyen gıdalar daha erken bozulmakta bu durum ciddi bir israfa neden olmaktadır. Ailede ve endüstriyel üretimde ekonomik kayba neden olan bu durum oluşacak bilinçle uygun koşullarda üretimi, taşıması ve muhafazası sağlanarak önemli bir israfın önüne geçileGıda kaynaklı hastalıklar;

*  Aflatoksin(karaciğer kanseri), Fumosin(yemek bourusu kanseri) okratoksin, patulinvb 14 mikotoksininin meydana getirdiği gibi mikrobiyal kaynaklı,

*  Akrilamid, heterosiklik aminler, polisiklikaromatik hidrokarbonlar, oksidasyon ve polimerizasyon gibi Gıdalarda yanlış işlenme kaynaklı,

*  Tuz, koruyucu bileşenler, Nitrat, Nitrit ve bunlar gibi daha bir çok katkı maddesinin sınır değerlerinden çok fazla ve bilnçsiz kullanımından kaynaklı,

*  Kalp damar hastalıkları, obezite, hipertansiyon gibi yanlış beslenme kaynaklı olabilmektedir.

Ülkemizde her yıl 150 bin yeni kanser vakası görülmekte ve kanser oranı hızla artmaktadır. Yapılan araştırmalara göre kanser vakalarını %30’i beslenmek kaynaklı(en büyük pay beslenmeye ait)

DİĞER HABERLER
BM: “Daha iyi insan beslenmesi sağlayan gıda sistemleri inşa edebiliriz”

TUIK verilerine göre15+ Yaş grubundaki bireylerin %13,2 si hipertansiyon problemi yaşıyor

TUIK verilerine göre15+ Yaş grubundaki bireylerin %17,2 si obez(bu oran 2008’de %15,2)

 

Okul kantinlerinde yaşanan sıkıntılar:

 

Okul kantinlerinde ve toplu tüketim alanlarında hijyen sorunu almış başını gidiyor, kantin çalışanlarının  %70’ı gıda güvenliği nedir bilmiyor!

Kantin personeli için verilmeye başlayan eğitimler önemli ama kısa süreli eğitimler yeterli değil.

Yapılan denetimler konunun uzmanları tarafından yapılmıyor

 

Gıda denetimlerinin durumu:

 

Denetimler istenen seviyede ve etkinlikte  değil! 2012’de 500 Bine yakın işletmede yapılan denetim sayısı 406 bin!

 

Gıda güvenliği bilinci yetersiz oluşu:

 

Ülkemizin dört bir yanını gezdiğinizde açıkta uygunsuz koşullarda ambalajsız gıda satışı yapılmakta, bu durum gıda güvenliği bilincinin eksik oluşundan kaynaklanmaktadır.

 

Küçük ölçekli işletmelerin durumu:

 

Ülkemizde gıda işletmelerinin %80’i küçük ölçekli işletme(30 hp altı), işletme sahiplerinin ve personelin gıda güvenliği bilinci yok. İster büyük ölçekli olsun, ister küçük ölçekli gıda üretiminde çalışan personele verilen eğitimlerle istenilen seviyede bilinç kazandırılamıyor

 

Taklit ve tağşişe sıkça başvuruluyor olması:

 

Gıda işletmecileri daha fazla kar elde edebilmek için taklit ve tağşişe başvuruyor, halkı kandırıyor ve halk sağlığı riske atılıyor.

Sağlıklı nesiller, güvenli gıdalarla yetişir,  Güvenli olmayan gıdalar en fazla çocuklarımızı etkiliyor!”

 

Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu konuşmasının devamında projenin sağlayacağı faydaları şöyle sıraladı;

“Projenin başlangıcıyla birlikte oluşacak bilinç ile birçok noktada fayda sağlanacağını öngörmekteyiz

 

Çocuklarda sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması:

 

Çocuklarımız toplu tüketim yerlerinde fastfoodlarda güvensiz ve sağlıksız gıdalarla beslenmektedir. Sağlıklı beslenme bilinci eksikliğinden dolayı çocuklarımız bu riskle karşı karşıya kalmaktadır, okullarda verilecek gıda güvenliği dersi ile bu bilinç oluşacak sağlıksız ve güvensiz gıdalarla beslenmenin önüne geçilecektir.

DİĞER HABERLER
Fazla Gıda, ülke ekonomisine 2 Milyar TL tasarruf sağlayacak

 

Oluşacak bilincin aileye ve topluma yayılması:

 

Yapılan araştırmalar okul çağındaki çocukların okuldan aldıkları eğitimi aileye taşıdığı ve uygulama konusunda ısrarcı oldukları görülmektedir. Gıda güvenliği dersi ile çocuklarda oluşacak bilinç önce aileye sonra tüm topluma yayılacaktır.

 

Güvenli ve sağlıklı gıda talebinin artırılması:

 

Okulda başlayıp topluma yayılan bu bilinç ile tüketici, üreticiyi daha bilinçli bir şekilde denetleyecek ve daha güvenli gıda talebinde bulunacak.

 

Gıda kaynaklı hastalıkların önüne geçilmesi:

 

sağlıksız ve güvensiz gıdaların üretilmesi ve bunların tüketilmesi ile oluşan Obezite, kolesterol, diyabet, kalp damar rahatsızlıkları, kanser vakaları gibi gıda kaynaklı hastalıkların, önüne geçilecektir.

 

 Gıda zehirlenmeleri önüne geçilmesi :

 

Günümüzde farkına vardığımız veya varamadığımız yüzlerce vaka yaşanmaktadır ve çoğunun kaydı tutulmamaktadır. Oluşacak bilinç ile mikrobiyal kaynaklı zehirlenmelerin  önüne geçilecektir

 

 

 

Geleceğin güvenli gıda üreticilerinin yetiştirilmesi :

 

Üreticiler yasal mevzuatlar ve vicdani sorumluluklar doğrultusunda hizmet vermektedir. Ama yeterli gıda bilinci olmadığından kasıtlı ya da değil bu hizmette aksamalar yaşanmaktadır. Gıda güvenliği bilinciyle yetişen nesiller daha sağlıklı ve güvenli gıdalar üretecektir.

 

Gıda skandallarının ve gıda hilelerinin önüne geçilmesi :

 

Her gün yeni bir gıda skandalı ve gıda hilesi haberleri ile karışılmaktadır. Oluşan bilincin topluma yayılması suretiyle taklit ve tağşişin ve gıda skandallarının önüne geçilecektir.

 

Gıda israfının önüne geçilmesi :

 

Uygun koşullarda üretilmeyen gıdalar daha erken bozulmakta bu durum ciddi bir israfa neden olmaktadır. Ailede ve endüstriyel üretimde ekonomik kayba neden olan bu durum oluşacak bilinçle uygun koşullarda üretimi, taşıması ve muhafazası sağlanarak önemli bir israfın önüne geçilecektir.”


14 Mayıs 2013. 12:33
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x